ένα εκτενές ρεπορτάζ για την «ριζωμένη» τακτική στη χώρα της μη καταβολής των φόρων.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τους εντατικότερους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπό την πίεση και των διεθνών δανειστών, σε καταστήματα, υπηρεσίες αλλά και σε πολίτες μεμονωμένα, «ο τρόπος ζωής της χώρας, δηλαδή η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί».
Από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί να χάνει έως και 30 δισ. δολάρια το χρόνο από τη μη καταβολή φόρων- ένα ποσό που θα μπορούσε να είχε διατεθεί στην αποπληρωμή του χρέους, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, όπως οι γιατροί, που δηλώνουν ως ετήσιο εισόδημα 25.000 δολάρια, τη στιγμή που διατηρούν και εξωτερικά ιατρεία το ετήσιο ενοίκιο των οποίων κοστίζει περισσότερο από αυτό το ποσό. Σχολιάζει ακόμα το γεγονός ότι πολλοί από τους πλούσιους κατοίκους της πρωτεύουσας, δεν δηλώνουν καν τις πισίνες που έχουν στις κατοικίες τους, ενώ αναφορά γίνεται και στους ιδιοκτήτες σκαφών, που τα δηλώνουν ως επαγγελματικά για να αποφύγουν τους παραπάνω φόρους.
Οι New York Times αναφέρουν και το μέτρο της περαίωσης στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση για να μπορέσει να συλλέξει όσο το δυνατό πιο γρήγορα ρευστό για να αποπληρώσει το υπέρογκο κρατικό χρέος της. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχει αποδώσει 1,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, η κίνηση αυτή ήταν ένα δείγμα απόγνωσης που δεν λύνει το πρόβλημα.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.