Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μετά τη Μέρκελ και ο Κάμερον παραδέχεται: "Η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε"

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βρετανία μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η πολυπολιτισμικότητα στη Βρετανία απέτυχε, επικαλούμενος τη δράση εξτρεμιστών στη χώρα. Οι Εργατικοί κατηγορούν τον κ. Κάμερον για ατόπημα και εξυπηρέτηση των σκοπών των εξτρεμιστών.

Η ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον το Σάββατο σε διάσκεψη για την ασφάλεια και την τρομοκρατία στη Γερμανία περιείχε μία απρόσμενη διάψευση της εικόνας που έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι οι Βρετανοί στην πλειοψηφία τους και ο υπόλοιπος κόσμος για τη στάση τους απέναντι στους ξένους.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η πολυπολιτισμικότητα στη Βρετανία για την οποία επαιρόταν η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποτύχει. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η παθητική ανοχή έναντι απαράδεκτων πρακτικών από κοινότητες μη-λευκών έχει απλά και μόνο καταφέρει να ενθαρρύνει εξτρεμιστικά φαινόμενα. Επέκρινε λοιπόν την κρατική στρατηγική της πολυπολιτισμικότητας, λέγοντας ότι η Βρετανία χρειάζεται μια πιο ισχυρή εθνική ταυτότητα ώστε να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση πολιτών της.

Αυτή η τόσο δραματική αλλαγή ρητορικής από τη βρετανική ηγεσία μετά από δεκαετίες φαινομενικά ομαλής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών συνέπεσε με την πορεία τριών χιλιάδων ατόμων που διοργάνωσε η Αγγλική Λίγκα Άμυνας, μία οργάνωση που κινείται στο χώρο της ακροδεξιάς και έχει κατηγορηθεί κυρίως για ισλαμοφοβία, παρά τις διαβεβαιώσεις των ηγετών της ότι δεν πρόκειται για ρατσιστικό κίνημα.

Πολιτικοί και σχολιαστές κατέκριναν τη χρονική συγκυρία της ομιλίας Κάμερον, λέγοντας ότι στην ουσία εξυπηρέτησε το σκοπό της ξενοφοβικής διαδήλωσης. Γράφοντας στην εφημερίδα Μίρορ ο μουσουλμάνος βουλευτής των Εργατικών, Σαντίκ Χαν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έγραψε ο ίδιος την προπαγάνδα της Λίγκας», ενώ η Υβέτ Κούπερ επίσης των Εργατικών χαρακτήρισε ως καθόλου συνετή την παράλειψη του κ. Κάμερον να καταδικάσει επίσης την Αγγλική Λίγκα Άμυνας και το μη-βίαιο εξτρεμισμό. Εκπρόσωπος του Μουσουλμανικού Συμβουλίου Βρετανίας έκανε λόγο για «απογοητευτική» δήλωση.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις με την παρατήρηση ότι το θέμα δεν είναι αν επιτέθηκε στη στρατηγική της ενθάρρυνσης της πολυπολιτισμικότητας, αλλά ότι χρειάζεται ένας «εντελώς νέος τρόπος θεώρησης των πραγμάτων». Μιλώντας στην Κυριακάτικη Τέλεγκραφ τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι οι ρατσιστικές και εξτρεμιστικές απόψεις, σαν αυτή που θεωρεί τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εβραϊκή συνωμοσία δεν είναι αποδεκτές στη χώρα.

Μιλώντας δε στην τηλεόραση του BBC ο επικεφαλής της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε ότι η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι αλλοδαποί στη Βρετανία επιλέγουν να μην ενστερνιστούν τις αρχές και αξίες της βρετανικής κοινωνίας. Όπως ο πρόσθεσε ο Τρέβορ Φίλιπς, το κλειδί για την ομαλή ένταξη στην κοινωνία είναι η εύρεση εργασίας, κάτι που δεν συμβαίνει σε κοινότητες όπως οι πακιστανική, όπου το 25% των ανδρών είναι οδηγοί ταξί και το 75% των γυναικών μένουν στο σπίτι όντας οικονομικά αδρανείς.



Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο




http://www.skai.gr/ Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs