Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Το ΕΣΥ, το ΙΚΑ και τα συμφέροντα

«Αν θέλεις να αποκτήσεις εχθρούς, κάνε αλλαγές», αναφέρει μια παλιά, σοφή ρήση.
Εχει κανείς αμφιβολία ότι, έτσι όπως λειτουργεί ώς τώρα το ΙΚΑ, τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ταλαιπωρούνται; Διαφεύγει κανενός ότι το τίμημα μιας απλής ιατρικής συνταγής για χρόνια πάθηση είναι η πολύωρη αναμονή στα υποτιθέμενα ραντεβού; Αυτά που θα πρέπει να κλείσει ο ασθενής δύο και τρεις μήνες πριν; Ας μη μιλήσουμε για τα σοβαρά περιστατικά, που απαιτούν ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Γνωρίζουν πλέον και οι πέτρες ότι ιατροφαρμακευτικό και νοσοκομειακό συστήματα νοσούν τόσο βαριά, ώστε η άμεση χειρουργική επέμβαση να είναι αναγκαία. Επρεπε να είχε πραγματοποιηθεί καιρό τώρα, αλλά... ΕΣΥ και ΙΚΑ έχουν βαλτώσει σε μια ισορροπία διαπλεκόμενων συμφερόντων, εις βάρος των ασφαλισμένων, όλων των φορολογούμενων και, βέβαια, του δημόσιου ταμείου. Που είναι τόσο μείον, ώστε να υφιστάμεθα ως χώρα όχι μόνο τη θηλιά των μεγαλοτοκογλύφων δανειστών και της προστάτιδάς τους κ. Μέρκελ, αλλά και τη διαπόμπευσή μας ανά την υφήλιο. Ποιοι έχουν βάλει το χεράκι τους σ' αυτό το απίθανο οικοδόμημα καταλήστευσης του δημόσιου χρήματος, που επιπλέον έχει οδηγήσει σε ένα απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών;
Γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Συμβεβλημένοι γιατροί (ασφαλώς όχι όλοι), ιδιώτες συνεργάτες τους, φαρμακευτικές ή τεχνολογικού εξοπλισμού εταιρείες, αδιάφοροι ή μυημένοι σε κόλπα, επικεφαλής ασφαλιστικών ταμείων αλλά και πολιτικές ηγεσίες. Οι τελευταίοι, είτε ως άβουλα πιόνια, τα οποία, εν γνώσει του παιχνιδιού της διαπλοκής, φοβούνται να συγκρουστούν και να «σπάσουν αβγά», είτε ως συμμέτοχοι στα οικονομικά αλισβερίσια.
Τα περίφημα «φακελάκια», οι υπερσυνταγογραφήσεις από γιατρούς και οι προεκλογικές ή μη χορηγίες αποτελούν κοινό μυστικό, αποδεικνυόμενο από αδιάψευστα στατιστικά στοιχεία. Η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν ιατροφαρμακευτικές και ιατρικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται για τα χαμηλότερα επίπεδα προσφερόμενων ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών.
Δεν χρειάζεται να εντρυφήσει κάποιος στα ενδότερα του συστήματος για να αντιληφθεί τι κρύβεται πίσω από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ. Το φρόντισαν οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες μέσα από τις τηλεοπτικές κόντρες με το διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο. Κι αν ακόμα οι γιατροί τού μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας έχουν κάποια δίκαια αιτήματα, αυτά δεν κατάφεραν να τα προβάλουν. Αντίθετα, έδωσαν την εντύπωση ότι πίσω από την επιχειρηματολογία τους υποκρύπτονται ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία δεν τολμούν να κατονομάσουν. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» όμως, ασφαλισμένοι και μη, γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργεί, χρόνια τώρα, το σύστημα.
Κανείς βεβαίως, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το βαθμό αποτελεσματικότητας των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση. Φαίνεται, όμως, να κινείται σε θετική κατεύθυνση, αν κρίνουμε από τα ώς τώρα βήματα στην προσπάθεια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Εχουμε, ως εκ τούτου, λόγο να αισιοδοξούμε ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει για τους ασφαλισμένους. Μένει να το δούμε. Οσο για τους γιατρούς του ΙΚΑ, είναι εμφανές ότι, βάσει των μέχρι τώρα ανομολόγητων πρακτικών, αισθάνονται να φεύγει το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Και γι' αυτό αντιδρούν. Με ψευδεπίγραφα επιχειρήματα και πρωτοφανείς στα ιατρικά χρονικά τρόπους, όπως οι καταλήψεις, που δεν έχουν κοινωνική αποδοχή και ευτελίζουν το λειτούργημά τους.
Τα ανομολόγητα συμφέροντα, ως συνήθως, «δεκάρα» δεν δίνουν για τους ασφαλισμένους, στους οποίους προσφέρεται τώρα η δυνατότητα, απευθυνόμενοι σε μεγαλύτερο κύκλο γιατρών, να αποφεύγουν, τουλάχιστον, τις ατελείωτες αναμονές. Αρκεί βέβαια να μη φρενάρει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, να επεκταθεί η ηλεκτρονική καταγραφή διαγνωστικών και άλλων εξετάσεων, να ενταχθούν στο σύστημα τα νοσοκομεία και όλοι οι πάροχοι ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών και, ασφαλώς, να υπάρξει διασφάλιση συνεχούς ελέγχου στην τήρηση νέων, σύγχρονων κανόνων διαφάνειας. Η έλλειψη ελέγχου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για το στήσιμο νέας «φάμπρικας» από τους επιτήδειους και αποτυχία της όποιας προσπάθειας.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs