Η αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα πρέπει να συζητηθεί χωρίς «ταμπού», στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης, όπου η συναίνεση της Γερμανίας, αλλά και των λοιπών «ισχυρών» οικονομικά κρατών, είναι «απολύτως απαραίτητη», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel». Ακόμα, αρνείται να μιλήσει δημοσίως για την ελληνική αναδιάρθρωση.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:
- Ο Μπαρόζο πρότεινε και την αγορά του χρέους των κρατών που το έχουν ανάγκη. Συμφωνείτε με κάτι τέτοιο;
Jean-Claude Juncker: Αυτό θα το συζητήσω στο Eurogroup και όχι στο Spiegel. Σας λέω μόνο ότι θα ήταν λάθος να δημιουργηθούν ζώνες-ταμπού, αλλά δεν θα πρέπει και να υπερφορτώνουμε τους ισχυρούς. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά και χωρίς αλληλεγγύη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε θέματα σταθερότητας…
Χαιρετίζω το γεγονός ότι η ΕΚΤ ήταν πρόθυμη σ’ αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση ανάγκης να λάβει μη συμβατικά μέτρα (σ.σ. αγορά κρατικών ομολόγων). Είναι όμως επίσης σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτά τα μέτρα επ’ άπειρον, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ικανότητα δράσης της ΕΚΤ.
Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να συντονιστούμε περισσότερο στο Eurogroup για θέματα οικονομικής πολιτικής. Ενδιαφερθήκαμε ελάχιστα, π.χ., για την ανταγωνιστικότητα κρατών όπως η Ελλάδα, γεγονός που επέτεινε τα εκεί δημοσιονομικά προβλήματα.
Πρέπει να συζητήσουμε επίσης περισσότερο για ζητήματα της αγοράς εργασίας, που με τη σειρά τους είναι πολύ σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα. Και δεν θα αποφύγουμε τον μεγαλύτερο συντονισμό στη μισθολογική πολιτική.
- Οι γερμανοί πολίτες φοβούνται ότι θα γίνουν ο χρηματοδότης της Ευρώπης. Δεν θέλουν να βοηθήσουν για τα λάθη των πολιτικών της Αθήνας ή του Δουβλίνου.
Jean-Claude Juncker: Θα μπορούσαμε να αντιπαρατεθούμε πιο πειστικά στους Έλληνες, στους Πορτογάλους και σε άλλους, αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν είχαν παραβιάσει τις αρχές του Συμφώνου Σταθερότητας το 2003. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γερμανική εξαγωγική οικονομία επωφελήθηκε για πολλά χρόνια από τη μεγάλη ζήτηση των χωρών της Νοτίου Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη οικονομικο-πολιτική ισορροπία στην Ευρώπη. [...]
Όσον αφορά στην πρόταση μου σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων, αναγκάστηκα να δεχτώ ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλειοψηφία για την πρότασή μου. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα αλλάξει μια μέρα. Στη Γερμανία έχει δημιουργηθεί εντελώς λανθασμένη εικόνα για τα ευρω-ομόλογα: Αν διαμορφωθούν σωστά, θα αποτελέσουν εργαλείο, ώστε τα μη σταθερά δημοσιονομικά κράτη να αποκτήσουν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. [...] Τα ευρω-ομόλογα θα δημιουργούσαν μια μεγάλη, ενιαία αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Η Ευρώπη θα μπορούσε έτσι για πρώτη φορά να ανταγωνιστεί ισότιμα την αμερικανική αγορά ομολόγων και έτσι θα μπορούσαν τα γερμανικά επιτόκια ακόμα και να μειωθούν.
- Σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει πλήρως το χρέος της. Στις αγορές και στους ευρωπαίους πολιτικούς υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα μπορέσουν να πειστούν οι πιστωτές να παραιτηθούν εκούσια από ένα μέρος των απαιτήσεών τους. Τι μορφή θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια αναδιάρθρωση;
Jean-Claude Juncker: Δεν έχει νόημα να αναλύσω δημοσίως τώρα αυτό το ζήτημα.
- Σε δυο χρόνια το ελληνικό χρέος θα έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, έστω και αν η χώρα κάνει μεγάλη οικονομία. Δεν είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός της αναδιάρθρωσης χρέους;
Jean-Claude Juncker: Δεν υποτιμώ το πρόβλημα. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να μειώσει μεσοπρόθεσμα το χρέος της. Και θα πρέπει να μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου τα ποσοστά του χρέους είναι ακόμα χειρότερα απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη. Σκεφθείτε μόνο τις ΗΠΑ. [...]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.