Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, δηλώσεις και διαψεύσεις έχουν φέρει - και συντηρούν - στο επίκεντρο το ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανιών Βιομηχανιών (ΒDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ ζητά να διαμορφωθεί άμεσα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές. «Μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους», εκτιμά ο κ. Κάιτελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, έκδ. Παρασκευής 21.01.11).
Ο κ. Κάιτελ διαπιστώνει ότι ήδη σήμερα το βάρος του χρέους είναι δυσβάσταχτο και θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες», λέει ο κ. Κάιτελ.
Ο πρόεδρος του BDI καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης να αποσαφηνίσουν άμεσα το τοπίο. «Είναι αντιπαραγωγικό, να οξύνεται τεχνητά η κατάσταση μέχρι 2013 για να γίνεται μετά τομή στα χρέη», λέει ο κ. Κάιτελ παραπέμποντας στο μόνιμο μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013. Υποστηρίζει δε ότι «το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρεών είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σήμερα παρά αύριο».
Barclays: Αγοράστε μόνο ελληνικά ομόλογα!
Η Barclays Wealth συμβουλεύει τους πελάτες της να αγοράσουν διετή ελληνικά κρατικά ομόλογα τώρα και να τα κρατήσουν μεχρι και τη λήξη τους καθώς οι αποδόσεις τους είναι εξαιρετικά ελκυστικές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αναδιάρθρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διεθνής οίκος δεν προτρέπει τους πελάτες του να τοποθετηθούν σε καμία άλλη αγορά κρατικών ομολόγων της περιφέρειας αυτή τη στιγμή, παρά μόνο την ελληνική. Σε briefing της εταιρείας, οι διαχειριστές κεφαλαίων συμφώνησαν πως το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρωζώνη είναι πως καμία χώρα δεν θα οδηγηθεί τελικά σε πτώχευση και το ευρώ θα επιβιώσει. Ο Michael Dicks, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays δήλωσε πως ο οίκος άρχισε να τοποθετείται στα ελληνικά διετή κρατικά ομόλογα, στα τέλη του 2010 και αναμένεται να παραμείνει στις θέσεις που έχει και ίσως και να τις αυξήσει. Οπως τονίζει, εάν υπάρξει αναδιάρθρωση ποτέ για την Ελλάδα, τότε το σίγουρο είναι πως τα διετή κρατική ομόλογα της χώρας δεν θα κινδυνέψουν ούτε στο ελάχιστο καθώς έχουν «τις πλάτες» του πακέτου βοήθειας του ΔΝΤ. Οπως πρόσθεσε θα υπάρξει μεταβλητότητα στην αγορά, και για αυτό συμβουλεύει τους επενδυτές να τα κρατήσουν εώς τη λήξη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.