καθώς οι αρχές τους απαγόρεψαν την έξοδο από τη χώρα και πάγωσαν τις καταθέσεις τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ο Omar Ash-Sharif, αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι «παγώνουμε τις καταθέσεις πολλών πρώην αξιωματούχων, καθώς και του πρώην Προέδρου και της οικογένειάς του. Καταθέσεις κάποιων πρώην υπουργών και αξιωματούχων έχουν ήδη παγώσει και η έξοδος από τη χώρα τους έχει ήδη απαγορευθεί».
Φαίνεται ότι τα 30 χρόνια που πέρασε στην εξουσία έκαναν τον Mubarak εξαιρετικά πλούσιο. Πιο συγκεκριμένα, η κρατική εφημερίδα Al-Ahram δημοσίευσε στοιχεία με βάση τα οποία ο Mubarakδιατηρούσε κρυφούς λογαριασμούς σε αιγυπτιακές τράπεζες. Εντός αυτών των λογαριασμών φέρονται να υπάρχουν, μεταξύ άλλων, $147.000.000 για τη γυναίκα του Suzanne και από $100.000.000 για καθέναν από τους γιούς του και τις γυναίκες τους. Η εφημερίδα δεν υπολόγισε την προσωπική περιουσία του πρώην Προέδρου.
Μετά το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα Abdul Magid Mahmud για πάγωμα των καταθέσεων του Mubarak, οι αρχές επικοινώνησαν με ξένες κυβερνήσεις ζητώντας τη βοήθειά τους. Η Γαλλία ήδη απάντησε ότι αποδέχεται το αίτημα και θα βοηθήσει την Αίγυπτο. Ο εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, Bernard Valero, δήλωσε μάλιστα ότι προσπαθεί να επηρεάσει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προς την ίδια κατεύθυνση. Η Ελβετία είχε παγώσει τις καταθέσεις του ήδη από τις πρώτες ώρες της παραίτησής του. Από την άλλη, η Μ. Βρετανία δήλωσε ότι περιμένει επίσημο σχετικό αίτημα της Αιγύπτου.
Είναι εμφανές ότι «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται». Έτσι και με τον Mubarak. Ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου έχει καταρρεύσει και απειλείται με απώλεια όλων ∙ φίλων, υποστηρικτών, χρημάτων, περιουσίας και αξιωμάτων…
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.