Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το Μνημόνιο επιταχύνει τη μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων


ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Εδώ και πολλά χρόνια, όπως είναι γνωστό, η κυκλοφορία των εφημερίδων μειώνεται εξαιτίας τόσο του ρόλου που παίζουν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο στην ενημέρωση του κοινού όσο και για άλλους λόγους. Στο άρθρο αυτό, με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, θα εξετάσουμε τη μείωση της κυκλοφορίας των αθηναϊκών πολιτικών εφημερίδων (εφημερίδων απ’ εδώ κι εμπρός) το 2010 σε σχέση με τη μέση ετήσια μείωσή της την πενταετία 2005-2009.
Τα σχετικά δελτία της Ένωσης δίνουν τη συνολική κυκλοφορία στην Αθήνα-Πειραιά, την Επαρχία και το Σύνολο Χώρας των πρωινών εφημερίδων τις 6 ημέρες της κυκλοφορίας τους, δηλαδή περιλαμβάνουν και την κυκλοφορία των κυριακάτικων φύλλων τους. Στις απογευματινές δίνεται η κυκλοφορία τις 6 ημέρες της εβδομάδας στις οποίες κυκλοφορούν. Στις κυριακάτικες δίνουν τόσο τη συνολική τους κυκλοφορία όσο και εκείνη της κυκλοφορίας τους χωρίς τα κυριακάτικα φύλλα των πρωινών. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε χωριστά τη συνολική κυκλοφορία των πρωινών, των απογευματινών, των κυριακάτικων χωρίς τα φύλλα των κυριακάτικων εκδόσεων των πρωινών καθώς και την κυκλοφορία του συνόλου των εφημερίδων.

Ο Πίνακας που ακολουθεί χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος δίνεται η συνολική κυκλοφορία των πρωινών και των απογευματινών εφημερίδων και στο δεύτερο μέρος των κυριακάτικων χωρίς τα κυριακάτικα φύλλα των πρωινών και η συνολική κυκλοφορία των εφημερίδων (δηλαδή των άθροισμα των τριών κατηγοριών) σε χιλιάδες φύλλων στην Αθήνα-Πειραιά, την Επαρχία και το Σύνολο Χώρας τα έτη 2005-2010. Στο κάθε μέρος, για λόγους σύγκρισης, δίνεται πρώτα η μέση ετήσια ποσοστιαία μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων την πενταετία 2005-2009 και μετά η ποσοστιαία μείωσή της το 2010 σε σχέση με το 2009.
Από τις στήλες του Πίνακα στις οποίες δίνεται η κυκλοφορία των εφημερίδων σε χιλιάδες φύλλα (δηλαδή τις 6 πρώτες σειρές του πρώτου και του δεύτερου μέρους του) φαίνεται η συνεχής μείωσή της όλα τα έτη στις τρεις κατηγορίες όσο και στο σύνολό τους τόσο στην Αθήνα - Πειραιά όσο και στην Επαρχία και, φυσικά, στο Σύνολο Χώρας (εξαίρεση, που δεν φαίνεται στον Πίνακα, λόγω έλλειψης χώρου, αποτελούν το 2006 σε σχέση με το 2005 στην κυκλοφορία των πρωινών εφημερίδων και το 2007 σε σχέση με το 2006 και το 2009 σε σχέση με το 2008 στην κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων χωρίς τα κυριακάτικα φύλλα των πρωινών).
Η μέση ετήσια μείωση της κυκλοφορίας τους την πενταετή περίοδο 2005-2009 (βλέπε την πρώτη γραμμή των ποσοστιαίων μεταβολών και στα δύο μέρη του Πίνακα) ήταν μικρότερη στις κυριακάτικες εφημερίδες χωρίς τα κυριακάτικα φύλλα των πρωινών και μεγαλύτερη στις απογευματινές εφημερίδες και μικρότερη στην Επαρχία απ’ ό,τι στην Αθήνα - Πειραιά.
Η μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων το 2010 σε σχέση με το 2009 ήταν πολύ μεγάλη στις τρεις κατηγορίες και στο σύνολο των εφημερίδων (και σχετικά μεγαλύτερη στην Επαρχία απ’ ό,τι στην Αθήνα - Πειραιά). Η μείωση αυτή ήταν πολλαπλάσια της μέσης ετήσιας μείωσης της κυκλοφορίας τους την πενταετία 2005-2009, ιδιαίτερα στις κυριακάτικες εφημερίδες χωρίς τα φύλλα των κυριακάτικων πρωινών.
Την πενταετία 2005-2009 η μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων (μείωση που ήταν συνέχεια της μείωσής της τα προηγούμενα χρόνια) οφειλόταν, όπως προαναφέραμε, στον ρόλο που παίζουν στην ενημέρωση του κοινού η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Οφειλόταν, όμως, και σε πολλούς άλλους παράγοντες (πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς). Ένας από αυτούς, που ασφαλώς έπαιξε κάποιο ρόλο στη μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων τα έτη 2008-2009, ήταν η ύφεση που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διεθνής οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008.
Η πολύ μεγάλη μείωση της κυκλοφορίας τους το 2010 οφείλεται κυρίως στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων που προκάλεσε η εφαρμογή από την κυβέρνηση των μέτρων του Μνημονίου, δηλαδή στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και στις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ που εκτίναξαν στα ύψη τον τιμάριθμο και, φυσικά, στην αύξηση της ανεργίας.
Το δυστύχημα είναι ότι εξαιτίας των νέων μέτρων που επιβάλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η μείωση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και το 2011, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνεπειών που έχουν ήδη προκαλέσει τα μέτρα που προαναφέρθηκαν τόσο στην πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού που παρέχουν οι εφημερίδες όσο και στους εργαζόμενους σ’ αυτές.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ




http://www.avgi.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs