Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Οργιάζουν οι φήμες για deal Εθνικής και Alpha Bank


Αναζωπύρωση του deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank «βλέπει» η αγορά. Στα χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία το θέμα της πιθανής συγχώνευσης των δύο τραπεζών επανήλθε δριμύτερο χθες, καθώς «καλλιεργήθηκε» από: Τις φήμες ότι αναμένεται βελτιωμένη αντιπρόταση από την ΕΤΕ, τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της Alpha Bank, κ. Σπ. Φιλάρετου, στους «Financial Times» ότι «από τη δική μας πλευρά η υπόθεση του deal είναι νεκρή» και ακόμα «θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να θεωρήσουμε οτιδήποτε από την Εθνική φιλική προσέγγιση», αλλά και την ανακοίνωση της Alpha Bank ότι η Morgan Stanley αύξησε το ποσοστό της στην τράπεζα στο 5,1%.
O προεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος
O προεδρος της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλος
Η απάντηση από την ΕΤΕ δόθηκε μέσω του Reuters, καθώς σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, υπογράμμισε ότι «η ΕΤΕ είναι πεπεισμένη για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευσης», συμπληρώνοντας πως για την ορθότητα και τα μεγάλα οφέλη της φιλικής μας πρότασης προς την Alpha Bank, έχουν αποφανθεί οι αγορές και μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί.

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απ. Ταμβακάκης
O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απ. Ταμβακάκης
Αυτό επιβεβαιώνει την αξία της πρότασής μας για τους μετόχους (3,46 εκατομμύρια) των δύο τραπεζών. Η ΕΤΕ επαναλαμβάνει την πεποίθησή της ότι μόνο με φιλικές προσεγγίσεις μπορούν να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τις συνέργειες που προκύπτουν από τέτοιου είδους συναλλαγές, σημείωσε.
Οι δηλώσεις
Ολα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του κ. Φιλάρετου στους «FT» -που αναμεταδόθηκαν από το πρακτορείο Βloomberg- και σύμφωνα με τις οποίες ο γενικός διευθυντής της Alpha φέρεται να δήλωσε (εκτός από τα παραπάνω) και ότι «η Εθνική έβγαλε ανακοίνωση, αφήνοντας τους επενδυτές να πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα κλεισμένο deal. Ηταν ένας άτσαλος τρόπος για να ασκήσουν πιέσεις σε εμάς».
Ενώ στο ίδιο δημοσίευμα ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, κ. Βασ. Ψάλτης, φερόταν να συμπληρώνει ότι η απόφαση της τράπεζας έχει τη στήριξη μεγάλων ξένων μετόχων, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, η Blackrock Inc. και η Fidelity Ltd.
Ομως, «λάδι στη φωτιά» των αντεγκλήσεων έριξε και η ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο της Alpha Bank κατά της Morgan Stanley για τον τρόπο απόκτησης ποσοστού στην τράπεζα (5,1%).
Στην ανακοίνωσή της συνδέει εμμέσως και την Εθνική Τράπεζα, σημειώνοντας ότι «η Morgan Stanley έχει μεταξύ άλλων ενεργήσει αφενός μεν ως κύριος σύμβουλος της ΕΤΕ αναφορικά με την από 18ης Ιανουαρίου 2011 πρόταση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, την οποία η ΕΤΕ χαρακτήρισε ως φιλική, και αφετέρου ως συνδιαχειριστής βιβλίου προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ τον Σεπτέμβριο 2010». Και υπογραμμίζει: Η Alpha Bank θα συνδράμει τις αρμόδιες αρχές και θα συνεχίσει να εργάζεται προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της, ιδιαίτερα μέσα στην αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας.
Τραπεζικά και χρηματιστηριακά στελέχη
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο deal»
Την ίδια ώρα, στελέχη της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς και με αφορμή τις εκατέρωθεν δηλώσεις από ΕΤΕ και Alpha, σημείωναν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο deal για να βγει δυναμικά στις αγορές και εστίαζαν στη συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Η αγορά δείχνει να μην έχει πειστεί ότι η πρόταση είναι «νεκρή» και αναμένει.
Στο μεταξύ, στελέχη της Εθνικής θέλησαν να ρίξουν τους τόνους και υπογράμμιζαν πως «η ΕΤΕ δεν θα μπει στη διελκυστίνδα των αντεγκλήσεων». Το ίδιο έπρατταν και στελέχη της Alpha Bank, τα οποία υπογράμμιζαν ότι οι δηλώσεις Φιλάρετου δεν αποδόθηκαν σωστά και σημείωναν ότι το κλίμα που δημιουργείται δεν εξυπηρετεί κανέναν και πολύ περισσότερο τη χώρα.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs