Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

4η φάση ευρωπαϊκής κρίσης: μετά την Ισπανία ‘μόλυνση’ της Ιταλίας με επιτόκια σε υψηλό 28 μηνών


Ο έρωτας, ο βήχας και τα… υψηλά επιτόκια δανεισμού δεν κρύβονται και δυστυχώς η γερμανική πολιτική φαίνεται πως οδηγεί στο αναπόφευκτο της μόλυνσης με τον ιό της κρίσης και της Ιταλίας. Από το ξέσπασμα της δεύτερης φάσης της ευρωπαϊκής κρίσης με επίκεντρο την Ιρλανδία, γεννήθηκε η 3η φάση της ευρωπαϊκής κρίσης με επίκεντρο την Πορτογαλία της οποίας τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε ευρωπαϊκό ιστορικό επίπεδο τιμών πάνω από το 7,5% κάνοντας την πιθανότητα προσφυγής της στο EFSF πολύ μεγάλη αφού οι πόρτες των αγορών κεφαλαίων έχουν κλείσει και το κλειδί έχει χαθεί.
Όσο η διεθνής κοινότητα έβλεπε την Ιρλανδία να βουλιάζει προσπαθώντας να σώσει τις τράπεζες τόσο η Πορτογαλία μολυνόταν από τον ιό της κρίσης και το κόστος δανεισμού της απογειωνόταν σε απαγορευτικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, όμως, το κόστος δανεισμού έπαιρνε την ανιούσα και για την Ιταλία με το επιτόκιο των 10ετών της ομολόγων να έχει αυξηθεί από το 3,7% στα τέλη Οκτωβρίου στο 4,92% και νέο υψηλό 28 μηνών σήμερα. Πέρα από την ταχύτητα της αύξησης, το ποσοστό αυτό είναι κοντά στο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό και βάζει την Ιταλία στην ίδια κατηγορία με την Ισπανία, της οποίας το επιτόκιο των 10ετών αυξήθηκε από το 3,8% στο 5,5% στο ίδιο διάστημα.
Η κρίση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σοκ και το σοκ προκαλείται από την ταχύτητα και το μέγεθος της αύξησης του κόστους δανεισμού. Οι κυβερνήσεις κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους υπολογίζοντας μία μέση τιμή κόστους δανεισμού κοντά στα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών. Μία απότομη και μεγάλου μεγέθους αύξηση των επιτοκίων εκτροχιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης του κατά πολύ. Υπάρχει πάντα ένα οριακό σημείο το οποίο αν ξεπεραστεί το κόστος χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος γίνεται απαγορευτικό και τότε η χώρα εισέρχεται σε κρίση ρευστότητας ή φερεγγυότητας.
Ισπανία και Ιταλία οδεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν είναι αντιμέτωπες μόνο με το αυξημένο κόστος κρατικού δανεισμού αλλά και με τις ρεκόρ τιμές πετρελαίου και τροφίμων που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές του προβλήματος.
Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs