Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Η αιγυπτιακή κρίση και η Ελλάδα
Γεγονός που τους προσδίδει σταθερότητα, αλλά και δυνατότητες στρατηγικής σύγκλισης με το Ισραήλ και τους δυτικούς στόχους στην περιοχή.
Και αυτό καταγράφεται και από τις διαδοχικές παρεμβάσεις στην αιγυπτιακή περίπτωση τόσο των μετριοπαθών ισλαμιστών της Τουρκίας όσο και των σκληρών ισλαμιστών του Ιράν. Δεν είναι τυχαίο πως τόσο ο Ερντογάν όσο και οι Αγιατολάδες του Ιράν προσπαθούν να παρέμβουν στην αιγυπτιακή κρίση καθένας προς τη μεριά του.
Ο «ανθρωπισμός» απλώς χρησιμοποιήθηκε ως ισχυρό ιδεολογικό όπλο, μαζί με τον ισλαμισμό, για την παρέμβαση στα μεσανατολικά δεδομένα.
Όμως, όλα δείχνουν πως ο ισχυρός αιγυπτιακός στρατός και η δυτικόφιλη ηγέτιδα τάξη της χώρας ίσως αλλάξουν την πολιτική σκηνή χωρίς να αλλάξουν και διεθνή προσανατολισμό.
Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς συναντήσεις Νετανιάχου-Παπανδρέου, ούτε η πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίοι φυσικά οι χάρτες και οι περιγραφές που έδωσαν οι Εβραίοι για τον αγωγό του κοιτάσματος Λεβιάθαν που περνάνε από την κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ. Ούτε τυχαία είναι η επίσκεψη του προεδρείου του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι στην Αθήνα.
Μένει τώρα να στην ελληνική πλευρά να ξεπεράσει τα φοβικά σύνδρομα των πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΕΞ και να ορίσει την ελληνική ΑΟΖ ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας.
Συνεπώς το Καστελόριζο επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση των αγωγών έξω από τα ασταθή πολιτικά εδάφη του Ισλάμ.
Όλα αυτά την ώρα που ο αντισημιτισμός στην Τουρκία είναι στα ύψη και οι κάποτε στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον στο ναδίρ.
Αναρτήθηκε από
Unknown
στις
14:00
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
Γεωπολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.