Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κάποιος θα έπρεπε να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ…



Φωτο: news.pathfinder.gr

Του Χάρη Αλεξάνδρου

Είναι ειλικρινά δύσκολο παρακολουθώντας την εξέλιξη του κυπριακού να αντιληφθεί κανείς ποιες είναι οι καλές υπηρεσίες που προσφέρει στην επίλυση του προβλήματος ο ΓΓ του ΟΗΕ. Μόλις πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό, στην οποία για άλλη μια φορά επιχειρείται η απενοχοποίηση της Τουρκίας και ζητείται από την ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις.


Ο Μπαν Κι-μουν εμφανίζεται στην έκθεσή του προς το Σ.Α. του ΟΗΕ να ανησυχεί με την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ικανοποιητικός ο βαθμός προόδου». Όπως και στην έκθεσή του τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και στις δηλώσεις του μετά την κοινή συνάντηση στη Γενεύη, ο ΓΓ καλεί τους δυο ηγέτες να φτάσουν σε συγκλίσεις στα εκκρεμή βασικά κεφάλαια το «συντομότερο δυνατό».
«Όπως είπα στους δύο ηγέτες όταν τους συνάντησα στη Γενεύη στις 26 Ιανουαρίου, έφτασε η στιγμή να έλθουν αντιμέτωποι με σκληρές επιλογές», επισημαίνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος, ούτε μπορούμε να αντέξουμε ατέρμονες συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών».
Κάποιος θα έπρεπε να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη κάνει σκληρές επιλογές, και ο κ. Χριστόφιας έχει δυστυχώς κάνει και ανεπίτρεπτες παραχωρήσεις, και δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή πλέον υποχώρηση. Οι Ελληνοκύπριοι αποδέχτηκαν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας των δύο συνιστούντων «states», την εκ περιτροπής προεδρία και την παραμονή Τούρκων εποίκων.
Κάποιος θα έπρεπε να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αντί αοριστολογιών θα πρέπει να μας αναφέρει αν από την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχει έστω και μία κίνηση καλής θέλησης και ποια είναι αυτή.
Κάποιος θα έπρεπε να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η λύση σε ένα πρόβλημα σαν το Κυπριακό δεν μπορεί να καθορίζεται από τις αντοχές του ίδιου και όποιων άλλων εννοεί ότι δεν αντέχουν. Άλλωστε, αν για κάποιους είναι δύσκολο να αντέξουν τις συνομιλίες, τι θα πρέπει να πουν οι Κύπριοι, που πρέπει να συνομιλούν χρόνια τώρα για το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από την ΕΕ, μέλος των οποίων είναι η Κύπρος, η κατοχή και να υποχρεώνεται το θύμα της κατοχής να συνομιλεί και να κάνει παραχωρήσεις. Τι θα πρέπει να πουν οι Ελληνοκύπριοι, που επί δεκαετίες είναι αναγκασμένοι να αντέχουν, την κατοχή ενός τμήματος της χώρας τους, τον εποικισμό αυτής της περιοχής και τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα σε απόσταση αναπνοής;
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαν Κι-μουν επαναβεβαιώνει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη σέβονται τις συνομιλίες ως μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και για το λόγο αυτό αναμένουν από τις δύο πλευρές να αναλάβουν την ευθύνη τους να οδηγήσουν τη διαδικασία. Η μοίρα της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της», σημειώνει.
Ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού δεν ανακοινώνει την πραγματοποίηση νέας κοινής συνάντησης, επισημαίνοντας ότι στο τέλος Μαρτίου θα αξιολογήσει την κατάσταση και τότε θα αποφασίσει αν θα γίνει ξανά μια τέτοια συνάντηση. Σημειώνει όμως ότι, «αν δεν υπάρχει πρόοδος, θα ανέμενε από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να του εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να επιλύσουν τις διαφορές τους».
Και πάλι κάποιος θα έπρεπε να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δύο πλευρές δείχνουν πολύ καθαρά τι προτείνει η κάθε πλευρά για την επίλυση των διαφορών.
Κάποιος θα πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ, όταν μιλάει για τις συνομιλίες ως μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, ότι η υποκρισία έχει και τα όριά της και ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως λέει, ο ένας είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο άλλος είναι πλήρως εξαρτώμενος από την Τουρκία, που έχει θέσει υπό κατοχή κυπριακά εδάφη. (Αυτό το επιβεβαιώνουν και τα τελευταία συλλαλητήρια των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Αλήθεια δεν άκουσε τίποτα γι’ αυτά ο κ. Μπαν Κι-μουν;)
Κάποιος θα πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι είναι επικεφαλής ενός οργανισμού που ήδη έχει εκδώσει πολλά ψηφίσματα που καταδικάζουν την τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου και ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει να ασκηθεί πίεση σε αυτόν που έχει θέσει υπό κατοχή μέρος του κυπριακού εδάφους, δηλαδή την Τουρκία, στην οποία αντιθέτως ο κ. Μπαν Κι-μουν εκφράζει τις ευχαριστίες του!!!
Ο ΓΓ επαναλαμβάνει και πάλι τη θέση του ότι η αρνητική ρητορική έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στις δυο πλευρές. Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει:
«Το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μάλλον θα είναι λιγότερο παραγωγικό στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις. Καθώς πλησιάζουν οι προγραμματισμένες εκλογές στην Κύπρο και στην Τουρκία, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος οι συνομιλίες να χάσουν τη δυναμική τους.Τώρα υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη δυναμική για επίτευξη ουσιαστικών συμφωνιών στα βασικά θέματα, σε όλα τα κεφάλαια, πριν προχωρήσει πολύ ο εκλογικός κύκλος. Το επισήμανα και στους δύο ηγέτες όταν συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη και ξανά στη Γενεύη».
Κάποιος θα έπρεπε να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι ο ίδιος αποκαλύπτει την υποκρισία του όταν εκφράζει την ανησυχία του ότι οι συνομιλίες θα χάσουν τη δυναμική τους επειδή πλησιάζουν οι προγραμματισμένες εκλογές στην Κύπρο και στην Τουρκία. Γιατί, αν, όπως παραπάνω, ισχυρίζεται ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και η μοίρα της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της, τότε τι ρόλο παίζουν οι εκλογές στην Τουρκία;
Κάποιος θα πρέπει να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι σε μια δημοκρατία και ο εκπρόσωπος του λαού στις διαπραγματεύσεις και τα κόμματα έχουν υποχρέωση να εκφράζουν τη γνώμη τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να ασκούν κριτική όταν χρειάζεται και δεν μπορεί να φιμωθούν για να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη κατά τις επιθυμίες όσων επιδιώκουν λύσεις που ίσως έχουν τραγικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για τον κυπριακό λαό.
Κάποιος θα έπρεπε να πει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι εκλογές, το κατεξοχήν δημοκρατικό δικαίωμα, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως τροχοπέδη στην πορεία λύσης του Κυπριακού. (Και μιλάμε φυσικά για τις εκλογές στην Κύπρο, τις μόνες που αφορούν άμεσα Κύπριους, και όχι τις εκλογές στην Τουρκία, όπου για άλλα πράγματα ψηφίζουν οι Τούρκοι.) Αντίθετα, οι εκλογές και η προεκλογική περίοδος θα είναι μια ευκαιρία για τους Κύπριους να ακούσουν τις απόψεις όλων των πολιτικών τους, να ενημερωθούν καλύτερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να στείλουν μέσω της κάλπης το δικό τους μήνυμα. Και αυτό το μήνυμα θα έπρεπε να θέλει να το ακούσει ο ΓΓ του ΟΗΕ αν πραγματικά ενδιαφέρεται για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού και όχι να διεκπεραιώσει όπως όπως το θέμα ή σύμφωνα με τις επιθυμίες τρίτων.
Κάποιος θα έπρεπε να τα πει όλα αυτά στον ΓΓ του ΟΗΕ, και αυτός θα έπρεπε να είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας… Δυστυχώς, όμως, ενώ όλα τα κυπριακά κόμματα, στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, πλην ΑΚΕΛ, αντέδρασαν για το απαράδεκτο περιεχόμενο της έκθεσης του κ. Μπαν Κι-μουν προς το ΣΑ του ΟΗΕ, ο κ. Χριστόφιας δεν βρήκε κακή την έκθεση.
«Σ’ αυτήν», είπε ο κ. Χριστόφιας, «ο γενικός γραμματέας επιμένει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να βρουν λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι υποβοηθητικός».
Όλα τα υπόλοιπα δεν μοιάζει να απασχολούν τον κ. Χριστόφια. Γι’ αυτό, αυτός που παίρνει το βάρος να τα πει όλα αυτά στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι ο λαός της ελεύθερης Κύπρου. Το έκανε με το σχέδιο Ανάν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα το κάνει και πάλι όταν του δοθεί ο λόγος.

ΠΗΓΗ Inprecor
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs