Με την Ελλάδα να βυθίζεται στην ύφεση και στο απεργιακό χάος και οπωσδήποτε να μην μπορεί, (καθώς είναι πολύ ακριβή), και να μην προλαβαίνει, (καθώς βρίσκεται στο Μνημόνιο), ο κ. Φίσερ είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο πως «το μέλλον είναι μόνο η πράσινη οικονομία».
Είναι προφανές ότι η συνέντευξή του, τον Μάιο του 2010, στο «Σπήγκελ», με την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Μέρκελ, καλώντας την Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα, έσβησαν ένα εξαιρετικά ένοχο παρελθόν και του επέτρεψαν να παραστήσει το μέλος του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Γιόσκα Φίσερ, που από το 2006 διδάσκει διπλωματική διαχείριση κρίσεων και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιου του Πρίνστον και το 2009 προσελήφθη ως σύμβουλος στο έργο κατασκευής του αγωγού Ναμπούκο για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη, ως υπουργός των Εξωτερικών επί Σρέντερ είχε πρωτοστατήσει στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, όταν (εντελώς οικολογικά) γέμισαν τα Βαλκάνια με ουράνιο.
Όταν μάλιστα τότε κάποιοι από το Κόμμα των Πρασίνων αντέδρασαν, ο πρώην οικολόγος Φίσερ προειδοποίησε ότι με τα καμώματά τους κινδύνευε να πέσει ο κυβερνητικός συνασπισμός και επομένως να μείνουν οι Πράσινοι εκτός κυβερνήσεως!
Επί της υπουργίας του επίσης, κλείστηκε μια βιαστική συμφωνία στην αίθουσα του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών όπου κάποτε φυλασσόταν το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας του Γ΄ Ράιχ, για την αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίου πρώην κρατουμένων σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Το ποσό στο οποίο ο κ. Φίσερ έκρινε ότι έπρεπε να αποτιμηθεί η καταναγκαστική εργασία καθενός ήταν, βέβαια, εντελώς συμβολικό, από πέντε ως δεκαπέντε χιλιάδες μάρκα!
Χάρη στον κ. Φίσερ, η Γερμανία «καθάρισε» με δέκα περίπου δις μάρκα, ποσό που καλύφθηκε εξ ημισείας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από τις βιομηχανίες και τις τράπεζες που επωφελήθηκαν της εργασίας των «σκλάβων του Χίτλερ».
Από δεκαπέντε χιλιάδες μάρκα έλαβαν όσοι είχαν και την ιδιότητα του κρατουμένου, ενώ από δέκα χιλιάδες μάρκα έλαβαν όσοι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για να δουλέψουν στις βιομηχανίες της χωρίς να θεωρηθούν κρατούμενοι (αν και στην ουσία ήσαν).
Με τον τρόπο αυτό, η Γερμανία έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση: Υπήρξε και σαφής δήλωση του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ, σύμφωνα με την οποία πέραν των συγκεκριμένων χρημάτων δεν θα εκταμιευθεί ούτε μάρκο.
Τέλος, να υπενθυμίσω για το χθεσινό πρόσθετο μέλος του υπουργικού μας συμβουλίου πως όχι μόνο έχει ταχθεί αναφανδόν και άνευ όρων υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά με πρόταση του δικού του κόμματος (και των Σοσιαλδημοκρατών), η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Βέβαια, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αμέσως ότι δεν δεσμεύεται, αλλά Σρέντερ και Φίσερ από χρόνια αποκαλούσαν τα Σκόπια «Ματσεντονίεν».
Το «παρών» στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, από όπου έχουν παρελάσει πολλοί (ανάμεσά τους και ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, τότε συνήγορος του Πολίτη), έδωσε και ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης (και πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον κ. Καμίνη).
Όπως μάθαμε, αντικείμενο ήταν ο βιοκλιματικός και οικολογικός σχεδιασμός. Περιτύλιγμα για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων έργων, ενώ επίσης συζητήθηκαν το νομοσχέδιο για τους μεσίτες αστικών συμβάσεων σχετικών με ακίνητα, η κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές και το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.
Οικολογική νότα έδωσαν και ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης, που ενημέρωσε για την αναθεώρηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για δώδεκα περιφέρειες της χώρας και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης που παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον».
Και επειδή χθες ήταν και «ημέρα αρχιτεκτόνων» ξαναθυμηθήκαμε και τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο, με τον οποίο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο γραφείο του Βουλή και ο οποίος μάλλον έχει εγκαταλείψει το σχέδιό του να μας… αναμορφώσει, καθώς η πρώτη και η τελευταία φορά που τον είχαμε δει ήταν στις πρώτες (προ Μνημονίου) διακυβέρνησης, με βόλτες στην Ηλεία και στην παραλία του Φαλήρου.
Όσο για τις «οδομαχίες» των γιατρών στους δρόμους, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι «δεν είναι ώρα για εγωισμούς ούτε ατομικούς, ούτε συντεχνιακούς» και πως οφείλουμε να προτάξουμε το συλλογικό συμφέρον του ατομικού. Να αφήσουμε, όπως είπε, το πελατειακό (το οποίο όμως είναι ριζωμένο και δεν φεύγει με αφορισμούς) και να πάμε στο συλλογικό.
Την ίδια ώρα, στη Βουλή οι εκπρόσωποι του έθνους συγκρούονταν για το ποιος ευνοεί και ποιος ανήκει περισσότερο σε συντεχνίες (με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για την υγεία), αλλά και για το «κίνημα του δεν πληρώνω» (με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες).
Για άλλη μια φορά ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, αλλά και ο υφυπουργός κ. Σπ. Βούγιας προσπάθησαν να συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια, εξομοιώνοντας την άρνηση των πολιτών να πληρώνουν για δρόμους που δεν έχουν κατασκευαστεί με τον κίνδυνο ενίσχυσης μιας γενικής αντίληψης άρνησης να ανταποκρίνονται οι πολίτες σε πραγματικές υποχρεώσεις (όπως η καταβολή των φόρων) ή για πραγματικές υπηρεσίες (έστω και ακριβές).
Για την λογική του «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω και στους άλλους τα φορτώνω», μίλησε ο κ. Βούγιας, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, συνέβη ακριβώς αυτό: Ο κ. Ρέππας κατέθεσε ρύθμιση με την οποία διαγράφονται οι οφειλές του ΟΑΣΑ όχι μόνο προς το δημόσιο, όπως ίσχυε αρχικά, αλλά και προς το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία!
Σοφία Βούλτεψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.