Τρίπολη, Λιβύη
Οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος άνοιξαν κατά πληροφορίες πυρ κατά διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής. Μαρτυρίες από την περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο στρατός έχει ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών και στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, όπως το Μπεν Ασούρ και Φάσλουμ, σύμφωνα με κατοίκους.
Βλέποντας τον κλοιό να σφίγγει ο Μουαμάρ Καντάφι έχει δημιουργήσει μία ζώνη άμυνας με στρατό και μισθοφόρους γύρω από την Τρίπολη. Ο πρωτότοκος γιος του Καντάφι, Χαμίς, ηγείται μίας επίλεκτης μονάδας που έχει αναπτυχθεί γύρω από την πρωτεύουσα. Στρατός και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο στους δρόμους και σήμερα αναπτύχθηκαν γύρω από τζαμιά, καθώς υπήρξε κάλεσμα της αντιπολίτευσης για αντικαθεστωτική διαδήλωση την Πράσινη Πλατεία.
Τις τελευταίες ώρες ο Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο δύο πόλεων στα δυτικά της Τρίπολης, όπου την Πέμπτη μαίνονταν σφοδρές μάχες, καθώς και τη Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης.
Προσπαθώντας να κρατηθεί στην εξουσία, το καθεστώς μοιράζει χρήματα. Δίνει 400 δολάρια σε κάθε οικογένεια για να καλύψει το αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν κατά 150%.
Στο τελευταίο διάγγελμά του ο Καντάφι υποστήριξε ότι πίσω από την εξέγερση βρίσκεται η Αλ Κάιντα και ο Οσάμα μπιν Λάντεν «που ποτίζουν τους νέους ναρκωτικά και αλκοόλ για να καταστρέφουν και να σαμποτάρουν». Το καθεστώς καταγγέλλει ως πράκτορες της Αλ Κάιντα και τους ξένους δημοσιογράφους που έχουν φθάσει σε πόλεις της ανατολικής Λιβύης, την οποία πλέον δεν ελέγχει.
Ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐντ, μίλησε την Παρασκευή στο CNN Turk, διαμηνύοντας ότι η οικογένειά του «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Λιβύη».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ένα ενδεχόμενο εναλλακτικό σχέδιο για φυγή της οικογένειάς του από τη Λιβύη στην περίπτωση νίκης των αντικαθεστωτικών, ο γιος του Καντάφι σημείωσε: «Το πρώτο σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη. Το εναλλακτικό σχέδιό μας είναι να ζήσουμε και να πεθάνουμε στη Λιβύη».
Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε επίσης το καθεστώς «δεν θα καταστρέψει ποτέ» τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Παραδέχθηκε την απώλεια του ελέγχου του ανατολικού τμήματος της Λιβύης, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι λιβυκές αρχές θα ξαναπάρουν σύντομα τον έλεγχο της περιοχής.
«Υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε αυτήν τη ζώνη, ο αριθμός των τρομοκρατών είναι 200 ή 300 το ανώτερο. Ο λαός μας καλεί [...] Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια χούφτα τρομοκρατών να ελέγχει μέρος της Λιβύης και του πληθυσμού της» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ελέγχει το δυτικό, το νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.
Ο Καντάφι, όμως, χάνει διαρκώς έδαφος και απομονώνεται εντός της χώρας. Στρατιώτες και αστυνομικοί συντάσσονται με τους εξεγερμένους. Τον εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο διπλωμάτες, πρεσβευτές και υπουργοί.
Την Παρασκευή παραιτήθηκε από όλα τα καθήκοντά του στενός συνεργάτης και ξάδελφος του Καντάφι. Παραιτήθηκαν, επίσης, ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία, καθώς και ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης, ο οποίος προσχώρησε στη αντιπολίτευση. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, ο οποίος έχει επίσης παραιτηθεί, δήλωσε ότι «το καθεστώς έχει πέσει, ο Καντάφι δεν θα φύγει, θα αυτοκτονήσει όπως ο Χίτλερ».
Γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση δήλωσε την Παρασκευή ότι οι νεκροί στη Λιβύη φθάνουν τους 2.000. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια έχει ανεβάσει κατά πολύ τον αριθμό, μιλώντας για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες.
Κοινό μέτωπο από τη Δύση
Εν μέσω της αιματοχυσίας στη Λιβύη, η Δύση προσπαθεί να συγκροτήσει κοινό μέτωπο απέναντι στον Μουαμάρ Καντάφι. Συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, ενώ συνεδρίασαν στην Ουγγαρία και οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο επίκεντρο των διεθνών διεργασιών είναι η δημιουργία μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων επάνω από τη Λιβύη, συνολικό εμπάργκο όπλων και επιβολή κυρώσεων, όπως η απαγόρευση μετακινήσεων για μέλη του καθεστώτος και πάγωμα καταθέσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε συνομιλία το βράδυ της Πέμπτης με τους Νικολά Σαρκοζί, Ντέιβιντ Κάμερον και Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με την κατάσταση.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα εξεταστεί και η γαλλοβρετανική πρόταση για την υποβολή αιτήματος προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ζητείται να σταλεί αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, προκειμένου να ερευνήσει τις ωμότητες του καθεστώτος.
Συνεδριάζει, εν τω μεταξύ, και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τον αποκλεισμό της Λιβύης από τους κόλπους του οργανισμού.
** Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στη Λιβύη «κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η Λιβύη εισάγει ουσιαστικά όλα τα είδη διατροφής για τον πληθυσμό της.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.