Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία


Αν αυτή τη στιγμή, οριοθετήσουμε την ΑΟΖ, τι θα πράξει η Τουρκία; Θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, η οποία διαθέτει τις βάσεις της, αεροπλάνα και πλοία στην υπηρεσία του;

Picture 0 for Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία


Είναι γνωστή η ρήση και πολυχρησιμοποιούμενη «πιάσε την ευκαιρία από τα μαλλιά». Είναι τόσο σοφό το νόημά της, που θα έπρεπε να υπάρχουν αναρτημένες πινακίδες μ’ αυτήν τη φράση σε όλα τα γραφεία του υπουργείου εξωτερικών. Διότι, δυστυχώς, όλη η μεταπολεμική μας ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πορεία χαμένων ευκαιριών».


Στην αρχαία Ρώμη, όπου το Καπιτώλιο ήταν γεμάτο με αγάλματα θεών (ως και το άλογό του είχε θεοποιήσει ο Καλιγούλας) υπήρχε και το άγαλμα της θεάς Ευκαιρίας. Απεικόνιζε μια γυναικεία μορφή, ολόγυμνη, με ξυρισμένο το πίσω μισό μέρος της κεφαλής. Μαλλιά υπήρχαν μόνο στο πρόσθιο. Κι επειδή ως γνωστόν «ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται», διότι από όποιο άλλο μέρος του σώματος τον πιάσεις -ιδιαίτερα αν είναι γυμνός- θα ξεγλιστρήσει και θα σου ξεφύγει, κατά τον ίδιο τρόπο, όταν περνά από εμπρός σου η θεά Ευκαιρία, μόνον από τα μαλλιά μπορείς να την πιάσεις. Αν σε προσπεράσει, το πίσω μέρος της κεφαλής δεν έχει μαλλιά, επομένως σου ξέφυγε.


Μπορεί να έρθει άλλη στο μέλλον. Όχι όμως αυτή. Και όχι τώρα. Η ζημία, επομένως, είναι δεδομένη, αν δεν γίνει εκμετάλλευση της ευκαιρίας την κατάλληλη στιγμή. Όλα αυτά, με αφορμή τη συμμετοχή μας στους βομβαρδισμούς της Λιβύης. Όντως, η πολιτική είναι κυνική. Όντως, φιλίες μεταξύ λαών δεν υπάρχουν, αλλά μόνον συμφέροντα. Οι δε μεγαλοστομίες περί ανθρωπισμού κ.λπ. δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Είπε προχθές ο πρόεδρος των Η.Π.Α. στο τηλεοπτικό του διάγγελμα: «Δεν θα ανεχθούμε από οποιονδήποτε ηγέτη και από καμιά χώρα να προβαίνει σε σφαγές αμάχων. Ιδίως όταν σφαγιάζει τους ίδιους τους πολίτες της, δεν θα πρέπει αυτή η χώρα να μένει ατιμώρητη. Αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα αυτή η στάση της. Θα απαντήσουμε στρατιωτικά για να απαλλαγεί ο Πλανήτης από αυτό το ειδεχθές καθεστώς».


Σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκαν όλοι οι ηγέτες των συμμετεχόντων στους βομβαρδισμούς χωρών. Βέβαια, παρόλο που θα μας απασχολήσει άλλη φορά, δεν αντέχω να μη παρατηρήσω πως, όσοι δεν γνώριζαν ότι οι παραπάνω δηλώσεις αναφέρονται στη Λιβύη, θα νόμιζε ότι αφορούν τους Τούρκους, οι οποίοι ανεμπόδιστα εξολοθρεύουν τους Κούρδους.


Γνωρίζουμε όλοι ότι τίποτε από όσα λέγονται με ανάλογο περιεχόμενο δεν είναι αληθές. Στην ουσία πρόκειται περί ληστείας, με την κυριολεκτική σημασία της έννοιας. Σ’ αυτήν τη ληστεία συμμετέχουμε κι εμείς. Μόνο που άλλοι θα πάρουν τα λάφυρα, ενώ εμείς καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε με δικούς μας πόρους τη συμμετοχή μας. Εδώ λοιπόν προσθέσαμε μια ακόμη χαμένη ευκαιρία.


Να δεχθούμε ότι εκ των πραγμάτων δεν είχαμε άλλη επιλογή. Να δεχθούμε ότι στο μοίρασμα των «ιματίων» εμείς θα παρακολουθούμε εκ των μακρόθεν. Όμως, οι ικανοί πολιτικοί αναζητούν τρόπους αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας, και στην περίπτωσή μας δεν το έπραξαν.


Από τις στήλες της Voria.gr και με την ελπίδα να ακουστεί η φωνή μας, νομίζουμε ότι αμέσως -χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή- πρέπει να ανακοινώσουμε στη διεθνή κοινότητα την οριοθέτηση της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) μας. Η οποία θα ενωθεί με αυτήν της Κύπρου και θα αποκλειστεί οριστικά η Τουρκία από τη Μεσόγειο. Τώρα, πάνω τη σύγχυση που επικρατεί στην περιοχή. Ο λόγος είναι προφανής.


Η μη οριοθέτηση της ΑΟΖ από τις ελληνικές κυβερνήσεις οφείλεται στο φόβο της αντίδρασης της Τουρκίας. Μας το είπε άλλωστε στην περίπτωση της υφαλοκρηπίδας, ότι αν την επεκτείνουμε θα αποτελέσει αιτία πολέμου (casus belli). Αν αυτή τη στιγμή, οριοθετήσουμε την ΑΟΖ, τι θα πράξει η Τουρκία; Θα επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ, η οποία διαθέτει τις βάσεις της, αεροπλάνα και πλοία στην υπηρεσία του; Την ώρα δηλαδή που εμείς, μαζί με το ΝΑΤΟ βρισκόμαστε σε μια εκστρατεία, η Τουρκία -που ήδη βρέθηκε σε δυσμένεια λόγω της άρνησής της να συμπράξει- θα επιτεθεί σε νατοϊκή χώρα; Και θα παρατήσει το ΝΑΤΟ τη Λιβύη να τρέχει στο Αιγαίο;


Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Δεν είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι το ΝΑΤΟ θα επέμβει για να αποτρέψει ένα τέτοιο επεισόδιο, ειδικά -το ξανατονίζω- όσο διαρκούν οι κατά της Λιβύης επιχειρήσεις, διότι θα θεωρηθεί ένα πισώπλατο κτύπημα, όχι κατά μίας χώρας, αλλά κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ;


Δυστυχώς, όταν στο ΥΠΕΞ, οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες ενδιαφέρονται μόνον για την καριέρα τους, τέτοιους είδους ενέργειες δεν προκρίνονται.
Άλλη μια χαμένη ευκαιρία.




Ο Μακεδών

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs