ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Θα πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει χαρακτηριστικά γνωρίσματα Κινήματος που ανθίσταται στο χρόνο. Αντέχει. Οι εξελίξεις δεν το ξεπερνούν, αλλά πορεύονται σε… συνεννόηση με τις αρχές της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη (του 1974). Το πρώτο «μνημόνιο» δηλαδή, το οποίο υπέγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου με το λαό… έτσι, για να υπάρχει. Μιας και στη συνέχεια, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και οι δυο διάδοχοί του στην ηγεσία του Κινήματος το τήρησαν.
Οι γεννηθέντες μετά τη Μεταπολίτευση, όσοι δηλαδή βίωσαν την εφηβεία τους με το ΠΑΣΟΚ «στα πράγματα», μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι η έννοια «κόμμα και κράτος» ανακαλύφτηκε από την «Αλλαγή», πολύ προτού γίνει καταγγελτικό σύνθημα με στόχο τον Θεόδωρο Τσουκάτο.
Το ΠΑΣΟΚ έγινε κράτος. Ένα κράτος που εξελίχτηκε σε γάγγραινα για την ελληνική κοινωνία, απαλλοτρίωσε πλείστα πακέτα στήριξης (έστω και με διαφορετικά ονόματα… Ντελόρ, Σαντέρ, ΚΠΣ), παραμένει ωστόσο μέχρι και τις μέρες μας σημείο αναφοράς για την εξουσία. Όταν την κατέχει, την ασκεί… με γοητεία. Και όταν βρίσκεται εκτός διακυβέρνησης, φροντίζει να… σκάβει λάκκους του κόμματος που ασκεί την εξουσία (να είναι καλά οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ), ώστε το διάστημα αυτό να μην αποδειχθεί κάτι παραπάνω από χρονική παρένθεση.
Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, δια του ιδρυτή του πρωτίστως, αλλά και των πολιτικών επιγόνων του, επιχείρησε να ανακαλύψει τον πολυθρύλητο «Τρίτο Δρόμο», σε καθεστώτα τύπου Καντάφι, Σαντάμ Χουσεϊν και Μουμπάρακ. Οι δυο τελευταίοι αποτελούν προ πολλού παρελθόν, ο ηγέτης της Λιβύης όμως (αλήθεια, πως έμεινε… κολλημένος στο αξίωμα του συνταγματάρχη για 4 δεκαετίες;) αποδεικνύεται εξαιρετικά σκληρό καρύδι.
Οι εξελίξεις… δικαιώνουν το ΠΑΣΟΚ. Όπως συνέβη με την ένταξη στην ΕΟΚ αλλά και τον γενικότερο προσανατολισμό της χώρας. Δεν είναι να σου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι εκείνος ο οδικός χάρτης εγκαταλείφτηκε; Ότι δεν επιμείναμε… να γίνουμε Λιβύη; Για σκεφτείτε το; Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ… θα μας βομβάρδιζε, όπως κάνει ο Καντάφι στην Τρίπολη. Και η Ελλάδα θα μπορούσε στη συνέχεια να ζητήσει… παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, λόγω «εκτάκτων συνθηκών»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.