Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών, πρότειναν τα κόμματα που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens. Για ακόμα μία φορά, τα κόμματα υιοθέτησαν διαφορετικές πορισματικές θέσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις ενώ καταλήγουν και σε διαφορετικά ονόματα στη μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει περαιτέρω διερεύνηση για 5 πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και 7 της ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, μιλά για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε 7 «πράσινα» στελέχη καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη, χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε δικούς της πρώην υπουργούς.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι βουλευτές της κυβέρνησης επιρρίπτουν ευθύνες στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ: Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και στους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη Παπαθανασίου.
Κατά τομέα έρευνας, το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες:
- Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
- Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στο Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
- Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Ακη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το «ξέπλυμα» χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.
Νέα Δημοκρατία: Βλέπει μόνο «πράσινες» ευθύνες
Η ΝΔ κάνει λόγο για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο», επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).
Ξεκαθάρισε δε ότι αν λάβει το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής αποδεχόμενο την πρόταση της ΝΔ, δηλαδή προκαταρκτική και για τον πρώην πρωθυπουργό, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είχε αντίρρηση να ερευνηθούν όλες οι προτάσεις και για τους δικούς της υπουργούς.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, υπάρχουν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση και στη συνέχεια στην υπουργοποίηση του Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος «απεδείχθη ότι χρηματίσθηκε από τη Siemens».
Σημειώνεται ότι στις ενδεχόμενες προτάσεις της ΝΔ υπήρχε και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρηστου Παπουτσή για τη διαφυγή Γιούγκ, αλλά τελικά αποσύρθηκε.
ΚΚΕ: Τεράστιες ευθύνες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν άλλων ευθυνών τάσσεται το ΚΚΕ στο πόρισμά του. Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παφίλης, καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.
Σύμφωνα με τον κ. Παφίλη, «προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσων από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν τις συμβάσεις της Siemens σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν». Τονίζει ακόμη ότι το ΚΚΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη διερεύνηση του σκανδάλου, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σοβαρά εμπόδια που δυσκολεύουν και κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια».
Τα εμπόδια αυτά, όπως εξηγεί, «σχετίζονται πρώτα απ΄ όλα με το θεσμικό πλαίσιο του ίδιου του συστήματος π.χ. τις ανώνυμες μετοχές, τις δυνατότητες των offshore εταιρειών να αποφεύγουν τον έλεγχο και να καλύπτονται πίσω από την ισχύουσα νομοθεσία κλπ. Σχετίζονται επίσης με τη δραστηριοποίηση μηχανισμών συγκάλυψης για το σβήσιμο των ιχνών και στη συγκεκριμένη περίπτωση με το κλείσιμο της υπόθεσης από τη Siemens». Καταλήγοντας ο κ. Παφίλης επισημαίνει πως το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί λεπτομερέστερα και πιο συγκεκριμένα για όλα τα παραπάνω θέματα στην Ολομέλεια της Βουλής.
ΛΑΟΣ: Προανακριτική για Σημίτη, Μαντέλη, Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκη
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, διαφώνησε με τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στο πόρισμα της πλειοψηφίας και πρότεινε περαιτέρω έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, την ανεξάρτητη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά Προανακριτική, χωρίς ονόματα
Στο πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος του κόμματος στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να αναφέρει ονόματα. Ο κ. Παπαδημούλης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για προσπάθεια συγκάλυψης, «παρασκηνιακές συνεννοήσεις» και έλλειψη βούλησης «να βγάλουν τους σκελετούς από τα ντουλάπια τους».
Αιτιολογώντας την καταψήφιση του πορισματικού κειμένου της πλειοψηφίας, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «αποσιωπά κρίσιμα γεγονότα, στοιχεία και μαρτυρίες που κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, αγνοεί και παρακάμπτει υλικό ενώ σε κρίσιμα σημεία εμπεριέχει υποκειμενικά στοιχεία και επιλεκτικές εκτιμήσεις που υπηρετούν σκοπιμότητες».
Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι «στο σκάνδαλο της Siemens στην Εξεταστική Επιτροπή, έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα δεκάδες ονόματα πολιτικών προσώπων, υπουργών και πρώην υπουργών. Αρκετοί έχουν εμπλοκή και ανάμειξη στην υπογραφή και διαχείριση συμβάσεων. Αλλοι είχαν καταγραφεί στο ημερολόγιο του Μ. Χριστοφοράκου, άλλοι εμπλέκονται σε αγορές, κοινωνικές επαφές και παροχές δημοσίων σχέσεων. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν πολλά αν συνδέονταν με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση δημοσίων καθηκόντων, που ευνόησαν τη Siemens σε επίμαχες συμβάσεις. Αυτό ακριβώς είναι που απέφυγε να αξιολογήσει ως σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή».
Διαφωνίες από βουλευτές
Επιμέρους διαφωνίες εκφράστηκαν από μεμονωμένους βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα, από τον Παντελή Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) για τους Χρ.Βερελή (για τον ΟΤΕ), Γ. Παπαθανασίου (για τη συγκάλυψη), Β. Πολύδωρα (για τις τροποποιητικές συμβάσεις) και Γ. Παπαντωνίου (για το C4 I) και από τον Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) για προσωπικούς λόγους (εντοπιότητα) για τον Χρ.Βερελή.
Διαφωνία εξέφρασε και ο Πάνος Καμμένος (ΝΔ) για την παραπομπή Βερελή, ενώ τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης για τους Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη. Τέλος, για τον Χρήστο Βερελή διαφώνησαν ο Αναστάσιος Νεράντζης και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά (ΝΔ).
Τη Δευτέρα παει το πόρισμα στη Βουλή
Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το ογκώδες πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Χαρακτηριστικό του πορίσματος είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται η αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα, ενώ από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».
Με την κατάθεση του πορίσματος ολοκληρώνεται ένας κύκλος ερευνών διάρκειας 11 μηνών. Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία 30 βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα, καθώς και τις πράξεις ή παραλήψεις που, κατά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες, όπως και να μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.