Του Γρηγόρη Νικολόπουλου
Δραματικές επιπτώσεις στην διεθνή αλλά και στην ελληνική οικονομία θα έχει η ενδεχόμενη επέκταση της επανάστασης της Τυνησίας σε άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής. Ήδη η κυβέρνηση του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο κατέρρευσε, η Αλγερία βράζει, ο Καντάφι στη Λιβύη είναι πανικόβλητος και διατυμπανίζει την συμπαράσταση του στην επανάσταση της Τυνησίας για να αποφύγει ο ίδιος εξέγερση στη Λιβύη, ο εμίρης του Κουβέιτ έστειλε απο μια επιταγή 3.500 δολαρίων σε κάθε υπήκοο του για να εξαγοράσει την υποταγή, ενώ στο Μαρόκο ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος συνεχίζει τις «εξαφανίσεις» διανοούμενων και αντικαθεστωτικών.
Ο κίνδυνος ταυτόχρονης ανάφλεξης όλων αυτών των πετρελαιοπαραγωγών μουσουλμανικών χωρών που διοικούνται απο στιγνές δικτατορίες, όπου ο λαός είναι πάμπτωχος και οι ηγεσίες συμπεριλαμβάνονται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, είναι πλέον ορατός. Και αυτό είναι που τρομάζει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και τις αγορές.
Πρώτον, οι χώρες αυτές ελέγχουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο αλλά και τις διόδους μεταφοράς τους προς τον Δυτικό κόσμο.
Δεύτερον, οι ευρωπαικές χώρες είναι γεμάτες απο μετανάστες που προέρχονται απο αυτές τις χώρες.
Τρίτον, όλες αυτές οι χώρες είναι μουσουλμανικές και μεγάλο μέρος των κοινωνιών τους υποστηρίζει ακραία μουσουλμανικά κινήματα. Οι ιμάμηδες λοιπόν – εκτός απο την πείνα και την αγανάκτηση για τη διαφθορά - θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση της επανάστασης της Τυνησίας.
Τέταρτον όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αυτών των δικτατοριών βρίσκονται στη φυλακή και στην εξορία ή έχουν ήδη δολοφονηθεί, συνεπώς δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία για να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα καθεστώτα οπότε μπορούν εύκολα οι λαοί τους να χειραγωγηθούν απο ισλαμιστικές οργανώσεις.
Πέμπτον, εφόσον επεκταθούν αυτές οι επαναστάσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη και στη Μέση Ανατολή.
Τι φοβάται η Ευρώπη;
Τα πάντα. Φοβάται την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου που θα οδηγήσει τις ευρωπαικές επιχειρήσεις σε ζημιές και θα προκαλέσει αλυσσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές, φοβάται το συντονισμό τρομοκρατικών δυνάμεων, φοβάται την επικράτηση των ακραίων ισλαμιστών, φοβάται για τις ευρωπαικές επενδύσεις στη Βόρειο Αφρική και κυρίως φοβάται μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η οποία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις δυτικές οικονομίες και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
Ήδη απο την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ κλονίστηκαν και το δολάριο, ώς το νόμισμα στο οποίο αποτιμάται το πετρέλαιο. ανατιμήθηκε. Μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον δυτικό κόσμο και στην παγκόσμια οικονομία. Ενδεχομένως μάλιστα να προκαλέσει ευρύτατες πολεμικές συγκρούσεις.
Η μόνη λύση που έχουν οι δυτικές χώρες για να μην χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης είναι να εγκαταλείψουν τα δικτατορικά καθεστώτα τα οποία υποστηρίζουν επι δεκαετίες και να συμβάλουν στην ανάδειξη υγιών πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες θα μπορεί η Δύση να συνομιλήσει ειρηνικά.
Μήπως όμως είναι πια αργά; Οι Γάλλοι που παραδοσιακά είχαν τον έλεγχο της κατάστασης στη Βόρεια Αφρική παραδέχτηκαν μέσω του προέδρου τους Σαρκοζί οτι «υποτίμησαν την κατάσταση». Οι Ευρωπαίοι γενικά, εξεπλάγησαν. Οι Αμερικανοί που υποστήριζαν τον Μουμπάρακ επι τριάντα χρόνια σπεύδουν τώρα να του πουν να φύγει διότι αλλιώς θα αποσύρουν την υποστήριξη τους.
Το Ισραήλ του οποίου οι σχέσεις με τον Λίβανο βρίσκονται ξανά σε όξυνση λόγω της ανακάλυψης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, φοβάται οτι μπορεί να ξανανοίξει το μέτωπο με την Αίγυπτο το οποίο βρισκόταν σε ύφεση. Φοβάται συνεννόηση της Χαμάς με τους Αιγύπτιους ισλαμιστές. Και επιπλέον, έχει χαλάσει τις σχέσεις του και με την ισχυρή στρατιωτική δύναμη της περιοχής την Τουρκία.
Ο Μουμπάρακ πανικόβλητος προσπαθεί να διορίσει «δικούς» του για να εφαρμόσουν φιλολαικές μεταρρυθμίσες, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα τους δεχτεί ο λαός.
Μην ξεχνάμε οτι «πειράματα επιβολής δημοκρατίας» σε μουσουλμανικές χώρες δύσκολα επιβιώνουν. Και υπάρχει το ενδεχόμενο αν γίνουν αδιάβλητες εκλογές στην Αίγυπτο να σαρώσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα η ακραία μουσουλμανική οργάνωση. Και φυσικά αν συμβεί αυτό, οι αδιάβλητες εκλογές θα είναι οι πρώτες και οι τελευταίες της Αιγύπτου.
Οι εξελίξεις αυτές ασφαλώς επηρεάζουν και την Ελλάδα η οποία αφενός βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, αφετέρου βιώνει ήδη μια πρωτοφανή οικονομική κρίση η οποία μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο για την κοινωνική ειρήνη αλλά και για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας.
Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι κρίσμες και καθοριστικές για την πορεία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και μας αφορούν πολύ περισσότερο απο όσο νομίζουμε.
http://www.reporter.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.