Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Σε βαθύ τούνελ η οικονομία ... - Με ξέσπασμα ταραχών απειλούν οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται


Με το έλλειμμα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τη δυναμική χρέους να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη “ορμή”, το φως στο τούνελ της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι μακριά. Αυτό υποδηλώνουν τα στοιχεία που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, τα οποία και επιβεβαίωσαν τη δεινή θέση στην οποία, οκτώ μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου, εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας.
Η ύφεση το 2010, η οποία άγγιξε το 4,5% και το δ' 3μηνο το 6,6%, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στην απασχόληση και την ανεργία. Η απασχόληση εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,5% περίπου το 2010, που σημαίνει απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας σε ένα εργατικό δυναμικό που δεν ξεπερνά τα 4,7 εκατ. πολίτες. Μάλιστα, η ανεργία εκτιμάται ότι το 2010 ξεπέρασε το 12,5% του εργατικού δυναμικού, ενώ η τάση της αναμένεται να είναι σαφώς αυξητική και το 2011.
Την ίδια ώρα, η κρατική μηχανή κωλυσιεργεί στα μέτρα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, η φοροδιαφυγή συνεχίζει να στερεί επιπλέον έσοδα από τα κρατικά ταμεία, ενώ το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μόνο ρεαλιστικό δε μοιάζει. Μέσα σ' αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, και με τα ελλείμματα να κρατούν σε δυσθεώρατα ύψη τα επιτόκια δανεισμού, η χρηματοδότησή τους αφαιρεί από την οικονομία πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα η διόγκωση ενός αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα “εκτοπίζει” την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Παράλληλα, το 2011 η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να ανέρχονται στα 55 δισ. ευρώ, ποσά που αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία. Αν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν υψηλές, το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 140% στο τέλος του 2010 και στο 150% το 2011, η δυναμική της εξυπηρέτησης θα εξαρτηθεί από την απόφαση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, η οποία και αναμένεται να ληφθεί την Άνοιξη. Ακόμη όμως, εάν η ανάκαμψη δεν έλθει όμως τον επόμενο χρόνο, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Για την κυβέρνηση παραμένει ως προτεραιότητα μια βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2014 και να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 5% του ΑΕΠ. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την περίοδο 2012-2014 είναι 8% του ΑΕΠ, κάτι που οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος, δεδομένης και της ύφεσης.
Ύφεση και αντιδράσεις
Όπως είναι φυσικό, τα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα, η δραματική ύφεση, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η καλπάζουσα ανεργία, οδηγούν σε όξυνση των κοινωνικών εντάσεων. Ήδη, στην μπλογκόσφαιρα – και κυρίως σε ιστοσελίδες της αξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου – κυκλοφορεί γραμμή για την «μετατροπή της πλατείας Συντάγματος σε Πλατεία Ταχρίρ» κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης πανελλαδικής απεργίας της 23ης Φεβρουαρίου. Το σχέδιο που εξυφαίνεται είναι να μην αποχωρήσουν οι διαδηλωτές μετά το πέρας της συγκέντρωσης, μιμούμενοι έτσι το παράδειγμα των κινητοποιήσεων στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και κυρίως από τους εργαζομένους στα ΜΜΜ, οι οποίοι με τις απεργίες τους έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε απέραντο πάρκινγκ.
Το ήδη τεταμένο κλίμα θα οδηγηθεί στα άκρα τους επόμενους μήνες, καθώς το μνημόνιο προβλέπει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα επόμενα τρίμηνα του 2011 προβλέπεται να μπει σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, να απελευθερωθούν οι τιμές πώλησης ενέργειας (με εξαίρεση τα νοικοκυριά), να ανοίξει η αγορά ενέργειας (άγνωστο ακόμη πως) και να ξεκινήσει ο «Καλλικράτης» σε υγεία και παιδεία. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι φυσικά αν θα αντέξει η κυβέρνηση να περάσει όλους αυτούς τους κάβους, καθώς η ανοχή και η αντοχή της κοινωνίας φαίνεται να εξαντλούνται.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs