Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Φόβοι νέας θύελλας μετά τις 25 Μαρτίου!


storm1Μετά τους πρόωρους, όπως αποδείχθηκε, πανηγυρισμούς για γρήγορη και συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, με ένα αξιόλογο «πακέτο» ελάφρυνσης και του ελληνικού χρέους, στον ορίζοντα της ευρωζώνης σωρεύονται νέα σύννεφα πάνω από τις ασθενείς περιφερειακές οικονομίες: το Βερολίνο αφήνει ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο να λήξει χωρίς αποτελέσματα η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου και να αφεθούν οι οικονομίες της περιφέρειες… βορρά στα λιοντάρια των αγορών.
Διαπιστώνοντας ότι σχηματίσθηκε αυθόρμητα μέτωπο των περισσότερων κυβερνήσεων της Ευρώπης κατά των γερμανικών προτάσεων ιδεών για πλήρη κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, η γερμανική ηγεσία αναδιπλώνεται και αφήνει να εννοηθεί, ότι έχει έτοιμο «σχέδιο Β» για τη συνέχεια, το οποίο δεν ακούγεται καθόλου ευχάριστα ιδιαίτερα στην Αθήνα, που περιμένει διακαώς τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου για μια συμφωνία ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών χρηματοδότησης.
Το μήνυμα προς τους… ξεσηκωμένους ηγέτες της Ευρώπης ανέλαβε να περάσει από γερμανικής πλευράς ο Κλάους Πέτερ Φλόσμπαχ, υπεύθυνος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ για οικονομικά θέματα. «Το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης έχουν τη βούληση να παραμείνουν ενωμένες, ότι όλοι είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ορισμένους όρους», δήλωσε χθες ο Φλόσμπαχ. Στην πιο σημαντική –και επικίνδυνη για την Αθήνα- αποστροφή των δηλώσεών του, ο Γερμανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε, ότι η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα να περιμένει και μετά τις 25 Μαρτίου, για να πετύχει τη λύση που επιδιώκει και να «αποδεχθούν όλοι ορισμένους όρους»: οι συνομιλίες, υπογράμμισε, «μπορούν να κρατήσουν και μετά τις 25 Μαρτίου».
Στις αγορές, η προοπτική να περάσει και η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου, χωρίς η ευρωζώνη να παρουσιάσει το υπεσχημένο σχέδιο «τελικής λύσης» φαίνεται εφιαλτική. «Με το ιστορικό τους στη διαχείριση της κρίσης, οι ηγέτες της ευρωζώνης μπορεί εύκολα να αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία στην αναμενόμενη προθεσμία στα τέλη Μαρτίου», σχολίασε χαρακτηριστικά η στήλη “Lex” των “Financial Times”. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Αφού μίλησαν για ένα ενισχυμένο Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας, θα πρέπει και να τον παρουσιάσουν. Αλλιώς, η ανήσυχη ηρεμία που έχει καλύψει την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων τις τελευταίες ημέρες θα δώσει τη θέση της σε περισσότερη (και πιο επικίνδυνη) αναταραχή».
Σε κείμενο θέσεων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για την έξοδο από την κρίση, που δόθηκε χθες στους δημοσιογράφους, περιγράφεται το «σχέδιο Β» της Γερμανίας, για την περίπτωση απόρριψης των προτάσεων Μέρκελ για ένα αυστηρό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Αδειάζοντας τον Σαρκοζί, με τον οποίο η Μέρκελ είχε συμφωνήσει σε μια πολιτική διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι Χριστιανοδημοκράτες προτείνουν αυστηρή και αυτόματη διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Επιπλέον, ζητούν να τίθενται από κάθε χώρα και να εγκρίνονται από τα ευρωπαϊκά όργανα συγκεκριμένοι ετήσιοι στόχοι μείωσης του δημοσίου χρέους, που αν δεν καλύπτονται αυτό θα οδηγεί σε επιβολή κυρώσεων. Και ζητούν, ως ελάχιστη βάση κοινής δημοσιονομικής πολιτικής, να απαγορευθεί ο ανταγωνισμός των κρατών της ευρωζώνης με βάση τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων. Αυτά φαίνεται ότι είναι τα νέα ελάχιστα προαπαιτούμενα που θέτει η γερμανική πλευρά, προκειμένου να εγκρίνει την ενίσχυση και διεύρυνση αρμοδιοτήτων τουEFSF.
Στο εκ νέου «σκοτεινό» τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρωζώνη έρχονται να προστεθούν τα όλο και εντονότερα μηνύματα της ΕΚΤ, ότι θα πρέπει το συντομότερο να σταματήσει να στηρίζει τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών οικονομιών, για να αφοσιωθεί στη βασική της αποστολή, δηλαδή στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος επανεμφανίζεται απειλητικότερος, καθώς μετά τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και τα βασικά εμπορεύματα μεγάλα γερμανικά συνδικάτα πιέζουν για σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις.
Η ΕΚΤ γνωστοποίησε χθες, ότι ούτε την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε αγορές ομολόγων της περιφέρειας, ενώ το μέλος του συμβουλίου της, Υβ Μερς, έκανε ένα βήμα παραπάνω στην αντιπληθωριστική ρητορική της τράπεζας, προειδοποιώντας ότι μπορεί να αποφασισθεί αύξηση των επιτοκίων  ακόμη και στο άμεσο μέλλον, πριν δηλαδή αποσυρθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης των τραπεζών, αν διαπιστωθεί ότι εντείνονται οι πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών βλέπει πλέον στον κοντινό ορίζοντα μόνο το… μπαστούνι της τρόικας, υπό τη μορφή πιέσεων για ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων μέχρι το 2014, γνωρίζοντας καλά, ότι αν δεν συμμορφωθεί «προς τας υποδείξεις» η Γερμανία δεν πρόκειται να «ανάψει πράσινο» στις κινήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών.
Στην πρώτη, χθεσινή συνάντηση με τους κορυφαίους της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου πήρε μια πρώτη, «πικρή» γεύση των ανελαστικών απαιτήσεων των δανειστών μας για τα μέτρα της περιόδου 2012-2014. Οι «τροϊκανοί» απαίτησαν να παρουσιάσει το υπουργείο πλήρη μέτρα με απόδοση 2,6 δις. ευρώ το 2012 και από 5 δις. ευρώ ετησίως για τη διετία 2013-2014. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μέχρι τον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης των μέτρων σε νόμο.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs