Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Deutsche Welle: «Χρυσό» το 2010 για το γερμανικό εμπόριο




Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το 2010 για το γερμανικό εμπόριο ήταν μια «χρυσή» χρονιά, αφού οι εξαγωγές έφτασαν τα 952 δισ. ευρώ και τα 798 δισ. οι εισαγωγές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα που έχει καταγραφεί στη Γερμανία από το 1974.

Οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 18,5 % σε σχέση με το 2009, ενώ αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές στη Γερμανία και μάλιστα κατά 20 %.

Όπως σημείωσε ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών: «Έχουμε μείνει έκπληκτοι από την κατακόρυφη αυτή αύξηση. Αναμέναμε βέβαια ότι θα κινηθούμε σε διψήφιο αριθμό. Για το 2011 αναμένουμε επίσης αύξηση, αλλά σαφώς μικρότερη. Υπολογίζουμε με μία μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 7 %».

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, δεν αποκλείεται οι γερμανικές εξαγωγές να σπάσουν την τρέχουσα χρονιά το φράγμα του ενός τρισ. ευρώ!

Κατά το 2010 το άλμα των γερμανικών εξαγωγών τροφοδοτήθηκε από την αυξημένη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως την Κίνα, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Οι εξαγωγές προς αυτές τις χώρες αυξήθηκαν κατά 26 %, ενώ προς τις χώρες της ευρωζώνης «μόλις» κατά 12,7 %.

Και για την τρέχουσα χρονιά οι ειδικοί αναμένουν μεγάλο όγκο παραγγελιών από τις ασιατικές χώρες. Υπάρχουν όμως και σημαντικοί κίνδυνοι για το γερμανικό εμπόριο σύμφωνα με τον Μπέρνερ:

«Υπάρχει πληθώρα κινδύνων. Αφενός είναι η αμερικανική χρηματοοικονομική πολιτική, την οποία θεωρούμε μια πολιτική πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα αυξηθούν εκ νέου. Δεδομένου ότι ως χώρα είμαστε φτωχή σε πρώτες ύλες αυτό μας πονά ιδιαίτερα γιατί πρέπει να εισάγουμε. Αφετέρου μας ανησυχεί ιδιαίτερα η εξέλιξη του πληθωρισμού σε χώρες όπως την Κίνα και την Ινδία, όπου στις τιμές των τροφίμων καταγράφεται διψήφιος τιμάριθμος. Αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες. Ίσως οι κυβερνήσεις αναγκαστούν να βάλουν τεχνητό φρένο στην ανάπτυξη. Αυτό θα μας έπληττε ιδιαίτερα γιατί πρόκειται εντέλει για τις μεγάλες ατμομηχανές που μας δίνουν ώθηση».

Ωστόσο οι χώρες της ΕΕ παραμένουν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος των Γερμανών και αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ωστόσο οι καλύτεροι πελάτες των Γερμανών αντιμετωπίζουν στην παρούσα φάση σημαντικά προβλήματα.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: στη γοργά αναπτυσσόμενη γερμανική οικονομία θα έπρεπε να απαντήσει με αύξηση των επιτοκίων, αλλά δεν μπορεί να το πράξει λόγω της κατάστασης στις χώρες της νοτίου Ευρώπης. Αυτό θα πλήξει τις εξαγωγές γιατί ένα μεγάλο μέρος καταλήγει στις χώρες της ευρωζώνης», καταλήγει ο Μπέρνερ.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs