Δεν φτάνουν οι προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης τις δύο τελευταίες ημέρες, οι οποίες μάλιστα πήραν και μία (έντονη) μορφή παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική των χωρών της περιφέρειας - με την Fitch να τονίζει ότι μια τριετής περίοδος χωρίς εκλογές στην Ελλάδα θα βοηθούσε στη διαχείριση του προβλήματος του χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής - προειδοποιήσεις κάνουν και οι σύμβουλοι της πιστωτικής αγοράς χτυπώντας καμπανάκια πτώχευσης.
Σύμφωνα λοιπόν με τον σύμβουλο διαχείρισης ρίσκου και συγγραφέα του «Traders, Guns & Money: Κnowns and Unknowns in the Dazzling World of Derivatives», Satyajit Das, οι χώρες της ευρωπαίκής περιφέρειας «πάσχουν από καρκίνο» και αναγκαστικά κάποια στιγμή θα πτωχεύσουν.Οπως σημειώνει, μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα της περιφέρειας ως πρόβλημα ρευστότητας, όμως θα αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι το χρέος τους δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, είναι σαν κάποιος να έχει μία σοβαρότατη ασθένεια, όπως ο καρκίνος, και κανείς δεν είναι ειλικρινής απέναντί του.
Με τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν τα προγράμματα λιτότητας, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να επιστρέψει στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, επισημαίνει ο Das.
Η ΕΚΤ βοήθησε τις αδύναμες χώρες αγοράζοντας τα ομόλογά τους στη δευτερογενή αγορά και παρέχοντας χρηματοδότηση στις τράπεζές τους με ελκυστικά επιτόκια.
Εάν η ΕΕ δεν συμφωνήσει στην δημιουργία δημοσιονομικής ένωσης ή στη συνέχιση της στήριξης, οι πιέσεις στην περιφέρεια θα φτάσουν σε εξαιρετικά επικίνδυνο επίπεδο, κάνοντας το default μονόδρομο, όπως προσθέτει. Αυτό θα χτυπήσει τις τράπεζες και μπορεί να αναγκάσει τις κυβερνήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία να τονώσουν με ρευστότητα τις τράπεζές τους για να διασφαλίσουν τη φερεγγυότητά τους, σύμφωνα με τον Das. Τα πλουσιότερα κράτη θα αναγκαστούν να πληρώσουν, όμως για την ανακεφαλαιοποιήση των δικών τους τραπεζών και όχι για τις ξένες χώρες.
Οπως καταλήγει, η έξοδος από το ευρώ αποτελεί την μοναδική οδό για τις αδύναμες χώρες, εάν θελουν να σώσουν την οικονομία τους. Οι χώρες τις περιφέρειας έχουν λοιπόν μία πολύ απλή επιλογή: εάν μείνουν στο ευρώ θα πεθάνουν από ασφυξία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.