Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Έκρυθμο κλίμα - Συγκρούσεις φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του Μουμπάρακ στο Κάιρο


Υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ βγήκαν για πρώτη φορά μαζικά στους δρόμους του Καΐρου

Κάιρο, Αίγυπτος
Συμπλοκές μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και διαδηλωτών που ζητούν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ ξέσπασαν για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Κάιρο, με τους ανταποκριτές διεθνών μέσων να μεταδίδουν ότι υπάρχουν τραυματίες. Ο αιγυπτιακός στρατός καλεί τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. «Παραίτηση τώρα» επιμένει η αντιπολίτευση και καλεί σε νέες διαδηλώσεις· εντείνεται ταυτόχρονα η διεθνής διπλωματική πίεση προς τον Μουμπάρακ για την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ επιτέθηκαν σε Αιγύπτιους που διαδηλώνουν για ένατη ημέρα στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας), αξιώνοντας την πτώση του καθεστώτος. Δημοσιογράφοι του Reuters και του Associated Press είδαν πολίτες αιμόφυρτους· κατά πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες.

Φιλοκαθεστωτικοί κατέβηκαν για πρώτη φορά μαζικά την Τετάρτη στους δρόμους του Καΐρου, μία ημέρα αφότου ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε μεν ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, αλλά διεμήνυσε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ «έσπασαν» ανθρώπινη αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Οι φιλοκαθεστωτικοί έσκισαν αφίσες κατά του Μουμπάρακ και πιάστηκαν στα χέρια με διαδηλωτές, καθώς κινούνταν προς την «καρδιά» του Καΐρου.

Εν τω μεταξύ, τρία κινήματα που μετέχουν στο συνασπισμό κατά του Μουμπάρακ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι αστυνομικοί με πολιτικά εισέβαλαν βίαια την Τετάρτη στην πλατεία Ταχρίρ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε, επίσης, ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.

Συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντικυβερνητικών είχαν πραγματοποιηθεί και το βράδυ της Τρίτης στην Αλεξάνδρεια, μετά το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ.

Τέλος στις διαδηλώσεις ζητά ο στρατός

Οι συγκρούσεις στο Κάιρο σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου ο στρατός κάλεσε τους Αιγύπτιους να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βοηθήσουν στην επιστροφή της Αιγύπτου σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στον απόηχο του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σάς καλούν [...] Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς ζωής» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του Μουμπάρακ, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν την πλατεία Ταχρίρ δεν φαίνεται να επενέβησαν.

Ο στρατός -ο οποίος εκλαμβάνεται ευρέως ως διαιτητής στην πολιτική κρίση, και τη στάση του επαίνεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες- κράτησε στάση υπέρ των διαδηλωτών κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών.

Αποκαταστάθηκε, εν τω μεταξύ την Τετάρτη, η λειτουργία του Διαδικτύου στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια έπειτα από πενθήμερο μπλακ-άουτ. Η σύνδεση στο Ίντερνετ διεκόπη στις 28 Ιανουαρίου, στην προσπάθεια του καθεστώτος να εμποδίσει το κύμα διαδηλώσεων που οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου.

«Παραίτηση τώρα» επιμένει η αντιπολίτευση

Οι δυνάμεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης επιμένουν στην άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και εξαγγέλλουν νέα μεγάλη διαδήλωση για την Παρασκευή, παρά το κάλεσμα του στρατού να βάλουν τέλος στις συγκεντρώσεις.

Στους δρόμους του Καΐρου συγκεντρώθηκαν χθες, Τρίτη, πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι στιγμής κατά του καθεστώτος.
Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι χαρακτήρισε «πολιτικό τέχνασμα» τις εξαγγελίες του Χόσνι Μουμπάρακ. Κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει «το αργότερο έως την Παρασκευή», την οποία ονόμασε «Παρασκευή της αναχώρησης», τασσόμενος υπέρ μίας «έντιμης εξόδου» του 82χρονου πολιτικού.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ομάρα Σουλεϊμάν, να ξεκινήσει συνομιλίες με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με την κυβέρνηση μόνο εφόσον αποχωρήσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να διαδηλώνουν στην Πλατεία Ταχρίρ και να μετάσχουν στην 'Παρασκευή της Αποχώρησης'» ανακοίνωσε ο συνασπισμός, στον οποίο ανήκουν η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή υπό τον Ελ-Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και πολλοί άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Εντείνεται, ταυτόχρονα, η διεθνής διπλωματική πίεση προς τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία. Η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να αρχίσει τώρα, ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμα Μουμπάρακ, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Εν τω μεταξύ, με το βλέμμα στα τεκταινόμενα σε Τυνησία και Αίγυπτο, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ -βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα- ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιδιώξει την παραμονή του στην εξουσία όταν λήξει η τρέχουσα προεδρική θητεία του το 2013.

Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs