Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τα διετή ομόλογα «αμφισβητούν» τη σταθερότητα της κυβέρνησης


62.1.2.137


Τα spreads των ελληνικών ομολόγων προσφέρονται τα τελευταία 24ωρα, δηλαδή μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της έκτακτης Σύνοδο Κορυφής, για χρήσιμες «ερμηνείες» όσον αφορά την εκτίμηση των αγορών για την πορεία της κατάστασης στην Ελλάδα.
Ο κ. Π. Χριστοδούλου επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) δήλωσε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου προϋποθέτει την μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε επίπεδα 5% – 5,5%.
Πριν από λίγο καιρό ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σε ανεπίσημη συζήτηση στις Βρυξέλλες είχε εκτιμήσει ότι κάθε επιτόκιο πάνω από το 3,5% καθιστά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους δυσβάσταχτη. Τώρα το επιτόκιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, στο οποίο θα καταλήξει μετά τις διορθώσεις (μείωση) που θα γίνουν από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και την αύξηση του euribor που θα επέλθει σαν συνέπεια της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, υπολογίζεται λίγο κάτω – λίγο πάνω από το 5%, με άλλα λόγια εκεί που βλέπει ο κ. Χριστοδούλου την επιστροφή στις αγορές…
Μια προσεκτική ματιά όμως στα spreads είναι αρκετή για να εντοπίσει ένα παράδοξο φαινομενικά χαρακτηριστικό: τα επιτόκια των διετών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά, παραμένουν σε επίπεδα πάνω από το 16%!
Θα ήταν κατανοητό να συμβαίνει αυτό -όπως και πράγματι γίνεται- για τα πενταετή ή τα δεκαετή ομόλογα των οποίων οι λήξεις πέφτουν εκτός της περιόδου εκταμίευσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Όμως τα διετή ομόλογα λήγουν εντός της περιόδου εξασφαλισμένης αποπληρωμής (με τους πόρους του δανείου). Και όχι μόνο αυτό. Με την απόφαση για την επέκταση της δυνατότητας του Ταμείου διάσωσης (EFSF) να αγοράζει κρατικά ομόλογα θα μπορούσε να πει κανείς ότι διασφαλίζεται και η κάλυψη της «τρύπας» που υπάρχει στο 2012 στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ακόμα και αν η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Γιατί λοιπόν τα επιτόκιά τους παραμένουν τόσο ψηλά στα διετή ομόλογα;
Η απάντηση δεν είναι οικονομική, είναι πολιτική και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγορές κεφαλαίου παραμένουν πολύ επιφυλακτικές στο κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διατηρήσει την τρέχουσα εφαρμογή του «μνημονίου» και έτσι τη συνέχιση της εκταμίευσης των δόσεων του δανείου. Η φημολογία αλλά και οι επίμονες συζητήσεις τον τελευταίο καιρό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχουν εντείνει το σχετικό κλίμα.
Την επιφύλαξη αυτή όμως ενίσχυσε και ο αποκλεισμός της Ιρλανδίας από κάθε διευκόλυνση από τη Γερμανία και τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, μετά την απορριπτική στάση  της νέας ιρλανδικής κυβέρνησης απέναντι στους όρους του Βερολίνου για αύξηση του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων. Το «μήνυμα» δεν αφορούσε μόνο το Δουβλίνο. Αφορούσε όλες τις ενδιαφερόμενες προβληματικές οικονομίες και κυρίως την Ελλάδα απέναντι στην οποία οι απαιτήσεις, πέραν του πακέτου πωλήσεων κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν το περιβόητο πακέτο μέτρων 2012 – 2014 το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί και να εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα θέτοντας σε «τεστ αντοχής» την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Οι επιφυλάξεις για τις «αντοχές» του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι που αποτυπώνονται στην εξωπραγματική (16,6%) απόδοση  των διετών ομολόγων.
 www.capital.gr το είδα εδώ:http://www.inprecor.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs