ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Αν δεν υπήρχε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που την άνοιξη του 2010 έθεσε τη χώρα υπό τα δεσμά του ΔΝΤ, πιθανότατα και το όνομα του Ντομινίκ Στρος-Καν δεν θα έλεγε και πολλά στην πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι δεν ασχολούνται με τις… λεπτομέρειες των κοινών.
Ο Γάλλος ωστόσο μπήκε βιαίως στη ζωή μας, και έκτοτε η σχέση μας μαζί του περνάει από σύνθετες φάσεις: Αυτοχαρακτηρίστηκε «γιατρός», σε μια χώρα όπου το… φακελάκι βασιλεύει. Δήλωσε πρόθυμος να μας σώσει, αρνούμενος ακόμη και να ζητήσει τη γνώμη μας για το κατά πόσο χρειαζόμαστε σωτηρία, πολύ περισσότερο τη δική του. Και μέσω μιας από καρδιάς εξομολόγησης στο «Canal+», επιχειρεί ένα μάθημα ηθικής, περιγράφοντας την Ελλάδα και τα συναισθήματα των Ελλήνων, πάλι από θέση… παρατηρητή.
Η περίπτωση του μοιάζει το ίδιο σύνθετη και πολύπλοκη, με την καταγωγή του, καθώς και με τη διαδρομή ζωής που τον έφερε… στο σαλόνι μας. Είναι Εβραίος, με ρίζες από τη Ρωσία και την Τυνησία, γεννήθηκε στο Μαρόκο και στη συνέχεια μετακόμισε στη Γαλλία. Υπήρξε «δεξί χέρι» του Λιονέλ Ζοσπέν, του πολιτικού που ανέδειξε τον «Λεπενισμό» σε δεύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας, στις προεδρικές εκλογές του 2002. Το 2007, οι Σοσιαλιστές του γύρισαν την πλάτη, και επέλεξαν τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ ως αντίπαλο του Σαρκοζί. Μετά την επικράτηση του «Σαρκό», ήταν η σειρά του DSK να γυρίσει την πλάτη στην πολιτική παράταξη που τον ανέσυρε από την ανωνυμία, καθώς δέχτηκε την πρόταση του νέου Προέδρου της Γαλλίας, να καταλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ενός Οργανισμού που… ομιλεί αγγλικά, με αμερικανική προφορά.
Κι αν η παραπάνω αφήγηση της πολιτικής διαδρομής του κ. Στρος-Καν προκαλεί απορίες, οι αντιστάσεις πέφτουν όταν ο φακός στρέφεται στην προσωπική του ζωή: Τρεις γάμοι, τέσσερα παιδιά, απροσδιόριστες ως προς τον αριθμό τους εξωσυζυγικές σχέσεις. Το 2008, η ουγγρικής καταγωγής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιρόσκα Νάγκι, τον κατήγγειλε για παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας, ως προϊστάμενος προς υφισταμένη. Ένα ταπεινωτικό «συγνώμη» έφτανε για να κλείσει εκεί η υπόθεση, και να την παραβλέψουν τόσο το ΔΝΤ, όσο και η σημερινή σύζυγός του, διάσημη Γαλλίδα δημοσιογράφος Αν Σινκλέρ.
Η εξιστόρηση μιας… ενδιαφέρουσας προσωπικότητας όπως είναι ο Ντομινίκ Στρος-Καν, χρησιμεύει κυρίως στο να θυμηθούμε με ποιόν έχουμε να κάνουμε. Ώστε να επιλέξουμε με ασφάλεια επιτυχίας, το πώς θα τον αντιμετωπίζουμε εφεξής…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.