Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Tο πόρισμα για τη SIEMENS, οι διαρροές και τα κομματικά ταμεία

Μέσα σε μια συνεχιζόμενη θύελλα αντιδράσεων για τη διαρροή των ονομάτων, παραδίδεται σήμερα...
Tο πόρισμα για τη SIEMENS, οι διαρροές και τα κομματικά ταμεία
στον πρόεδρο της βουλής το πόρισμα-φιάσκο της εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Τα μέλη της επιτροπής δέχονται σκληρή κριτική επειδή δεν προχώρησαν στο άνοιγμα των λογαριασμών των κομματικών ταμείων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για το ζήτημα αυτό το μέλος της επιτροπής,ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου δήλωσε στο Mega ότι η επιτροπή δεν άνοιξε τους κομματικούς λογαριασμούς γιατί έτσι έκρινε και ότι οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να απαντήσουν γι’ αυτό.

Ο βουλευτής του  ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι με επιστολή είχε ζητήσει από τον κ.Βαλυράκη όλων των ταμείων ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση γερμανικού δικαστηρίου που λέει τα πήραν και τα ταμεία για χρόνια, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν ψάχθηκε όπως έπρεπε.

Οι έντονες αντιδράσεις για τη διαρροή 15 ονομάτων πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βασίστηκαν στο γεγονός  ότι το πόρισμα δεν είχε κατατεθεί αλλά ούτε και είχε ξεκαθαριστεί αν στους πρώην υπουργούς θα αποδίδονταν απλά πολιτικές ευθύνες ή θα διατυπώνονταν υπόνοιες ότι μπορεί να υπάρχουν και ενδείξεις ποινικών ευθυνών.

Από τους πρώην υπουργούς που αναφέρονται στις διαρροές επανήλθαν αντιδρώντας έντονα ο Χρίστος Βερελής και ο Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο κ. Βερελής έστειλε επιστολή στον τον πρόεδρο της Βουλής στην οποία αναφέρει ότι το κόμμα του επιχειρεί να τον βλάψει πολιτικά και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκα στη λίστα με απόφαση αποκλειστικά και μόνο του ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα πως θα διατυπωθεί τελικά το πόρισμα η ανακοίνωσή του προς τα ΜΜΕ όπως έγινε, παρήγαγε πολιτικό και ηθικό αποτέλεσμα, βλαπτικό για μένα. Θεωρώ ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η παράλειψη διόρθωσης δημιουργεί ηθικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα».

Ο κ. Παπαθανασίου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Οι αθλιότητες της πλειοψηφίας των μελών της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens εις βάρος μου συνεχίζονται. Είναι σαφές ότι για όλες αυτές τις ανακρίβειες και τα όσα συκοφαντικά διαδίδονται εις βάρος μου, η εξεταστικής οφείλει να δώσει επιτέλους δημόσια εξηγήσεις».

Παραπομπή Μαντέλη για Πόθεν Έσχες

Tην παραπομπή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για υποβολή ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες (πλημμέλημα) διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού αφορά τα οικονομικά έτη 2006- 2007 και σχετίζεται με την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι μέσω του λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα στο όνομα Α. ROCOS έλαβε χρήματα από την Siemens ως προεκλογική χορηγία.


Οι Εφέτες, μέλη του Συμβουλίου, έκαναν δεκτή με το βούλευμα (αριθμ 92/2011) την πρόταση της Εισαγγελέως Αργ. Χουρδετσανάκη για παραπομπή του πρώην υπουργού για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. 


Διατάσσουν επίσης με το βούλευμα τους την παύση της ποινικής δίωξης σε ότι αφορά την περίοδο 30/6/2004 έως 30/6/2005 και λόγω παραγραφής της ίδιας κατηγορίας, καθώς έχει παρέλθει πενταετία.


Ο πρώην υπουργός είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens και έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ μετά την απολογία του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Σύμφωνα με την κατηγορία, ο πρώην Τάσος Μαντέλης απαίτησε χρήματα ως δώρο από την Siemens στον επίμαχο λογαριασμό, που άνοιξε ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ. Τσουγκράνης, προς τον οποίο είχαν εμβαστεί το 1998 και το 2000 συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα. Τα χρήματα, κατά το κατηγορητήριο, αφορούσαν την έγκριση της σύμβασης 8002 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs