Δημοσίευμα θέλει τουλάχιστον έναν από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να απορρίπτει τις προτάσεις της ΕΕ για επιβολή συγκεκριμένων κανόνων στον τρόπο με το οποίο αξιολογεί το κρατικό χρέος.
Η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει προς διαβούλευση τις σχετικές προτάσεις στα τέλη του περασμένου έτους, μεσούσης της κρίσης δανεισμού που οδήγησε ήδη Ελλάδα και Ιρλανδία στο Μηχανισμό Στήριξης, ενώ στον προθάλαμο είναι τουλάχιστον Πορτογαλία και Ισπανία.
Η ΕΕ ζητά μεταξύ άλλων οι οίκοι αξιολόγησης να ειδοποιούν τις χώρες αρκετές ημέρες πριν από την έκδοση των αξιολογήσεων τους και να δίνουν δωρεάν στους επενδυτές την πλήρη έκθεση των αξιολογήσεων.
Σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ωστόσο, αναφέρεται ότι η Moody's απάντησε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή ότι διαφωνεί με τις συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρώντας ότι η αγορά των αξιολογήσεων πρέπει να είναι ενιαία και να μην υπάρχει ειδική μεταχείριση όσον αφορά τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους.
«Είναι κρίσιμης σημασίας να μη θεωρεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα ότι οι εκδότες κρατικού χρέους έχουν μία μη ελεγχόμενη επιρροή στη διαδικασία αξιολόγησης», αναφέρεται στο έγγραφο της εταιρίας, ενώ σε άλλο απόσπασμα σημειώνεται: «Είναι εξ ίσου σημαντικό για την αξιοπιστία της αγοράς, οι επενδυτές να μη θεωρούν ότι η κοινοτική νομοθεσία προσαρμόζεται προς όφελος των εκδοτών κρατικού χρέους. Συνεπώς, οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να εφαρμόζουν την ίδια διαδικασία, ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο εκδότης ή ποιο είναι το χρέος».
Όσον αφορά την πρόταση να δίνονται δωρεάν οι πλήρεις αξιολογήσεις στους επενδυτές, ο οίκος Moody's αναφέρει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους οίκους αξιολόγησης να επενδύουν στο πνευματικό κεφάλαιο που είναι αναγκαίο για να υπάρχουν αξιόπιστες αξιολογήσεις ή σχόλια αγορών».
Ο Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά κ. Μισέλ Μπαρνιέ έχει κάνει σαφές ότι θα χρειαστεί και μία τρίτη δέσμη μέτρων για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης, καθώς θεωρεί ότι οι δύο προηγούμενες δεν ήταν αρκετές.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κατηγορηθεί για την αποτυχία τους να επισημάνουν τους κινδύνους που έφεραν τα δομημένα ομόλογα, τα οποία μετατράπηκαν σε "τοξικά" ομόλογα και προκάλεσαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Κατηγορήθηκαν, επίσης, από αξιωματούχους και ορισμένες Κυβερνήσεις της ΕΕ για τις αποφάσεις τους στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.