Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

«Απελευθέρωση» της ενέργειας και ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ


mykosmos.gr
Είναι γνωστή εδώ και καιρό, επιβεβαιώθηκε και στο Μνημόνιο, η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ιδιωτικοποιήσει τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ).
Θεωρούμε τον τομέα της ενέργειας στρατηγικής σημασίας και μόνο η μετεξέλιξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ακραία νεοφιλελεύθερη ερμηνεύει την απόφασή της για συνολική εγκατάλειψή του στα χέρια των ιδιωτών, σε αντίθεση με τη λογική και το συμφέρον της χώρας. Απεργάζεται και προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και ό,τι έμεινε από τις δημόσιες επιχειρήσεις, εναρμονιζόμενη τυφλά με τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ και Ε.Ε.
Προκαλεί όμως αγανάκτηση και οργή η ιδιωτικοποίηση τόσο σημαντικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με την ενέργεια, την αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική.
Για να γίνουμε σαφέστεροι, πέρα από τα ώς σήμερα δεδομένα, βρίσκονται σε εξέλιξη νέες διεργασίες προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ κ. Τ. Γιαννίτση. Tα ΕΛΠΕ κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ και η διοίκηση του ομίλου έχει δηλώσει επισήμως ενδιαφέρον για αύξηση της συμμετοχής της. Για τα ΕΛΠΕ η συμμετοχή στη ΔΕΠΑ θεωρείται στρατηγικού ενδιαφέροντος
Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στο πρόγραμμά της την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και μάλιστα είχε επιλέξει ως συμβούλους του Δημοσίου για την προώθηση της αποκρατικοποίησης τις τράπεζες Alpha Bank, Deutsche Bank, Rothschild και UBS που φαίνεται να είναι ξανά οι σύμβουλοι του Δημοσίου. Η συμμετοχή ειδικότερα της Rothschild μεταξύ των συμβούλων ερμηνεύεται από αναλυτές ως εκδήλωση του ενδιαφέροντος του εβραϊκού lobby.
Αναζήτηση εταίρου
Η κυβέρνηση επείγεται και, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Χάρη Σαχίνη, σ’ ένα δίμηνο θα έχει αποφασιστεί η μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Τα δημοσιεύματα της τελευταίας περιόδου αλλά και σημερινά (10.3.01) με βάση την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα περιλάβει και την θυγατρικής της ΔΕΠΑ, δηλαδή τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), που αποτελεί τον ιδιοκτήτη και διαχειριστή όλης της υποδομής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα (αγωγοί, μετρητικοί σταθμοί, τερματικός σταθμός LNG Ρεβυθούσας).
Η αξία του ΔΕΣΦΑ, πέραν των περιουσιακών του στοιχείων, είναι σημαντική, αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη τα έργα που προγραμματίζει, επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για τα οποία η ΡΑΕ έδωσε το «πράσινο φως» και πρόκειται να εκτελεστούν έως το 2014.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της εταιρείας σημειώνει ότι στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι «να βρεθεί ένας καλός εταίρος με στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται με αυτήν της ΔΕΠΑ». Παράγοντες που πρόσκεινται στη ΔΕΠΑ τονίζουν ότι η ΔΕΠΑ διαθέτει στρατηγικό εταίρο με συμμετοχή 35% στο μετοχικό κεφάλαιο, που είναι ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ και η ΔΕΗ διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά από το Δημόσιο του 30% των μετοχών της εταιρείας.
Όμως το ενδιαφέρον των ιδιωτών είναι σημαντικό για τον ΔΕΣΦΑ και η κυβέρνηση δεν τον εξαιρεί. Ως γνωστόν, ο ΔΕΣΦΑ, με τις συμβάσεις και τα περιουσιακά του στοιχεία, αποτελεί σημαντικότατο στρατηγικό φορέα. Εμπλέκεται επίσης με τα σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του ελληνο-ιταλικού και του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού όπως και με τους αγωγούς ITGI και Nabucco.
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη γενικότερη εκτίμηση, ότι οι ιδιώτες ενδιαφέρονται και θα επεδίωκαν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ από κοινού με τον ΔΕΣΦΑ, για να έχουν μία δυναμική και κερδοφόρα επιχείρηση στα χέρια τους και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία. Κοντολογίς, στην ποδιά των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ σφάζονται παλικάρια και αναμένονται εξελίξεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ είναι εγκληματική επιλογή
Με δεδομένη τη σημασία των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, η αριστερά και το λαϊκό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί ώστε:
1. Ν’ αποκλειστεί η ιδιωτικοποίηση τους. Είναι αναγκαίος ο πλειοψηφικός δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Το συμφέρον της χώρας, της ανάπτυξης, το συμφέρον του καταναλωτή, έχει σαν προϋπόθεση και τον έλεγχο αυτό.
2. Στις ΕΠΑ (Εταιρείες Παροχής Αερίου), θυγατρικές της ΔΕΠΑ, που εξυπηρετούν τη διανομή στην οικιακή κατανάλωση, απαιτείται όχι απλώς πλειοψηφικός έλεγχος από το Δημόσιο, αλλά ανάκτηση και του μάνατζμεντ που σήμερα έχουν οι ιδιώτες, αν και έχουν το 49% των μετοχών, με συνέπεια να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τιμολογιακή πολιτική.
3. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος από το Κοινοβούλιο στην τιμολογιακή πολιτική. Κατεύθυνση της τιμολογιακής πολιτικής, ειδικά στις μέρες μας, πρέπει να είναι η συγκράτηση των τιμολογίων όσο γίνεται χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, κάτι που μόνο με δημόσιους φορείς, που θα δρουν αντιπληθωριστικά συγκρατώντας την ακρίβεια, μπορεί να επιτευχθεί.

 Αυγή, το είδα εδώ: www.inprecor.com
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs