«Ο πρωθυπουργός υπόσχεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, οι πολίτες απεργούν. Όλοι γνωρίζουν ότι οι περικοπές δεν αρκούν», γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ελληνική απογοήτευση».
Από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει όλα τα δάνεια με τόκους. Οι πολίτες εντός της χώρας είναι στους δρόμους, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν γίνεται. Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Αντίθετα είναι σίγουροι ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση.
Μετά από μια χρονιά σκληρών περικοπών οι Έλληνες περιμένουν τα χειρότερα. Η κυβέρνηση περιέκοψε μισθούς, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης και τους φορολογικούς συντελεστές. Το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 13%.
Τη θέληση για περικοπές αναγνωρίζει όλος ο πλανήτης, η καγκελάριος Μέρκελ, όπως επίσης και η τρόικα που ελέγχει τα οικονομικά της χώρας. Απλά, από μέρα σε μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι περικοπές δεν αρκούν.
Πράγματι οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος από 15,4% το 2009 να προσεγγίσει το όριο του 3%. Όμως κινδυνεύουν από την ύφεση αφού κανείς δεν καταναλώνει, αναφέρει το δημοσίευμα της Πέμπτης.
Το 2011 προβλέπεται ότι η ύφεση θα είναι στο 3% με αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών εσόδων. Με τρόμο οι πολίτες διαπιστώνουν ότι παρά τη μείωση του ελλείμματος το δημόσιο χρέος διογκώνεται και υπολογίζεται σε πάνω από 340 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με το 2010, το 2011 είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων. Οι ελεγκτές της τρόικας προκάλεσαν σάλο όταν ζήτησαν την πώληση κρατικής περιουσίας και γης ώστε να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ. Οι προτάσεις τους άγγιξαν ευαίσθητες χορδές όταν ζήτησαν να πουληθούν παραλίες και αεροδρόμια. Ξύπνησαν μνήμες όταν γερμανικά λαϊκά έντυπα είχαν γράψει περί πώλησης νησιών.
Ο Παπανδρέου χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις προτάσεις της τρόικας. Αλλά, τα 50 δισ. είναι υπό συζήτηση όχι όμως ως πώληση αλλά ως παραχώρηση χρήσης κρατικής ιδιοκτησίας. Εδώ εντοπίζονται και τα παλαιά ελληνικά προβλήματα καθώς το κράτος δεν γνωρίζει την έκταση που του ανήκει, το δε κτηματολόγιο πρέπει να ξεκινήσει. Ο Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Όμως είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις.
«Όσο προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές τόσο θα δυσκολεύουν τα θέματα. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να φορτώσει και άλλα βάρη στους πολίτες», δηλώνει στην εφημερίδα ο Γερμανός οικονομολόγος Jens Bastian, ο οποίος διαμένει στην Αθήνα. Το προσπάθησε ήδη, με αποτελέσματα αμφιλεγόμενα όπως έδειξε η εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής που δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η περίπτωση των κλειστών επαγγελμάτων με την κατάργηση προνομίων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιδράσεων ακόμα και από κυβερνητικούς βουλευτές.
Πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν τον κακό συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Πρώτη φορά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, κάτι που ο ίδιος ο Παπανδρέου αποκλείει κατηγορηματικά. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «χάος» στην κυβέρνηση και για τις πρώτες αποχωρήσεις από το κυβερνών κόμμα.
Πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν τον κακό συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Πρώτη φορά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, κάτι που ο ίδιος ο Παπανδρέου αποκλείει κατηγορηματικά. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «χάος» στην κυβέρνηση και για τις πρώτες αποχωρήσεις από το κυβερνών κόμμα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε σύμβουλο του Παπανδρέου, που εξομολογείται ότι και στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν θα αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους. «Όταν ο Παπανδρέου αποκλείει δημόσια αυτό το ενδεχόμενο, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αποδίδει σημασία στην αναδιάταξη της χώρας και στο ότι ανησυχεί ότι μια τέτοια ομολογία μπορεί να κάμψει τη θέληση για μεταρρυθμίσεις», σημειώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.