Η …μισή Ελλάδα θα πρέπει να πουληθεί μέχρι το 2015 για ν’ αρχίσει να μειώνεται το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
Η τρόικα το ζήτησε, και η κυβέρνηση το αποδέχτηκε, να εφαρμοστεί από φέτος μέχρι το 2015 εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να εισπραχθούν50 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15 εντός της διετίας 2011-2012.
Όπως γίνεται σαφές για να υλοποιηθεί αυτό το υπερφιλόδοξο πρόγραμμα θα πρέπει να βγουν στο «σφυρί» όχι μόνο όλες οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του κράτους.
Δηλαδή, οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα αφορούν σε εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, στην ακίνητη περιουσία του δημοσίου και στα εμπορικά ακίνητα του δημοσίου, όπως επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνέντευξη τύπου.
Μάλιστα, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει ένα πρόγραμμα με έσοδα 8 δισ. ευρώ και τόσο η είσπραξη των 15 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-2012 αλλά και των 50 δισ. μέχρι το 2015 είναι- κατά την τρόικα- απόλυτα εφικτοί και ρεαλιστικοί στόχοι.
Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους, αποκλειστικά.
Μεταξύ των άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι και η επενδυτική εταιρία με τα 200 ακίνητα - φιλέτα του Δημοσίου που συστήνει το υπουργείο Οικονομικών.
Στόχος είναι η νέα εταιρία να εισαχθεί σύντομα στο Χρηματιστήριο και να προσφέρει αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις στους επενδυτές που μπορεί να φθάνουν ακόμη και το 10%.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, υπέρ της αξιοποίησης και πώλησης των κρατικών πόρων προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος τάχθηκε και ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπίας του ΔΝΤ στην Αθήνα, κ. Μπομπ Τράα. (Δείτε εδώ τι είπε σε εκδήλωση της ΤτΕ).
Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο θα δώσει άλλα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες με τη μορφή εγγυήσεων για να εξυπηρετηθεί η ρευστότητα της αγοράς.
Εγκρίνεται…
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, η τέταρτη δόση του δανείου εγκρίνεται και έχει σημειωθεί πρόοδος με το πρόγραμμα να «βαίνει κατ’ ευχήν», αλλά είναι σημαντικές οι προκλήσεις και χρειάζονται πολύ περισσότερα για μείωση ελλείμματος και χρέους.
Επίσης, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη σταδιακή ανεξαρτητοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, ενώ σημείωσαν ότι τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περίοδο 2012 – 2014 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ ή περίπου 18 δισ. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πωλ Τόμσεν υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι στη σωστή τροχιά αυτή τη στιγμή, αλλά δεν θα παραμείνει αν δεν γίνουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν, σύμφωνα με την τρόικα, στις ΔΕΚΟ, στη φορολογική πολιτική, το ενιαίο μισθολόγιο, τις κοινωνικές παροχές, τις αμυντικές δαπάνες και φυσικά, τις ιδιωτικοποιήσεις.
Μάλιστα, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι όλοι οι κλάδοι του δημοσίου θα επηρεαστούν, ενώ χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάλογο με κόμματα και κοινωνικούς φορείς για τον καθορισμό των νέων μέτρων.
Γενικότερα, η τρόικα διαπίστωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σύντομα.
Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν ότι έδωσανπαράταση μέχρι τον Ιούνιο στη κυβέρνηση για να εφαρμοστεί ο νόμος. Σε διαφορετική περίπτωση θα ζητήσουν νέες αλλαγές.
Οι τράπεζες…
Άλλα 30 δισ. ευρώ θα διαθέσει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με την μορφή εγγυήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου.
Παράλληλα όλες οι ιδιωτικές τράπεζες θα πρέπει να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουνμεοσοπρόθεσμα σχέδια προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότησή τους από άλλες πηγές πέραν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Γενικότερα, το αναθεωρημένο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας φέρνει και άλλες σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, και φυσικά στο δημοσιονομικό πεδίο, καθώς από φέτος μέχρι και το 2015 θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.
Πρόσθετα μέτρα 18,3 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) προβλέπονται μόνο για την τριετία 2012 – 2014 προκειμένου το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ φέτος να μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ το 2015.
Να σημειωθεί ότι ήδη για το τρέχον έτος προβλέπονται μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, ενώουδείς γνωρίζει ακόμα το «λογαριασμό» του 2015.
Για το εργασιακό το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι θα θεσπιστούν πρόσθετες διατάξεις εντός του Ιουλίου αν κριθεί αναγκαίο, δηλαδή αν ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν λειτουργήσει στην πράξη.
Επειδή πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ορίσει άμεσα «εσωτερικούς ελεγκτές» σε όλους του φορείς της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργεία) αλλά και στους μεγαλύτερους οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης δηλαδή νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.
Επιπρόσθετα στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι θα υλοποιηθούν εντός χρονοδιαγράμματος όλες οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο όπως η επανεξέταση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τα επικουρικά μέχρι τέλος Μαρτίου , επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εντός του επόμενου μήνα.
Αναλυτικότερα συμφωνήθηκε:
*Για τη δημοσιονομική πολιτική.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει μια βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2014 και να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα - πάνω από 5% του ΑΕΠ.
-Το 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, από το 15,4% στο 9,4% - μια προσαρμογή μεγαλύτερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
-Το 2011 στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% (ή το μέγιστο 17 δισ. ευρώ), και θα εξεταστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να υπάρχουν ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
-Το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα εξειδικεύει τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος για όλους τους φορείς του δημοσίου έως το 2014, καθώς και τις παρεμβάσεις για την επίτευξή του.
-Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την περίοδο 2012-2014 είναι 8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα και πρόσθετες εναλλακτικές παρεμβάσεις για την διασφάλιση του απαιτούμενου ύψους προσαρμογής.
-Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα θα περιγράφονται σε τομεακά σχέδια δράσης που θα καλύπτουν κυρίως τα εξής: δημόσιες επιχειρήσεις, άλλους δημόσιους οργανισμούς, φορολογική μεταρρύθμιση, μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πολιτική, υγεία, δημόσιες επενδύσεις.
-Για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και θα παρουσιαστεί στο τέλος Μαρτίου.
-Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν συσταθεί διυπουργικές ομάδες εργασίας για την εκπόνηση των τομεακών σχεδίων δράσης.
-Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο μαζί με τα τομεακά σχέδια δράσης θα είναι έτοιμα (σε μια πρώτη εκδοχή τους) έως το τέλος Μαρτίου, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο έως τα μέσα Απριλίου για να έχουν ψηφιστεί από την Βουλή έως τα μέσα Μαΐου.
*Επόμενη φάση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων
• Ασφαλιστικό σύστημα:
-Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή με τις αναλογιστικές μελέτες για τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για σταθεροποίηση των ασφαλιστικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Ιουλίου του 2010.
-Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου.
-Στα επικουρικά ταμεία με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους.
-Θα αναθεωρηθεί η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
• Υγεία:
-Έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται οι περισσότερες δράσεις που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό (π.χ. συμμετοχή στη νοσοκομειακή περίθαλψη, μείωση κόστους στα νοσοκομεία, αρνητική λίστα φαρμάκων κ.λπ.)
-Έχει προχωρήσει η εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων για την παρακολούθηση των δαπανών και των προμηθειών των νοσοκομείων.
-Για την επιτάχυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα υπάρξει ένας διαγωνισμός έως τα τέλη Απριλίου για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ενιαίου συστήματος.
-Θα δημοσιοποιηθεί η μελέτη από την Ομάδα Εργασίας για την Υγεία, με βάση τα αποτελέσματα της οποίας θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του συστήματος υγείας συνολικά.
*Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις
• Έσοδα
-Συνέχιση υλοποίησης των σχεδίων δράσης ενάντια στη φοροδιαφυγή από τις ειδικές ομάδες εργασίας.
-Εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής από το Υπουργείο Οικονομικών.
-Αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης έως το καλοκαίρι.
-Ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών, αυστηροποίηση των ποινών, σύστημα αξιολόγησης της φορολογικής διοίκησης και των λειτουργών της και αναμόρφωση συστήματος ελέγχων.
-Αξιολόγηση της φορολογικής πολιτικής και απλοποίηση του φορολογικού πλαισίουσυμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΚΒΣ.
• Δημοσιονομική διαχείριση
-Συνέχιση της υλοποίησης των μηχανισμών ελέγχου των δημοσίων δαπανών και τα αναλήψεων υποχρεώσεων
-Ορισμός οικονομικών υπευθύνων σε όλους τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και στους μεγαλύτερους οργανισμούς
*Πολιτική αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναδιαρθρώσεων
-Ενίσχυση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας για την περίοδο 2012-2015.
-Ολοκλήρωση της καταγραφής και της δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου συμμετοχών και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων ύψους τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012.
*Χρηματοπιστωτικό σύστημα
-Το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σταθερό, ενώ προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από νέα κανάλια χρηματοδότησης και η στήριξη πρωτοβουλιών για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
-Το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να παράσχει 30 δισ. επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
-Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης τους από άλλες πηγές πέραν του Ευρωσυστήματος.
-Στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για την μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους.
-Η αναδιάρθρωση τραπεζών - ΑΤΕ και διαχωρισμός ΤΠΔ - προχωράει και υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ενέργειες τους επόμενους μήνες.
*Διαρθρωτικές αλλαγές
-Ολοκλήρωση μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, παρακολούθηση εφαρμογής του νέου εργασιακού νόμου, θέσπιση διορθωτικών διατάξεων εφόσον κριθεί αναγκαίο (Ιούλιος 2011).
-Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με την ψήφιση του νομοσχεδίου που βρίσκεται στην Βουλή και παρακολούθηση στη συνέχεια της εφαρμογής του νόμου.
-Προσαρμογή στις προβλέψεις της Οδηγίας των Υπηρεσιών (μοναδικό σημείο επαφής, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε τομείς προτεραιότητας κ.λπ.).
-Παρεμβάσεις για την ενίσχυση κλάδων σημαντικών για την ανάπτυξη, ξεκινώντας από τοντουρισμό και το λιανικό εμπόριο.
-Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση τις κατευθύνσεις του σχεδίου που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Δημιουργία Ενιαίας Αρχής Προμηθειών.
-Ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για την προώθηση του ανταγωνισμού στις αγορές, την άρση των μονοπωλιακών πρακτικών και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
-Εφαρμογή και προώθηση των κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων (και περιβαλλοντικές άδειες).
-Επιτάχυνση υλοποίησης δημοσίων έργων και επενδύσεων και απορρόφηση ΕΣΠΑ.
-Ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τα one-stop shops και τη λειτουργία του ΓΕΜΗ.
-Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.
ΥΠΟΙΚ: Κάλεσμα διαλόγου στους πολιτικούς αρχηγούς
Με εντολή του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέστειλε σήμερα προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων επιστολές, για την εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, και την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, καλεί τα κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και παρουσίασης του σχεδίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, στο τέλος Μαρτίου, με τελικό στόχο την έγκρισή του από την Ελληνική Βουλή εντός του Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε, το 2010, ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο (ν.3871/2010) με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, με στόχο έναν συνεπή δημοσιονομικό προσανατολισμό, κάθε χρόνο, για τα επόμενα χρόνια, και συνεπώς φέτος ως το 2015, ενώ αντίστοιχη σχετική υποχρέωση ως το 2014 περιέχεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός παρόμοιου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, δεδομένου του μεγέθους του δημοσίου χρέους της χώρας μας, με στόχο τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και ανάληψη πρωτοβουλιών που φέρνουν ανάπτυξη εμβαθύνοντας ταυτόχρονα και στην κοινωνική συνοχή.
Δεδομένου ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια, επισημαίνεται ότι ξεπερνούν την κοινοβουλευτική θητεία αυτής της Κυβέρνησης, και είναι συνεπώς απαραίτητο να στηριχθούν από ένα όσο το δυνατό ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου.
http://www.euro2day.gr
προδοτες !
ΑπάντησηΔιαγραφή