ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Καθώς η ένταση των ταραχών στην Αίγυπτο σταδιακά υποχωρεί, η αβεβαιότητα στη διεθνή κοινότητα για το μέλλον της χώρας παραμένει, όσο διαρκεί η εύθραυστη άτυπη εκεχειρία μεταξύ τωνυποστηρικτών του Μουμπάρακ και της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, 6000 εργαζόμενοι στα στενά του Σουέζ πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, για πρώτη φορά, απαιτώντας αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για διατάραξη στις μεταφορές αγαθών. Σας παρουσιάζουμε τα πέντε περάσματα πετρελαίου της γης ζωτικά για την ομαλή ροή του «μαύρου χρυσού».
1-Στενά του Ορμούζ:
Βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, και παραμένει το σημαντικότερο πέρασμα πετρελαίου στον κόσμο, αφού εξυπηρετεί την μεταφορά 15,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Ενώνει τον περσικό κόλπο με αυτό του Ομάν και την αραβική θάλασσα. Ο όγκος του πετρελαίου που διασχίζει τα στενά αντιπροσωπεύει το 17 % του εμπορίου πετρελαίου παγκοσμίως.
2-Στενά της Malacca:
Αποτελεί το πέρασμα «κλειδί» στην Ασία και βρίσκεται μεταξύ Ινδονησίας, Μαλαισίας και Σινγκαπούρης, ενώνοντας τον ινδικό με τον ειρηνικο ωκεανό και τη θάλασσα της νότιας Κίνας. Εξυπηρετεί τις τεράστιες ανάγκες της Κίνας και της Ινδονησίας και εκτιμάται ότι περνούν από εκεί πάνω από 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα. Περισσότερα από 60 χιλιάδες πλοία διασχίζουν τα στενά ετησίως.
3-Στενά του Σουέζ:
Το κανάλι ενώνει την Ερυθρά θάλασσα και τον Κόλπο του Σουέζ με τη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ υπολογίζεται ότι διασχίζουν τα στενά περίπου 1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και δυϊλισμένα προϊόντα με προορισμό τη Μεσόγειο. Περί τα 35000 πλοία διέπλευσαν το πέρασμα το 2009, εκ των οποίων το 10 % ήταν πετρελαιϊκά τάνκερ.
4-Μπαμπ ελ-Μανντάμπ:
Ενώνει τον Κόλπο του Άντεν με την Ερυθρά θάλασσα και θεωρείται στρατηγικός σύνδεσμος μεταξύ της Μεσογείου και του Ινδικού ωκεανού. Το 2009 εκτιμάται ότι 3,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου πέρασαν από τα στενά.
5-Στενά Βοσπόρου
Υπολογίζεται ότι 2,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου μεταφέρονται μέσω των στενών του Βοσπόρου. Ο Βόσπορος ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με αυτή του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλοα ενώνουν τη θάλασσα του Μαρμαρά με το Αιγαίο πέλαγος και τη Μεσόγειο θάλασσα. Το πέρασμα είναι ζωτικό για τη μεταφορά ενέργειας από ρωσικά λιμάνια στη Μαύρη θάλασσα προς τις Ευρωπαϊκές αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.