Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Ποιες είναι οι λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδος; – Ποιους κινδύνους βλέπει η Credit Suisse



Τους όρους για την αλλαγή της τάσης που έχει διαμορφώσει η κρίση στην ευρωζώνη αναλύει η Credit Suisse στην 46σέλιδη έκθεση της με τίτλο “Peripheral Europe: the bad news and the good” (Ευρωπαϊκή περιφέρεια: τα κακά και τα καλά νέα), στην οποία και αναλύει τα πιθανά σενάρια που αναμένεται να ακολουθηθούν για την έξοδο της ΕΕ από την κρίση.
Σύμφωνα με την CS, οι προϋποθέσεις που θα δείξουν το αν η Ευρώπη βρίσκεται στο τέλος του τούνελ που εντάθηκε στην αρχή του περσινού έτους, και οι οποίες θα ξεκαθαριστούν το επόμενο δίμηνο είναι οι εξής:
-Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να επεκταθεί, με την προοπτική να διατεθεί μεγαλύτερο ποσό στη διάθεση των χωρών μελών που ίσως το χρειαστούν. Η προοπτική αυτή θα διαλύσει τους φόβους ότι το ταμείο δεν επαρκεί σε περίπτωση που η Ισπανία ζητήσει βοήθεια τελικά. Επιπλέον, η διάρκεια της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα είναι πιθανό να επεκταθεί από 3 μέχρι 7 ετών (σύμφωνα με το σχέδιο βοήθειας της Ιρλανδίας), ενώ παράλληλα, η Ιρλανδία να επαναδιαπραγματευτεί το επιτόκιο δανεισμού της από το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Αν και το “αντίτιμο” αυτών των “διευκολύνσεων” μπορεί να είναι η επιβολή αυστηρότερων μέτρων εποπτείας, η ευρωζώνη θα έχει κάνει ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την έξοδο από την κρίση.
-Η πιθανότητα να επιτραπεί στο EFSF η δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με το ανάλογο discount της αγοράς, με τους επενδυτές να υποβάλλονται σε ένα εθελοντικό haircut. Παράλληλα, οι επαναγορά των ομολόγων αυτών από τις εκδότριες χώρες, θα επιτρέψει σ' αυτές τη μείωση του ποσοστού του χρέους. Μάλιστα, η CS βλέπει για την Ελλάδα μείωση του χρέους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπτωση επαναγοράς ομολόγων με discount 20%.
-Η Ελλάδα και η Ιρλανδία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους. Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα κρίνουν μία τέτοια εξέλιξη η CS πιστεύει ότι στο τέλος οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους με haircut ώστε να μειωθεί το ποσοστό κοντά στο 100% του ΑΕΠ. Σ' αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα haircut 37% και η Ιρλανδία 27%. Εάν υπάρξει μηδενική ανάπτυξη, τότε τα ποσοστά του haircut θα διαμορφωθούν στο 36% και 28% αντίστοιχα.
Ωστόσο, η CS θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη δε είναι πολύ πιθανό να συμβεί με βίαιο τρόπο, καθώς δεν θα είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας στην ευρωζώνη, δε θα ωφελήσει τη χώρα έαν δεν έχει να επιδείξει πρώτα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στα ομόλογα αυτών των χωρών θα πρέπει να είναι ισχυρές κεφαλαιακά για να αντέξουν μία τέτοια εξέλιξη.
-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη διάσωση των περιφερικών Ευρώπης. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθεί το ύψος των σχετικών πολιτικών ζητημάτων, σε σύγκριση με το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης της χρήσης του EFSF.
-Οι ισπανικές περιφερειακές τράπεζες, οι γνωστές Cajas, να ενισχυθούν κεφαλαιακά, ή να εθνικοποιηθούν, ώστε να αποσυμπιεστεί ο κλάδος και η χώρα από τις ανησυχίες της αγοράς.
-Τα stress tests των τραπεζών να γίνουν με βάση ρεαλιστικότερα σενάρια, τα οποία να προβλέπουν την έκθεση των τραπεζών στο ενδεχόμενο “κουρέματος” κρατικών ομολόγων και σοβαρής οικονομικής ύφεσης.
-Ενόψει και των νέων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει τις έκτακτες ρυθμίσεις ρευστότητας, και να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Άλλωστε, σύμφωνα με τον αναλυτή της CS, Daniel Davies, υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας περίπου 1,2 τρισ. Ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της Βασιλείας ΙΙΙ.
Για να συμβούν αυτές οι προϋποθέσεις που θα σηματοδοτήσουν την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση, θα πρέπει η Ζώνη να ξεπεράσει ορισμένους κινδύνους που πιθανόν να αλλάξουν την πορεία της. Σύμφωνα με την CS οι κίνδυνοι αυτοί συνοψίζονται στα εξής:
-Να μην αποκλίνουν οι αδύναμες χώρες από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, και να συνεχιστεί η διαδικασία αποπληθωρισμού σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία.
-Να μην αποφασίσει το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο κατά της επέκτασης του ρόλου του EFSF
-Το ευρώ να μην υποχωρήσει κάτω από το 1 δολ, γιατί η γερμανική κοινή γνώμη θα εναντιωθεί στην ευρωζώνη, λόγω των συνεπειών της διολίσθησης του νομίσματος τους.
-Η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ή το ευρώ να μην ενισχυθεί πολύ. Η CS θεωρεί ότι εάν το ευρώ ξεπεράσει το 1,5 δολ. τότε αναγκαστικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Σ' αυτήν την περίπτωση η CS θεωρεί ότι το ευρώ το 2011 θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,10-1,45 δολ.
-Τέλος, πιθανή υποβάθμιση της άριστης αξιολόγησης της Γαλλίας θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην ευρωζώνη, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα έχει πληγεί. Παράλληλα, η ισορροπία των συμμετοχών στο Ταμείου του EFSF θα διαταραχτεί, καθώς μία γαλλική υποβάθμιση θα σημάνει και μείωση περίπου 90 δισ. ευρώ στα κεφάλαια που θα διατεθούν για την περιφέρεια.

