Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ: Λαγκάδια Αρκαδίας - Το κρεμαστό χωριό του Μωριά


Λαγκάδια Αρκαδίας

Αφήνουμε τη Βυτίνα (για την οποία έχουμε γράψει σε παλαιότερη ανάρτηση) βγαίνοντας από τη δυτική έξοδο. Στα 5 χλμ. υπάρχουν πινακίδες που μας δείχνουν δεξιά το δρόμο για Μαγούλιανα και Βαλτεσινίκο, ενώ αν συνεχίσουμε ευθεία θα κάνουμε ακόμη 6 χλμ. και θα φτάσουμε στον οικισμό Καρκαλού.

Αφού λοιπόν στρίψουμε δεξιά θα ανηφορίσουμε για 4 χλμ. για να φτάσουμε στο ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου, τα καταπράσινα Μαγούλιανα. Το υψόμετρο στην πλατεία είναι 1.365 μ. Εδώ το χειμώνα πολύ συχνά πέφτει αρκετό χιόνι, πάνω από ένα μέτρο, ενώ το καλοκαίρι είναι πολύ δροσερό, δε χρειάζεται air condition. Έχει περίπου 70 μόνιμους κατοίκους.

Μετά τα Μαγούλιανα ο δρόμος σιγά σιγά μπαίνει μέσα σε πυκνό ελατόδασος, περνάμε το παλιό εγκαταλελειμμένο σανατόριο και φτάνουμε στο Βαλτεσινίκο. Απέχει 7 χλμ. από τα Μαγούλιανα και είναι κτισμένο στα 1.150 μ. υψόμετρο, στις βόρειες απολήξεις του Μαινάλου. Είναι κι αυτό ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Γορτυνίας, το οποίο επισκέπτονται πολλοί φυσιολάτρες. Έχει περίπου 180 μόνιμους κατοίκους.

Μετά το Βαλτεσινίκο ο δρόμος συνεχίζει με αρκετές στροφές και τελικά ύστερα από 7 χλμ. βγάζει στο δρόμο που έρχεται από την Καρκαλού και πηγαίνει προς Λαγκάδια. Αν τώρα ερχόμαστε από τη Βυτίνα και δεν ανέβουμε δεξιά προς Μαγούλιανα, θα περάσουμε πρώτα το παλιό παρατημένο Ξενία και στη συνέχεια θα φτάσουμε στην Καρκαλού, όπου και θα βρούμε πινακίδες που οδηγούν αριστερά μεν για Δημητσάνα και Στεμνίτσα (για την οποία έχουμε κάνει ξεχωριστό αφιέρωμα), δεξιά δε για Λαγκάδια, Ολυμπία και Πύργο. Στην Καρκαλού θα βρούμε πανεύκολα το εργαστήριο Φιλέματα, όπου μπορούμε να προμηθευτούμε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, όπως π.χ. τραχανά, χυλοπίτες, ελιές, μέλι, μουστοκούλουρα, χαλβά και γλυκά σιροπιαστά. Μετά την Καρκαλού περνάμε πρώτα το χωριουδάκι Καλονέρι, στη συνέχεια συναντιόμαστε με το δρόμο που έρχεται από Βαλτεσινίκο και αμέσως μετά μπαίνουμε στα Λαγκάδια (10 χλμ. από Καρκαλού).

Τα Λαγκάδια είναι χτισμένα σε μια απότομη πλαγιά, σε υψόμετρο από 850 μ. έως 1.050 μ. Γιαυτόν το λόγο αποκαλείται και "κρεμαστό χωριό". Εδώ έχει την έδρα του ο Δήμος Λαγκαδίων, ο πληθυσμός είναι περίπου 600 κάτοικοι και η συνολική απόσταση από την Αθήνα 214 χλμ. (μετράμε πάντα από την Ομόνοια, όχι από τα διόδια της Ελευσίνας. Ούτε βέβαια από το σπίτι μας στα Βριλήσσια ή τη Γλυφάδα...).

Τα Λαγκάδια ήταν η πατρίδα πολλών μαστόρων της πέτρας, περιζήτητων κτιστάδων στο Μωριά, οι οποίοι προίκισαν και το ίδιο το χωριό αλλά και πολλές άλλες περιοχές με πέτρινα κομψοτεχνήματα (τριώροφα αρχοντικά, σχολεία, εκκλησίες, καμπαναριά, βρύσες, γεφύρια κλπ.). Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός. Από τα Λαγκάδια καταγόταν και η οικογένεια των Δεληγιανναίων, που έδωσε στην Ελλάδα δύο πρωθυπουργούς: ο ένας ήταν ο Νικόλαος Δεληγιάννης και ο άλλος ο Θεόδωρος Δεληγιάννης, που χρημάτισε 5 φορές πρωθυπουργός στα τέλη του 19ου αι., στη συνέχεια κατέφυγε στον εξωτερικό δανεισμό για να ανταπεξέλθει στη δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα λόγω μειωμένων φόρων και αδιάκριτων διορισμών στο δημόσιο, ώσπου τελικά δολοφονήθηκε...

Στον κεντρικό δρόμο δεσπόζει ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που χτίστηκε το 1805 και κοσμείται από ένα θαυμάσιο πέτρινο καμπαναριό με ρολόι. Μέσα στην εκκλησία φυλάσσεται και η καρδιά του Θεόδωρου Δεληγιάννη, ενώ κοντά στην πλατεία έχει στηθεί και ο ανδριάντας του. Στην ανατολική είσοδο του χωριού (όπως ερχόμαστε από Βυτίνα) θα βρούμε και το μνημείο του Λαγκαδιανού κτίστη, ενώ πλησιάζοντας στην πλατεία υπάρχει και το ηρώο των Λαγκαδιανών πεσόντων. Στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν και δυο τρία μαγαζάκια που πωλούν ξυλόγλυπτα, γκλίτσες, σαμάρια, κουδούνες, υφαντά κλπ. Στην πλατεία θα βρούμε ταβέρνες, καφενεία και ξενοδοχεία, ενώ βγαίνοντας από τη δυτική έξοδο (προς Ολυμπία) θα βρούμε στα δεξιά μας το γυμνάσιο και το λύκειο, που στεγάζονται σε πέτρινο παραδοσιακό κτίριο του 1868.

Αφήνουμε λοιπόν τα Λαγκάδια, σε 8 χλμ. περνάμε το Λευκοχώρι και σε ακόμη 5 χλμ. φτάνουμε στο χωριό Σταυροδρόμι, όνομα και πράμα: ευθεία συνεχίζει προς Ολυμπία, ενώ αν στρίψουμε δεξιά θα κατευθυνθούμε προς την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα.

ΦΑΓΗΤΟ

Τζατζίκι στο εστιατόριο Μανιάτης

ΛΑΓΚΑΔΙΑ
Εστιατόριο Μανιάτης. Στην πλατεία. Γουρουνόπουλο σούβλας, κατσικάκι γάστρας, ελάφι στιφάδο, κόκορας με χυλοπίτες, τσιγαρίδες (παστό χοιρινό) με αβγά κλπ.

Ταβέρνα Αρτοζήνος. Στη δυτική έξοδο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο, με ωραία θέα. Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο, φασολάδα, γίδα βραστή, φρέσκες τηγανητές πατάτες, χοιρινό με σέλινο κλπ. Τηλ. 2795043636.

ΚΑΡΚΑΛΟΥ
Ταβέρνα Το Λάθος. Κόκορας με χυλοπίτες, παϊδάκια στα κάρβουνα, κατσικάκι κοκκινιστό, ψαρονέφρι με πατατούλες κλπ.

ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ
Ψησταριά Ιωσήφ. Τηλ. 2795082359. Ντόπια κρέατα, όλα στα κάρβουνα. Έχουν και φέτα δική τους καθώς επίσης και τυρόψωμο.

Στην ταβέρνα του ξενώνα Κρύα Βρύση, μέσα στα έλατα. Πολύ καλή αρκαδική κουζίνα: κόκορας πρωτογιάχνι, κουνέλι λαγωτό, χοιρινό με σέλινο, λουκάνικο πικάντικο, κοτόπουλο σούβλας και πηχτή με αβγά.
ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ
Ταβέρνα Κληματαριά. Στην πλατεία. Ο Φώτης και η Γιούλα Παπαγεωργίου σερβίρουν χορτόπιτα, γίδα βραστή, χοιρινή μπριζόλα, μπιφτέκι, αρνάκι σούβλας κλπ.

Ταβέρνα Βασιλικού. Τηλ. 2795082300. Ο Λάμπης και η Γιαννούλα Βασιλικού σερβίρουν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Ταβέρνα Κανέλα Παναγιωτακοπούλου. Τηλ. 2795082271. Λίγο έξω από το χωριό, λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι.

Καφενείο Η Καλή Θέα. Στην είσοδο του χωριού, δίπλα στο δάσος με τα έλατα. Καφεδάκι, γλυκά του κουταλιού, γλυκά σιροπιαστά και παραδοσιακοί λουκουμάδες με μέλι και κανέλα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Θόλος
ΛΑΓΚΑΔΙΑ
Ξενοδοχείο Lagadia Resort. Ανήκει στην οικογένεια Μανιάτη. Διαθέτει δωμάτια αλλά και σουίτες με καθιστικό, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και δωρεάν wi fi internet.

Ξενοδοχείο Κεντρικόν. Επίσης της οικογένειας Μανιάτη. Έχει 20 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, μπαλκόνι και δωρεάν wi fi internet.

Ξενοδοχείο 4 Seasons. Κι αυτό της οικογένειας Μανιάτη. Τα δωμάτιά του έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, μπαλκόνι και δωρεάν wi fi internet.

Ξενώνας Αγνάντιο Studios. Αποτελείται από 3 στούντιο με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα και καθιστικό με τζάκι. Πρωινό προαιρετικά στο Cafe Άρωμα της ίδιας ιδιοκτησίας.

Ξενώνας Βασιλικού

Ξενώνας Villa Greko. Καινούριος πέτρινος ξενώνας, που διαθέτει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, TV, τζάκι και τζακούζι υδρομασάζ δίπλα στο κρεβάτι.

ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ
Ξενώνας Πλάτανος. Υπάρχουν 4 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση και τηλεόραση, ενώ στο ισόγειο έχει διαμορφωθεί μια μικρή γωνιά για καφέ και ποτό.

Ξενώνας Των Φίλων. Πέτρινο τριώροφο κτίριο με δωμάτια δύο επιπέδων. Έχουν θέρμανση, TV, A/C, έπιπλα και διακοσμητικά απ' ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς και σάουνα ή τζακούζι δίπλα στο κρεβάτι.

Ξενώνες Κρύα Βρύση. Περίπου 1,5 χλμ. έξω από το χωριό, στο δρόμο για Βαλτεσινίκο. Καινούριο συγκρότημα με πέτρινα δωμάτια που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση και TV 29". Λειτουργεί mini market και παραδοσιακή ταβέρνα, ενώ λίγο πιο δίπλα έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί από τους ίδιους ο παλιός ξενώνας Κοσμόπουλος με 14 επί πλέον δωμάτια.

Ξενώνας Καστράκι

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ
Ξενώνας Θόλος. Πέτρινο συγκρότημα που αποτελείται από 5 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα και wi fi internet καθώς και 3 μονόχωρες σουίτες με επί πλέον καθιστικό, TV, DVD και υδρομασάζ. Υπάρχει prive τμήμα spa με πέτρινο θόλο, τζάκι και τζακούζι δύο ατόμων, ενώ λειτουργεί μικρό καφέ μπαρ με σαλονάκι και τζάκι.

Ξενώνας Βασιλικού. Υπάρχουν 5 δίκλινα και 2 διαμερίσματα, όλα με κεντρική θέρμανση και TV. Το πρωινό σερβίρεται στο ισόγειο, δίπλα στο πέτρινο τζάκι.

Ξενώνας Valtessiniko Studios Κωνσταντινίδη. Διαθέτει 10 τετράκλινες μεζονέτες με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, κουζίνα και μπαλκονάκι καθώς και ένα μεγάλο διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό με σαλόνι, τζάκι, TV και video, αλλά και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ.

Ξενώνας Πέτρινος Πύργος. Τετραόροφο πυργόσπιτο με 7 δωμάτια, που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV και υδρομασάζ. Το πρωινό σερβίρεται στο μικρό καφέ μπαρ με το παραδοσιακό πέτρινο τζάκι. Δείτε και εδώ.

Ξενώνας Καλλιρόη
ΚΑΡΚΑΛΟΥ
Ξενώνας Καστράκι. Δωμάτια με κυρίαρχο στοιχείο την πέτρα. Έχουν θέρμανση, μπάνιο και τηλεόραση. Υπάρχουν 2 κοινόχρηστα σαλόνια και κήπος με μπάρμπεκιου. Σερβίρεται πλουσιοπάροχο πρωινό.
ΚΑΛΟΝΕΡΙ
Ξενώνας Καλλιρόη. Άνετα δωμάτια με A/C, TV, Hi Fi CD, internet, ψυγείο, καφετιέρα και βραστήρα. Το πρωινό σερβίρεται στα δωμάτια. Τιμές: από 75 € έως 150 €, αναλόγως την εποχή, τον αριθμό των ατόμων και τη διάρκεια της διαμονής. Δείτε και εδώ.
ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
Διαμερίσματα Δρυάδες. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, κουζίνα, ψυγείο και μεγάλες βεράντες. Υπάρχει ευρύχωρο κοινόχρηστο καθιστικό με σαλόνι και τζάκι.
Διαμερίσματα Αλλοτινό. Υπάρχουν 9 διαμερίσματα καθώς και άνετο καφέ μπαρ με τζάκι, τηλεόραση και επιτραπέζια παιχνίδια.
 
 
 
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs