Οι οίκοι αξιολόγησης δεν αποδέχονται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «τα δύσκολα είναι πίσω μας», διαπιστώνουν αδιέξοδα στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και βαθμολογούν αρνητικά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Τους επικρίνουμε κάθε φορά που μας υποβαθμίζουν, αλλά αν πάρουμε για λίγο τη θέση τους και κοιτάξουμε την ελληνική οικονομία τι θα δούμε; Την πολιτική του μνημονίου που όπως καταρτίστηκε σε συνεργασία με την τρόικα, σε ένα δεκάμηνο που εφαρμόζεται, να οδηγεί την οικονομία στο αδιέξοδο.
Η ύφεση είναι βαθύτερη των εκτιμήσεων του μνημονίου, η ανεργία επίσης εκτός των στόχων, προσθέτοντας το 2010, 192.000 νέους ανέργους, οι επενδύσεις και η κατανάλωση εξελίσσονται επίσης χειρότερα των εκτιμήσεων. Αν πάμε και στο βασικό στόχο του μνημονίου, τον έλεγχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, διαπιστώνουμε... τρικυμία.
Στο πρώτο δίμηνο τα δημόσια έσοδα ήταν λιγότερα κατά 860 εκατ. ευρώ, και το ποσό της υστέρησης στο τρίμηνο θα υπερβεί αισθητά το 1 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του 2010 είναι πιθανό να αναθεωρηθεί ξανά προς τα πάνω και να υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, από το 9,6% του ΑΕΠ που ήταν η τελευταία εκτίμηση, ενώ έχουν προηγηθεί 5-6 αναθεωρήσεις στόχων.
Στο δημόσιο χρέος, συνεχώς ανακαλύπτονται και κάτι κρυφά χρέη του παρελθόντος ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και προστίθεται, φτάνοντας στο 150% του ΑΕΠ, ποσοστό από το οποίο δύσκολα θα αποκαθηλωθεί στην προσεχή δεκαετία. Ολες οι προϋποθέσεις αυτές ίσχυαν και στις αρχές Μαρτίου, όταν έσπευσε και υποβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος Moody's.
Τότε, ο υπουργός Οικονομικών έψεξε τον ξένο οίκο, καταλογίζοντάς του πως προεξοφλεί την αποτυχία των «συγκεκριμένων πολιτικών» και των «μεταρρυθμίσεων», αλλά και την αποτυχία των αποφάσεων της περασμένης Συνόδου Κορυφής.
Ομως και η S&P που περίμενε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, στην ίδια κίνηση με τη Mοody's κατέληξε! Και οι δύο οίκοι συμφωνούν ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας βρίσκεται στην Ευρωζώνη πλην όμως, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί αποδεικνύονται δυσκίνητοι και διστακτικοί. Απλά η Moody's το προεξόφλησε, ενώ η S&P είχε κάποιες αμφιβολίες και έδρασε μετά τη Σύνοδο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.