Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Καθοριστικές ώρες για την Αίγυπτο - Λαοθάλασσα σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ



Κάιρο, Αίγυπτος
Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Καΐρου στη μαζικότερη και ως φαίνεται πλέον καθοριστική διαδήλωση μέχρι στιγμής κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Το κίνημα της αντιπολίτευσης και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι δίνουν «τελεσίγραφο» στον Μουμπάρακ να φύγει έως την Παρασκευή, ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε «όχι» σε συνομιλίες μέχρι να πέσει το καθεστώς.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων ελπίζουν να κατεβάσουν την Τρίτη στους δρόμους της Αιγύπτου ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Η πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου έχει ήδη κατακλυστεί από 200.000 ή κατά άλλες πληροφορίες 300.000 ανθρώπους. Μεγάλη διαδήλωση λαμβάνει χώρα και στην Αλεξάνδρεια.

Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή με τους Αιγύπτιους να τραγουδούν και να ψάλλουν.

Ο στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει διαμηνύσει πως θα σεβαστεί «τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών» και πως «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα καταφύγουν στη χρήση βίας κατά του μεγάλου λαού μας». Πολλοί φοβούνται, όμως, πιθανή προβοκάτσια, σημειώνοντας ότι εάν οι στρατιώτες δεχθούν επίθεση τότε θα είναι αδύνατον να μην απαντήσουν.

Η δέσμευση του στρατού να μην χρησιμοποιήσει βία κατά των διαδηλωτών έχει ενθαρρύνει τους Αιγύπτιους. «Μουμπάρακ φύγε στη Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν» και «Δεν σε θέλουμε, δεν σε θέλουμε», είναι τα συνθήματα που φωνάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη λαοθάλασσα.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε πως η σημερινή ημέρα μπορεί να αποτελέσει μια «κεντρική στιγμή» για την Αίγυπτο.

Η ίδια ανέφερε ότι έχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έως και 300 άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν στις ταραχές στην Αίγυπτο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία κατά τις διαμαρτυρίες.

Ελ-Μπαραντέι: «Να φύγει ο Μουμπάρακ έως την Παρασκευή»


Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκεται ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε μέσα από τη συχνότητα του δορυφορικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία το αργότερο έως την Παρασκευή.

«Οι Αιγύπτιοι θέλουν να τελειώνουν μαζί του σήμερα, διαφορετικά το αργότερο ως την Παρασκευή» δήλωσε ο Ελ-Μπαραντέι, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εάν δεν προηγηθεί η αποχώρηση του Μουμπάρακ.

«Η Παρασκευή ονομάσθηκε 'η ημέρα της αναχώρησης'» τόνισε ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης, πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο για να ηγηθεί της μετάβασης.

Ο Ελ-Μπαραντέι παραχώρησε επίσης συνέντευξη στον Ρόμπερτ Φισκ της εφημερίδας Independent που καλύπτει τα γεγονότα στο Κάιρο, λέγοντας ότι «εάν ο Μουμπάρακ θέλει να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει».

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει πρόεδρος, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι διατεθειμένος να ασκήσει την προσωρινή προεδρία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, απάντησε: «Εάν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους όλων γι' αυτά που θα πρέπει να κάνω γι΄αυτούς ... θα το κάνω».

Οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν, ταυτόχρονα την Τρίτη ότι γνωστοποίησαν στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για τη μετάβαση στη δημοκρατία μόλις παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.

«Το πρώτο αίτημά μας είναι να φύγει ο Μουμπάρακ. Μόνον έπειτα απ' αυτό μπορεί να αρχίσει διάλογος με το στρατιωτικό κατεστημένο για τις λεπτομέρειες μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας» δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, πρώην βουλευτής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Σε κάθε περίπτωση είναι ασαφές εάν το κάλεσμα της νέας κυβέρνησης για διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα αφορούσε και τη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη οργάνωση, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου από τις Αρχές.

Ορισμένες οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, όρισαν τον Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ως επικεφαλής των συνομιλιών με το στρατό και με άλλα μέρη.

Ωστόσο, ο Ελ-Μπαραντέι αντιμετωπίζει επιφυλάξεις μέσα στη χώρα επειδή έχει περάσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, περιλαμβανομένου του διαστήματος που ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA).
Newsroom ΔΟΛ
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs