Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Επίθεση «σωτηρίας» της Κίνας στην Ισπανία



ZEZA ZHKOY
Διαθέτοντας συναλλαγματικά διαθέσιμα της τάξεως των 2,6 τρισ. δολαρίων, η Κίνα αποτελεί μια κολοσσιαία δύναμη στις αγορές όλου του κόσμου, ακόμα και αν τα περισσότερα κεφάλαιά της είναι επενδυμένα σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Με συντονισμένες κινήσεις το Πεκίνο αξιοποιεί την ανάγκη των υπερχρεωμένων χωρών να αντιμετωπίσουν την κρίση, αυξάνοντας την επιρροή του και δημιουργώντας ερείσματα στην Ευρώπη. Καθώς οι ευάλωτες οικονομίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους θρυμματίζονται από τις συνεχείς και βίαιες επιθέσεις των κερδοσκόπων, το Πεκίνο δρα ως σωτήρας.
Στο πλαίσιο της «πλέον επιθετικής» προσπάθειας ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών δεσμών της Κίνας με την Ευρώπη, στα δύο τελευταία ταξίδια τους στην Ευρώπη ο πρόεδρος Χου Ζιντάο και ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, υποσχέθηκαν πλήρη στήριξη. Εντός του 2010, η Κίνα έχει κλείσει δεκάδες επιχειρηματικές συμφωνίες στην Ευρώπη, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων δεν ήταν μόνο το ύψος αλλά και η στρατηγική στόχευση.
Ο Kινέζος πρεσβευτής στη Μαδρίτη δήλωσε χθες, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ στην Ισπανία, πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η Κίνα είναι έτοιμη «να καταβάλει προσπάθειες» για να βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Οι συνομιλίες του Λι Κετσιάνγκ με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και την υπουργό Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο θα είναι κρίσιμες για την οικονομική σταθεροποίηση, επισήμανε ο πρεσβευτής της Κίνας. Οι συνομιλίες θα αφορούν την επέκταση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και την «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».
Ο Λι Κετσιάνγκ φθάνει σήμερα για τριήμερη επίσκεψη στην Ισπανία, σε περιβάλλον ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ο Λι που θεωρείται από τους πιθανότερους διαδόχους του Kινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο, θα επισκεφθεί, μετά την Ισπανία, τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Το Πεκίνο έχει συμφέρον να συνεισφέρει στη σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές. Το διμερές εμπόριο έφθασε σε αξία τα 434 δισ. δολάρια τους 11 πρώτους μήνες του περασμένου έτους, καταγράφοντας αύξηση άνω του 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Προκειμένου, άλλωστε, να διασφαλίσει τις τοποθετήσεις της στο ευρώ, η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στο παρελθόν πως θα αγοράσει ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το μέγεθος αυτών των επενδύσεων.
Η Ισπανία δεν χρειάζεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διότι μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της, επαναλαμβάνει μονότονα ο Iσπανός πρωθυπουργός. Αλλά, όπως επισήμανε στη συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενεργήσουν πιο συντονισμένα μεταξύ τους και με τις αγορές, για να αποτρέψουν φαινόμενα τύπου Ελλάδος και Ιρλανδίας στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Θαπατέρο, ένα μάθημα που αντλούμε από τις αναταράξεις στις αγορές και τις επιπτώσεις τους στην Ευρωζώνη είναι πως δεν αρκεί το ενιαίο νόμισμα για την Ε. Ε.: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σύγκλιση για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα και ισχυρότερες αρχές για να εφαρμόσουμε ισορροπημένες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές». Χρειάζεται, επίσης, να προωθηθεί μεγαλύτερος συντονισμός σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής εντός της Ε. Ε. Τι ωραία που τα λέει...
Η χώρα του παραπαίει και, λόγω της βαθιάς ύφεσης, έχει εκτινάξει την ανεργία στο 20%. Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική λιτότητα. Πάντως, ο κ. Θαπατέρο υπαναχώρησε αρχικής δέσμευσης περί καμιάς αλλαγής στην εργατική νομοθεσία που να μη στηρίζουν τα συνδικάτα, και προώθησε στη Βουλή αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση απαρχαιωμένων νόμων που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα μέτρα έχουν βαρύ πολιτικό κόστος για τον κ. Θαπατέρο.
Μόλις τον περασμένο μήνα η Ιρλανδία και η Ισπανία αφαιρέθηκαν από τη λίστα χωρών στις οποίες επενδύουν τα κρατικά κεφάλαια της Ρωσίας! Τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών επενδυτικών κεφαλαίων υπολογίζονται στα 142,5 δισ. δολάρια.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs