Είμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης - της δεύτερης σε τρία χρόνια. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κατέγραψαν ρεκόρ τον Ιανουάριο, αλλά είχαν μέτριες επιπτώσεις στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Εχουν όμως τεράστιες επιπτώσεις στους φτωχούς του κόσμου, που ξοδεύουν το περισσότερο, αν όχι όλο, το εισόδημά τους για την αγορά βασικών ειδών διατροφής.
Οι επιπτώσεις αυτής της επισιτιστικής κρίσης ξεπερνούν κατά πολύ τα οικονομικά. Στο κάτω-κάτω, το μεγάλο ερώτημα για τις εξεγέρσεις κατά διεφθαρμένων και καταπιεστικών καθεστώτων στη Μέση Ανατολή δεν είναι τόσο το γιατί συμβαίνουν, αλλά το γιατί συμβαίνουν τώρα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λαϊκή οργή προκλήθηκε κατά μεγάλο μέρος και από την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των τροφίμων.
Τί βρίσκεται λοιπόν πίσω από αυτές τις αυξήσεις; Οι δεξιοί στην Αμερική (και οι Κινέζοι) ρίχνουν το φταίξιμο στη χαλαρή πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ενας σχολιαστής έγραψε μάλιστα ότι «τα χέρια του Μπερνάνκι είναι βαμμένα στο αίμα». Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ρίχνει το φταίξιμο στους κερδοσκόπους, κατηγορώντας τους για «υπερβολικές χρεώσεις και λεηλασίες».
Σε κάποιο βαθμό, η αύξηση των τιμών των τροφίμων οφείλεται στη γενική αύξηση των τιμών των αγαθών. Αλλά μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, οι τιμές των τροφίμων ήταν πιο χαμηλές από ό,τι άλλων αγαθών. Μετά χτύπησε ο καιρός.
Ο καύσωνας στη Ρωσία ήταν ένα από τα πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών, από την ξηρασία στη Βραζιλία μέχρι τις βιβλικές πλημμύρες στην Αυστραλία, που κατέστρεψαν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
Το ερώτημα λοιπόν είναι τί βρίσκεται πίσω από όλα αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα;
Σε κάποιο βαθμό βλέπουμε τα αποτελέσματα ενός φυσικού φαινομένου, του La Nina - ενός περιοδικού γεγονότος όπου τα νερά του Ειρηνικού στον Ισημερινό ψυχραίνονται περισσότερο από το φυσιολογικό. Τα φαινόμενα La Nina σχετίζονται ιστορικώς με παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων.
Αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Οπως πάντα, δεν μπορείς να αποδώσεις κάθε καιρικό φαινόμενο στα αέρια του θερμοκηπίου. Αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά είναι ό,τι ακριβώς θα περιμέναμε από την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη.
Οι συνήθεις ύποπτοι θα εξαγριωθούν φυσικά με την ιδέα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σχέση με την επισιτιστική κρίση. Οσοι επιμένουν ότι ο Μπεν Μπερνάνκι έχει αίμα στα χέρια του έχουν την τάση να είναι πάνω κάτω οι ίδιοι άνθρωποι που επιμένουν ότι η επιστημονική συναίνεση για το κλίμα είναι μια τεράστια συνωμοσία αριστεριστών.
Αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η πρώτη γεύση της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής που θα αντιμετωπίσουμε σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία θα αυξάνεται συνεχώς. Και με δεδομένη την αποτυχία μας να δράσουμε για τα αέρια του θερμοκηπίου, θα δούμε πολύ περισσότερα, και πολύ χειρότερα, πράγματα στο μέλλον.
http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.