Δραµατικές εκκλήσεις από τις πρεσβείες και τα προξενεία ανά τον κόσµο µετά τις περικοπές κονδυλίων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ
Επειδή, όµως, δεν έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα ή την πρόθεση, δεν είναι λίγα τα κωµικοτραγικά περιστατικά. Οπως, για παράδειγµα, σε πρεσβεία µας σε µεγάλη σκανδιναβική χώρα, όπου το ηλεκτρικό δεν πληρώθηκε εµπρόθεσµα, γιατί δεν υπήρχαν χρήµατα, µε αποτέλεσµα οι Σκανδιναβοί να κόψουν το ρεύµα! Λεπτοµέρεια, αλλά σηµαντική, για διπλωµατικές αρχές που βρίσκονται σε ψυχρά κλίµατα: οι δαπάνες για θέρµανση έχουν περικοπεί περισσότερο από τις δαπάνες για ηλεκτρικό. Αλλά το πρόβληµα είναι ουσιαστικό καθώς δεν είναι το ίδιο να υπηρετεί κανείς στην Τύνιδα ή στη Μόσχα.
οι ΔΙΠΛΏΜΑΤΕΣ µιλούν για επαγγελµατική καθηµερινότητα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά «τα όρια της αξιοπρέπειας», την ώρα, µάλιστα, που έχουν λάβει εγκύκλιο υπογεγραµµένη από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών ∆ηµήτρη ∆ρούτσα, στην οποία τους ζητείται να αναλάβουν δράσεις δηµόσιας διπλωµατίας για να βελτιώ σουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Οι περικοπές δεν ευνοούν τις κοινωνικές συναναστροφές ούτε τις δηµόσιες σχέσεις, ενώ οι αρµόδιοι επικαλούνται γραφειοκρατικά προβλήµατα και συνιστούν... υποµονή.
«Είναι κοινό µυστικό ότι πέραν των άδικων και εξοντωτικών περικοπών που έγιναν στους µισθούς των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ, η δηµοσιονοµική λιτότητα θέτει σε κίνδυνο και τη στοιχειώδη λειτουργία των διπλωµατικών αρχών του εξωτερικού. Με µια µονοκονδυλιά, καλούνται οι ανά τον κόσµο πρεσβείες και προξενεία όχι απλώς να περιορίσουν δραστικά τα λειτουργικά τους έξοδα, πράγµα που θα ήταν απολύτως θεµιτό, αλλά να ‘’κόψουν το λαιµό τους’’, συνεχίζοντας µεν τις δραστηριότητές τους, χωρίς, όµως, να διατίθενται πλέον ικανά κονδύλια για το ηλεκτρικό, την ύδρευση, τη θέρµανση, τα ενοίκια και για κάθε άλλου είδους ανελαστική δαπάνη», λέει στα «ΝΕΑ» πρεσβευτής σε σηµαντικό πόστο του εξωτερικού, ενώ προσθέτει: «Τα γνωρίζει αυτά ο ελληνικός λαός; Γνωρίζει τους κινδύνους από τον εξευτελισµό, ο οποίος επικρέµαται όχι µόνο πάνω από τις κατά τόπους πρεσβείες, αλλά επί της ελληνικής Πολιτείας;».
Το ερώτηµα δεν είναι ρητορικό. Αρκεί να φανταστεί κανείς πόση ζηµιά µπορεί να γίνει στην εικόνα της Ελλάδας και του ελληνικού κράτους - και µάλιστα σε µια περίοδο που επιχειρεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του στο εξωτερικό - αν, για παράδειγµα, η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον καθυστερήσει να πληρώσει τους λογαριασµούς της και µπει στον αµερικανικό Τειρεσία για οφειλές λογαριασµών. Ή, ακόµη χειρότερα, τι µήνυµα θα έπαιρναν οι Τούρκοι για τη διαπραγµατευτική ισχύ της Ελλάδας, αν, για παράδειγµα, η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα δεν µπορούσε να καλύψει τους λογαριασµούς της;
οι ΎΠΟΘΕΣΕΙΣ δεν είναισενάριο επιστηµονικής φαντασίας, καθώς πρόβληµα αντιµετωπίζουν όλες οι ελληνικές διπλωµατικές αρχές του εξωτερικού, µικρές και µεγάλες. Ηδη, σύµφωνα µε πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», σεκάποιες αρχές έχουν σταλεί εξώδικα γιαεξώσεις λόγω αδυναµίας καταβολής ενοικίων, ενώ σε άλλες, εταιρείες ζητούν πολλαπλάσιες αποζηµιώσεις από οφειλόµενα ποσά για δαπάνες που έχουν αναληφθεί µε συµβόλαια (π.χ. leasing φωτοτυπικών, συντήρηση µηχανηµάτων θέρµανσης), τις οποίες όµως δεν εγκρίνει πια ο προϋπολογισµός του ΥΠΕΞ. Την ίδιαώρα, έχουν περικοπεί κατά 60%-70%οι δαπάνες για τηβενζίνη των υπηρεσιακών αυτοκινήτων - εργαλείο απολύτως απαραίτητο για κάθε αρχή εξωτερικού - µε αποτέλεσµα την ακινητοποίησή τους.
«Η Ελλάδα δεν διαθέτει την πολυτέλεια, ειδικότερα στους σηµερινούς χαλεπούς καιρούς, να παραµελήσει την προς τα έξω εικόνα της», σηµειώνει έτερος διπλωµάτης.
Δουλεύουν στο ηµίφως µε παλτά για να µην καίνε ρεύµα και πετρέλαιο!
ΧΩΡΙΣ ΚΟΝΔΥΛΙΑ
n Στέλνουν εξώδικα στις πρεσβείες µας γιατί δεν πληρώνονται εγκαίρως ενοίκια, δαπάνες θέρµανσης κ.λπ! Κίνδυνος να µας γράψουν στον... Τειρεσία για απλήρωτους λογαριασµούς
n Για το 2011 ο προϋπολογισµός του ΥΠΕΞ µειώθηκε κατά 22% και κινείται στα 350 εκατ. ευρώ. Το 2010 ο ήδη περικοµµένος προϋπολογισµός ήταν µικρότερος από εκείνον του Νοσοκοµείου «ευαγγελισµός»
Διπλασιάστηκαν τα µυστικά κονδύλια
ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ του ετήσιου κρατικού προϋπολογισµού που διατίθεται στο υπουργείο Εξωτερικών είναι 0,29% – είναι δε το δεύτερο λιγότερο δαπανηρό απ’ όλα τα υπουργεία. Για το 2011 ο προϋπολογισµός του µειώθηκε κατά 22%και κινείται στα 350 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότιγια το 2010, ο ήδηπερικοµµένος προϋπολογισµός του υπουργείου ήταν µικρότερος από τον προϋπολογισµό του νοσοκοµείου«Ευαγγελισµός». Την ίδια ώρα, ωστόσο, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα απόρρητα κονδύλια του υπουργείου, σε 34 εκατ. ευρώ για το 2011 από18 εκατ. ευρώπου ήταν στονπροϋπολογισµό του 2010. Πάντως, τα λειτουργικά έξοδα δεν είναι το µόνοπρόβληµα. Οι περικοπές της τάξεως του 40%-50% στις αποδοχέςεξωτερικού, έχουν ήδη εξοντώσει πολλούς διπλωµατικούς υπαλλήλους. Πολλοί διπλωµάτες λένε ότι αυτήν την εποχή τα πράγµατα έχουν γίνει χειρότερα, καθώς (λόγω της ενιαίας αρχής πληρωµών) οι µισθοίεξωτερικού που έπρεπε να καταβληθούν το τελευταίο δεκαήµερο του Ιανουαρίου θα καταβληθούν στο τέλος Φεβρουαρίου (και αν),µε αποτέλεσµα οι υπάλληλοι να µην έχουν να πληρώσουν ενοίκια, γιατρούς, φάρµακα και σχολεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.