Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Στην εντατική η δημόσια υγεία


Γιατροί αγοράζουν γάζες με δικά τους λεφτά, η γενική εξέταση αίματος είναι πολυτέλεια και οι ελλείψεις προσωπικού απειλούν με λουκέτο μονάδες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Picture 0 for Στην εντατική η δημόσια υγεία


του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Τραγικές ελλείψεις παρατηρούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου ακόμη και απαραίτητα υλικά, όπως γάζες και αντιδραστήρια για τη διενέργεια γενικής εξέτασης αίματος είναι είδη πολυτελείας. Την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε προσωπικό απειλούν ακόμη και με λουκέτο μονάδες των νοσοκομείων της πόλης.
Χαρακτηριστικό της εικόνας είναι το κλείσιμο της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ την Παρασκευή, 1 Απριλίου, επειδή δεν επαρκεί το προσωπικό για τις εφημερίες μετά την αποχώρηση πέντε  εργαζομένων.
Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γ. Βέργουλας, «το νοσοκομείο έμεινε ξαφνικά χωρίς προσωπικό, καθώς δύο γιατροί συνταξιοδοτήθηκαν, ένας άλλος παραιτήθηκε, μια γιατρός πήρε άδεια εγκυμοσύνης και ένας άλλος γιατρός μετατίθεται σε άλλο νοσοκομείο».Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζει η ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν κλειστά κρεβάτια λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα, τέσσερις παθολόγοι από το Ιπποκράτειο επιστρατεύτηκαν για να καλύψουν τις εφημερίες στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου του Κιλκίς.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου και μέλος του δ.σ της ΕΝΙΘ, Γωγώ Παπαϊωάννου, στο τμήμα της υπάρχουν πέντε κενές θέσεις γιατρών, για λόγους συνταξιοδότησης ή υγείας. «Οι τρεις δημιουργήθηκαν το Δεκέμβριο, οι άλλες δύο νωρίτερα, ενώ τον Απρίλιο φεύγει μία γιατρός ακόμη» σημειώνει η κ. Παπαϊωάννου. Το κέντρο, όπως υπογραμμίζει η ίδια, λειτουργεί πλέον χάρις σε γιατρούς και ειδικευόμενους των αιματολογικών εργαστηρίων που καλύπτουν τα υπάρχοντα κενά οικειοθελώς.
Στο «Γ. Παπανικολάου», η Β’ ΜΕΘ λειτουργεί με μετακίνηση προσωπικού από άλλη ΜΕΘ της πόλης.
«Οι θέσεις αδειάζουν και δεν υπάρχει αναπλήρωση», τονίζει  ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Στράτος Πλωμαρίτης.
Όπως γνωστοποιεί ο ίδιος, αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής τοποθετήθηκε ως αντικαταστάτης του διευθυντή του φαρμακείου του νοσοκομείου και ζητείται ακόμη ένας γιατρός για να καλύψει τα κενά στις βάρδιες του φαρμακείου, λόγω συνταξιοδότησης του φαρμακοποιού που εργαζόταν εκεί ως σήμερα.
Τραγικές είναι και οι ελλείψεις σε χειρουργικά και αναλώσιμα υλικά, λόγω της περικοπής κατά 40% στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων. Αποτέλεσμα, προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται, οι ακτινολογικές και οι γενικές εξετάσεις αίματος να θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση, ενώ πλέον διαπιστώνονται ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα. Οι γιατροί καλούνται ακόμη και να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους ώστε να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες.
«Συνάδελφοί μου μού λένε ότι αναγκάζονται να αγοράσουν γάζες και ράμματα για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους καθημερινά» δηλώνει η κ. Παπαϊωάννου η οποία προσθέτει ότι και η ίδια αναγκαζόταν μέχρι πρότινος να πληρώνει από την τσέπη της για ένα εξάμηνο την αγορά των ειδικών αυτοκόλλητων που πρέπει να μπαίνουν στις φιάλες αίματος, ενώ πλέον πληρώνει την μεταφορά των δειγμάτων για να υποβληθούν σε αμνιοπαρακέντηση στην Αθήνα.
Την Τετάρτη, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προχώρησε σε 24ωρη, με βασικά αιτήματα να μη γίνουν «περικοπές και συγχωνεύσεις, που διαλύουν το ΕΣΥ», αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους και δωρεάν δημόσια περίθαλψη. Πάντως, οι γιατροί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.



http://www.voria.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs