Με το που ετέθη -και πάλι ακροθιγώς- θέμα αποκοπής μέρους του ληστρικού χρέους που με ευκολία συνομολόγησαν οι κυβερνήτες και αγόγγυστα πληρώνουν οι πολίτες, αποκαλύφθηκε ότι απαιτείται η ψήφιση ενός νέου νόμου.
Δεν τολμούν να εισηγηθούν συνταγματική αναθεώρηση ώστε να περιληφθεί στον καταστατικό χάρτη κάθε χώρας η πρόβλεψη για… κερδοφόρα λειτουργία -ωσάν τα έθνη να τιμολογούνται- και φέρνουν νόμο ευρείας πλειοψηφίας. Η Μέρκελ, προκειμένου να μας αναγκάσει σε ελεγχόμενη και αυτόφωτη «ανάπτυξη», αφ’ ενός συνδικαλίζεται -ζητώντας να τηρήσουμε όλες τις θέσεις του Λούθηρου, του Καλβίνου και του Φρίντμαν μαζί-, ενώ από την άλλη φέρεται διατεθειμένη να μην επιμείνει στη συνταγματική κατοχύρωση των μηδενικών ελλειμμάτων. Της αρκεί να περάσουμε νόμο αυξημένης τυπικής ισχύος. Εχουμε εξάλλου εμπειρία. Διατάξεις «υπέρτερου τυπικού κύρους» θεσπίστηκαν μετά το 1952 για την προστασία των ξένων επενδύσεων.
Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ του νέου Μνημονίου δεν είναι μέχρι το 2015, όπως περιέγραψε ο Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο. Η νέα λιτότητα θα έχει διάρκεια, για να επιδείξει η Γερμανία την ποθούμενη αλληλεγγύη. Προς τούτο ήρθε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του ευρώ Γιουνκέρ (πρόεδρος του Eurogroup), προκειμένου να συνετίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ακολούθως τον κάλεσε στη Φρανκφούρτη και ο Τρισέ. Οχι όπως τον Μάιο, που δεν ενημέρωσαν τον Σαμαρά και παρ’ ολίγο να στραβώσει η συμφωνία.
ΗΔΗ η ζητούμενη αλληλεγγύη καταγράφηκε αμέσως μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών, αυτή της περασμένης Παρασκευής. Οι εργάτες της Φολκσβάγκεν πέτυχαν αυξήσεις 3,2% για το επόμενο 18μηνο και η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να μειώσει εδώ τις τιμές των αυτοκινήτων, ώστε να μη χάσουν αγορές οι γερμανικές εταιρείες από την… άφρονα πολιτική της IG Metall. Σειρά τώρα έχει το Βερολίνο να εγκρίνει τη δανειοδότηση της χώρας με 50 δισ. ευρώ για την απόσυρση, από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, έως και 60 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους. Το κέρδος των 10 δισ. μπορεί να μας απαλλάξει από έναν πρόσθετο-ετήσιο βραχνά έως 500 εκατ. ευρώ.
ΔΗΛΑΔΗ με το νόμο Μέρκελ, που αποδεικνύεται ισχυρότερος του Συντάγματος, καθιερώνεται η μόνιμη υπο-ανάπτυξη της χώρας για να κερδίσουμε ποσοστιαία ό,τι χάσαμε φέτος από την ύφεση (δεν πρόκειται να μειωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη και μετά το «κούρεμα» των 10 δισ. Αντιθέτως, θα αυξηθεί λόγω των ελλειμμάτων).
Ο ΝΟΜΟΣ Μέρκελ, όπως αποκαλύπτεται, θέλει, αφ’ ενός, να εισάγουμε τα γερμανικά προϊόντα, ακόμη και εάν ακριβύνουν λόγω μισθών και, ταυτόχρονα, να μη χρηματοδοτηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης της Ελλάδας. Εξάλλου, ο πολύς Φίσερ μάς είπε ότι και στο νέο καταμερισμό, πολιτισμό, τουρισμό και ναυτιλία μπορούμε να πουλάμε και μόνον ανεμόμυλους (δηλαδή ανεμογεννήτριες) μπορούμε να στήσουμε. Ωστε με βεβαιότητα να έχουμε μελλοντικά περισσότερα χρέη.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ είναι απλό. Οι εκλογές επιτρέπονται, οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν, τα κόμματα θα συνεργάζονται, αλλά ούτε οι νόμοι θα αντικαθίστανται ούτε εμείς θα παρεκκλίνουμε: θα επιζητούμε το πουρμπουάρ των Γερμανών για την αγορά ενός Φολκσβάγκεν.
megas@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, http://www.inprecor.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.