Εκτιμήσεις Credit Suisse για το 2011

ΈλλειμμαΧρέοςΑνάπτυξηΑξιολόγηση
Πορτογαλία5,5%99%1,4%Α-
Ελλάδα8,0%137%0,7%ΒΒ+
Ισλανδία4,8%117%3,3%ΒΒΒ
Ιρλανδία12,2%113%2,6%Α-
Ισπανία6,7%78%1,7%ΑΑ
Ουγγαρία2,9%78%3,8%ΒΒΒ-
Λετονία6,0%37%3,9%ΒΒ+
Ρουμανία4,7%38%4,7%ΒΒΒ-
Ιταλία4,4%133%1,4%Α+
Ουκρανία3,7%39%5,1%ΒΒ-
Πολωνία6,8%61%4,0%Α
Τουρκία2,8%41%3,9%ΒΒ+
Αίγυπτος8,3%75%6,1%ΒΒΒ-
Λιθουανία6,3%30%2,8%ΒΒΒ
Ινδία7,8%72%8,1%ΒΒΒ-
Βουλγαρία3,0%15%4,5%ΒΒΒ
Βραζιλία2,9%62%4,1%ΒΒΒ+
ΗΠΑ8,7%99%2,4%ΑΑΑ
Μ. Βρετανία9,0%89%2,8%ΑΑΑ
Βέλγιο4,5%100%1,8%ΑΑ+
Γαλλία6,4%84%2,1%ΑΑΑ
Αργεντινή0,9%44%3,0%Β
Ιαπωνία6,7%204%1,8%ΑΑ
Καναδάς3,0%86%2,5%ΑΑΑ
Αυστρία3,7%78%2,0%ΑΑΑ
Ολλανδία4,6%78%1,8%ΑΑΑ
Ρωσία3,1%9%4,3%ΒΒΒ+
Γερμανία1,7%75%1,7%ΑΑΑ

www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs