με τίτλο «Πώς μπορεί η Αθήνα να σταματήσει τη χιονοστιβάδα των χρεών». To ρεπορτάζ εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί οι επενδυτές περιμένουν μια αναδιάταξη του χρέους της χώρας μας και σημειώνει:
«Παρά τα δραστικά μέτρα περικοπών, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξάνεται ραγδαία. Το 2010 έφθασε το 140% του ΑΕΠ ενώ το 2011 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν ενδέχεται να κυμανθεί στο 150%. Για πολλούς παράγοντες της αγοράς η Ελλάδα δε θα μπορέσει ποτέ να σταματήσει αυτή τη χιονοστιβάδα».
«Η Ελλάδα επωφελείται ακόμα από το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε τα δάνειά της με χαμηλότερα επιτόκια από ότι αυτή τη στιγμή στην αγορά. Για το λόγο αυτό η χώρα πληρώνει τώρα κάτι παραπάνω από 4% σε τόκους. Κύκλοι των αγορών πιστεύουν ότι το ποσοστό αυτό θα παραμείνει σταθερό μέχρι το 2016. Αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχε μια σταθεροποίηση των χρεών από το 2012 ή το 2013. Αλλά το κράτος θα έπρεπε να αρχίσει από το 2012 να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία μέχρι το 2016 θα έπρεπε να αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Η αβεβαιότητα όμως στις αγορές παραμένει και αν δεν σημειωθεί οικονομική ανάκαμψη, αν χρειαστούν χρήματα για να σωθούν οι τράπεζες ή αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των περικοπών τότε η προσπάθεια θα αποτύχει».
Η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως «μόνο μια μείωση του χρέους θα έκανε την Ελλάδα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών». |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.