Της Έλενας Μπέλλη
Ε, ναι, λοιπόν. Οι τραπεζίτες στη Βρετανία πήραν και φέτος γερά μπόνους για τις περσινές τους επιδόσεις. Και όπως επιβεβαιώνει άτυπη δημοσκόπηση, παρά την κατιούσα της βρετανικής οικονομίας, το 49% των τραπεζιτών πήραν μάλιστα και αύξηση!
Βέβαια, η κυβέρνηση των Κάμερον και Κλεγκ προσπαθούν ακόμη να τιθασεύσουν τις τράπεζες και να τις πείσουν να περιορίσουν στο εύρος και να μειώσουν στο ύψος τις έξτρα αποδοχές των στελεχών τους, ειδικά όσες, βρισκόμενες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, πληρώνονται από τον Βρετανό πολίτη. ΄Η τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν…
«Η είδηση ότι τα μπόνους των τραπεζικών θα ξεπεράσουν φέτος τα 7 δισεκατομμύρια λίρες δείχνει ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν ότι παρήλθε οριστικά η εποχή των μεγάλων μπόνους είναι γελοίος», επισήμαναν σε ανάλυσή τους οι Συντηρητικοί τον Απρίλιο του 2010. Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση των Συντηρητικών έρχεται αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό: Τα μπόνους θα ξεπεράσουν και φέτος τα 7 δισεκατομμύρια λίρες και, όπως φαίνεται, με τις ευλογίες του δίδυμου Κάμερον και Κλεγκ. Και δεν είναι η μόνη υποχώρηση των πολιτικών προς τους τραπεζίτες.
Oπως αποκαλύπτει ο Τζορτζ Μόνμπιοτ στην εφημερίδα The Guardian, η βρετανική κυβέρνηση αγνόησε / παρέκαμψε την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις επιπλέον αμοιβές των τραπεζικών. Το σχέδιο οδηγίας πρότεινε ότι «μόνον το 30% των μικρών μπόνους και το 20% των μεγάλων θα καταβάλλεται με μορφή ρευστού και στην αρχή του χρόνου». Και ότι το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε μετοχές που θα πρέπει να διατηρηθούν για πέντε χρόνια ή σε άλλα είδη που οι τραπεζικοί δεν θα δικαιούνται να πουλήσουν για ένα μεγάλο διάστημα». Η βρετανική αντιπρόταση ήταν αρκετά πιο γενναιόδωρη: «Υποστηρίζουμε μέτρα που περιορίζουν την καταβολή των μόνους σε ρευστό και στην αρχή του χρόνου στο 40%», αναφέρει το σχετικό έγγραφο.
Η αντιπρόταση δεν έγινε δεκτή και η οδηγία εγκρίθηκε στην αρχική της μορφή. Αλλά οι Κάμερον και Κλεγκ βρήκαν το «παραθυράκι» που ούτως ή άλλως είχε εξαρχής αφεθεί ανοικτό: Ερμήνευσαν το μεγάλο μπόνους ως αυτό που ξεπερνά τις 500.000 λίρες και έτσι η πλειοψηφία των τραπεζικών συνεχίζει κανονικά τις εισπράξεις…
Οι αριθμοί τρομάζουν: Ο Μπομπ Ντάιαμοντ, γενικός διευθυντής της Barclay’s, θα εισπράξει φέτος 8 εκατομμύρια λίρες και σχεδόν τα μισά σε ρευστό. Και ο Στέφεν Χέστερ, γενικός διευθυντής της Royal Bank of Scotland (το 84% των μετοχών της οποίας ανήκει στο Δημόσιο), θα πάρει μπόνους 2,5 εκατομμυρίων λιρών.
Την ίδια ώρα που το κοινωνικό κράτος καταλύεται, οι τιμές των τροφίμων σκαρφαλώνουν στα ύψη και ο μέσος Βρετανός πολίτης βλέπει τη ζωή του να αλλάζει άρδην, η «συνεργασία» τραπεζών-κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις: «Ιδού μία ιστορία για το πώς ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν προσπάθησαν κρυφά και απέτυχαν να ακυρώσουν την εφαρμογή σκληρότερων ευρωπαϊκών κανόνων για τους τραπεζίτες», γράφει ο Μόνμπιοτ. Συνωμοσία, τελικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.