Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ευρώπη δύο ταχυτήτων


Τη δεύτερη ταχύτητα της Ευρώπης φαίνεται ότι θα σφραγίσει η συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Αυτό προκύπτει από όσα έθεσαν την Παρασκευή ως προϋποθέσεις η Γερμανία και η Γαλλία για τη σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων του EFSF, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Οικονομικής Σταθερότητας.
Πριν ωστόσο προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και τις προσδοκίες μας από αυτό, ας δούμε τι συνέβη με το προηγούμενο ευρωπαϊκό Σύμφωνο.
Με τη θέσπιση λοιπόν του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 1997, τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να «κλειδώσουν» το έλλειμμά τους στο 3% του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό στο 2%.
Οι υποχρεώσεις αυτές που τέθηκαν τότε γέννησαν και τις πρώτες προσπάθειες για δημιουργική λογιστική, η οποία αποδείχθηκε πολύ προσφιλής στην ομάδα των αδύναμων κρίκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αντιμετώπιζαν προβλήματα, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση είχε, και εξακολουθεί να έχει, η Ελλάδα.
Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε. Ακολούθησαν οι παραινέσεις, οι συστάσεις και στο τέλος οι διαταγές για προσαρμογή. Το αποτέλεσμα το ζούμε τις ημέρες αυτές, με τα περισσότερα από τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη-μέλη να πάσχουν από υπερβολικό έλλειμμα ή και χρέος αλλά και από ύφεση, καθώς το εργαλείο ή το όπλο της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να δώσει ενδεχομένως διεξόδους ή και λύσεις είχε θυσιαστεί στο βωμό του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνουν τώρα Γερμανία και Γαλλία, το οποίο υποτίθεται ότι θα επιτευχθεί αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνοντας μισθούς και εναρμονίζοντας τους φορολογικούς συντελεστές εντός της Ενωσης, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που η υιοθέτησή του επιδιώκει.
Και αυτό γιατί η μείωση των χαμηλών αποδοχών θα παρατείνει την ύφεση και θα ρίξει την παραγωγικότητα ενώ κανείς δεν εξήγησε τι ακριβώς θέση έχει η αναφορά σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών από τα χαμηλά επίπεδα των ασθενέστερων στα υψηλότερα των ισχυρότερων βόρειων χωρών σε ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Τ. ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs