Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Υποβάθμιση - σοκ κατά τρεις μονάδες από τον Moody's !

 Με μελανά χρώματα περιγράφει τις προoπτικές της ελληνικής οικονομίας η αξιολογητική έκθεση της Moody's. O διεθνής οίκος υποβάθμισε κατά τρεις μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Οξύτατη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών.



Υποβάθμιση - σοκ από Moody's

Ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά τρεις μονάδες, από το Β1 στο Ba1, μη αποκλείοντας να προβεί και σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμισή της, εξαιτίας των επίμονων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα και τον αμείωτο κίνδυνο χρεωκοπίας της, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Moody's:
H υποβάθμιση συμπληρώνει τη διαδικασία αξιολόγησης που ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010. Η απόφαση της Moody' s να υποβαθμίσει την Ελλάδα υπαγορεύεται από τρεις λόγους:
Υποβάθμιση - σοκ από Moody's
  1. Τα μέτρα για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητα για να σταθεροποιήσουν το χρέος της χώρας παραμένουν πολύ φιλόδοξα και είναι εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την μέχρι τούδε πρόοδο.
  2. Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην άντληση εσόδων.
  3. Υπάρχει κίνδυνος ότι οι όροι που σχετίζονται με τη συνέχιση της βοήθειας μετά το 2013 αντικατοπτρίζουν κριτήρια ρευστότητας, στα οποία η χώρα ίσως δεν μπορέσει να ανταποκριθεί και (τα οποία) θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους. Επιπλέον, ο κίνδυνος μιας αναδιάρθωσης μετά το 2013 ίσως οδηγήσει ελληνικές αρχές και επενδυτές να συμμετάσχουν σε μία επώδυνη (distressed) συναλλαγή προ της ημερομηνίας αυτής.
Υπουργείο Οικονομικών: Εντελώς αδικαιολόγητη η υποβάθμιση
Η κίνηση του οίκου Moody΄s προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητη» τη σημερινή υποβάθμιση, επισημαίνοντας ότι δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
«Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο οίκος στη σχετική ανακοίνωσή του κατά κανένα τρόπο δεν ανταποκρίνονται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες και δεν αιτιολογούνται από καμία από τις εξελίξεις και τις πληροφορίες, που έχουν προστεθεί από τον Ιούνιο του 2010, όταν είχε αποφασιστεί η προηγούμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον ίδιο οίκο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Εκφράζεται επίσης έκπληξη για το γεγονός ότι προεξοφλείται η αποτυχία συγκεκριμένων πολιτικών, αλλά και οι αποφάσεις της Ε.Ε., τη στιγμή που όπως τονίζεται η διαπραγμάτευση για τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα , βρίσκεται σε εξέλιξη και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs