Με τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε για μία ακόμη φορά στον ελληνικό λαό το λογαριασμό της δικής του αποτυχίας. Η πολιτική του μνημονίου είναι λάθος στη στρατηγική της σύλληψη, εφόσον οδηγεί την ελληνική οικονομία σε μαρασμό και καθιστά πρακτικά αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση αποτυγχάνει στην εφαρμογή της, εφόσον στηρίζεται σε εξωπραγματικές οικονομικές υποθέσεις και προθεσμίες, ενώ ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ασχολείται με τα σημαντικά οικονομικά ζητήματα στο εσωτερικό, απλώς διαχειρίζεται τις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και με τους εκπροσώπους ενός πανίσχυρου διεθνούς κερδοσκοπικού κυκλώματος.
Η επικαιροποίηση
Η νέα επικαιροποίηση του μνημονίου αναδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Προστίθενται νέα μέτρα στα μέτρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, διαπιστώνεται η αδυναμία ουσιαστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος με την πολιτική που εφαρμόζεται και επιταχύνεται η πορεία του ελληνικού Δημοσίου προς την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Όλες οι δημοσκοπήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται δεν οδηγεί πουθενά και πως θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με την επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Επειδή η οικονομία είναι και ψυχολογία, είναι φανερό πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με επιλογές και πολιτικά στελέχη που έχουν μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου συνήθιζε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή από αριστερές, φιλολαϊκές θέσεις. Είχε πολύ καλή γνώση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και του δημοσιονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει η προηγούμενη κυβέρνηση, προτίμησε όμως να επενδύσει στον επιθετικό λαϊκισμό και στις εξωπραγματικές υποσχέσεις. Σε διάστημα μερικών μηνών από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 μετατράπηκε σε προνομιακό συνομιλητή της τρόικας, εγκαταλείποντας όλες τις θέσεις που είχε υπερασπιστεί δημόσια. Στη συνέχεια, οχυρώθηκε πίσω από την εύνοια του ξένου παράγοντα για να προστατευτεί πολιτικά από την αποτυχία του στη διαχείριση της κρίσης. Δεν ασχολήθηκε καν με τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξη των φορολογικών εσόδων με βάση το πρόγραμμα που επεξεργάστηκε η τρόικα. Η υστέρηση στα έσοδα του Δημοσίου και η αδυναμία του διαβρωμένου κομματικού μηχανισμού να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής οδηγούν, από τη μία επικαιροποίηση του μνημονίου στην άλλη, στη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε τόσο ακριβά την προσωπική στρατηγική ενός κατά τεκμήριο αποτυχημένου υπουργού Οικονομικών. Όσο ταχύτερα τον «αναδομήσει» ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, τόσο το καλύτερο για την εθνική οικονομία, για τους πολίτες που πληρώνουν το λογαριασμό της κρίσης και για την ίδια την κυβέρνηση!
Γιώργος Κύρτσος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.