Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Κατά μια κλίμακα θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα οι διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι – Μετριάζονται οι απειλές




Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πληροφορία, ότι η Fitch στις 21 Ιανουαρίου που πιθανώς να κοινοποιήσει τις προθέσεις της για την Ελλάδα να εμφανιστεί διαλλακτικότερη.
Κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός οικονομικών κ Παπακωνσταντίνου με τους διεθνείς εκλεκτικούς οίκους προέκυψε ότι η αρχική επιθετικότητα και οι απειλές για επιθετικές υποβαθμίσεις μετριάζονται…
Μάλιστα αναφέρεται ότι αν υπάρξουν υποβαθμίσεις θα είναι της κλίμακας της μιας βαθμίδας αν και δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει και μετάθεση των σχεδίων υποβάθμισης για το μέλλον.
Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει μια προσπάθεια να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Τρόικα και ταυτόχρονα εμφανίζει και σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες οι διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι, τους οποίους έχει ανάγκη η χώρα όταν θα βγει στις αγορές και κυρίως το τραπεζικό σύστημα, είχαν  απειλήσει να υποβαθμίσουν την Ελλάδα επιθετικά.
Οι διεθνείς ελεγκτικοί οίκοι απειλούν την Ελλάδα για να την προειδοποιήσουν, την απειλούν καθώς εκτελούν ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης ή την απειλούν γιατί όντως στα μάτια των διεθνών επενδυτών δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας;
Η απειλή της προειδοποίησης για συνετισμό έχει βάση καθώς οι S&P και η Moody’s δεν υποβαθμίζουν απειλούν ότι θα υποβαθμίσουν την χώρα. Προφανώς περιμένουν πολύ περισσότερα από την Ελλάδα ή ανησυχούν ότι δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και  η Fitch η οποία έστειλε τις  προειδοποιήσεις σε πιο ήπια όμως μορφή όσον αφορά την χώρα καθώς επίκειται υποβάθμιση τίτλων και ομολόγων των τραπεζών από την Fitch μέσα στις επόμενες 40 μέρες. Στις 21 Ιανουαρίου μάλιστα ίσως έχουμε ανακοινώσεις αποφάσεων ή προθέσεων.... 
Οι διεθνείς οίκοι απειλούν την Ελλάδα καθώς εκτελούν ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης όπως ορισμένοι υποστηρίζουν, οπαδοί σεναρίων συνομωσίας ;
Αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, γεγονός είναι πάντως ότι οι διεθνείς οίκοι χτυπούν τις πιο δύσκολες στιγμές ωστόσο όπως αποδεικνύεται οι προσεγγίσεις τους είναι ορθολογικές.
Οι οίκοι διαβλέπουν τους κινδύνους και οι απειλές για υποβάθμιση αυτό τον στόχο έχουν να περάσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.
Οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης απειλούν την Ελλάδα γιατί απλά πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα αποφύγει την επιδείνωση στα δημόσια οικονομία και στο τέλος την χρεοκοπία;
Είναι πολύ πιθανό και αυτό το ενδεχόμενο.
Όμως μια παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί ουσιαστικά είναι ότι αν υπάρξουν επιθετικές υποβαθμίσεις στο μέλλον στην Ελλάδα δεν θα την πληρώσει το κράτος. Η χώρα είναι εκτός αγορών άρα δεν βαρύνεται με επιπλέον κόστος στις αποδόσεις των δημοπρασιών ομολόγων. Η Ελλάδα δανείζεται μέσω μηχανισμού με συμφωνημένο επιτόκιο.
Μια επιθετική υποβάθμιση θα πλήξει καίρια το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες θα δεχθούν σοκ γιατί τα ομόλογα του κράτους αλλά και οι πάσης φύσεως εκδόσεις τους θα υποβαθμιστούν άρα θα εκπέσουν από το πλαίσιο των αποδεκτών εγγυήσεων που θέτει η ΕΚΤ άρα θα ανακύψει πρόβλημα ρευστότητας για τις τράπεζες.

Το χρονολόγιο των απειλών

Στις 3 Δεκεμβρίου η Standard and Poor’s έθεσε σε επιτήρηση (CreditWatch) με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ΒΒ+ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Η εν λόγω κίνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, αντανακλά πιθανές συνέπειες που θα έχει στην οικονομία της χώρας ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης που αναμένεται να εφαρμοστεί στα μέσα του 2013.
Όπως αναφέρει o S&P, ο μελλοντικός μηχανισμός στήριξης θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμιος για την Ελλάδα, όσον αφορά στο γεγονός οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων να μην λαμβάνουν αυτά που τους αναλογούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει επίσης ότι έλαβε την εν λόγω απόφαση, καθώς ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για του όρους του νέου μηχανισμού στήριξης. Η απόφαση για το κατά πόσον θα προχωρήσει η υποβάθμιση της Ελλάδας θα ληφθεί εντός του επομένου τριμήνου, αναφέρει o S&P.

Ακολούθησε η Moody’s

16 Δεκεμβρίου,  η Moody’s προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε πολλαπλή υποβάθμιση της Ελλάδας η οποία βαθμολογείται με Ba1.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου (υποβάθμιση σε Βα1, σταθερό outlook). Eίχε προηγηθεί υποβάθμιση στις 22 Απριλίου (υποβάθμιση σε Α3).
Η εν λόγω απόφαση, αντανακλά την αυξημένη αβεβαιότητα που κυριαρχεί για:
- τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα, δεδομένης της πρόσφατης αναθεώρησης του ελλείμματος.
- την «τρύπα» στα έσοδα που έχει σημειωθεί κατά το 2010
- τα επίπεδα και τις συνθήκες της συνέχισης παροχής στήριξης προς τη χώρα, αν εκείνη παραμείνει έξω από τις αγορές.

Κλίμακα βαθμολόγησης της Moody's

Η Ελλάδα ήταν στο παρελθόν  στην κλίμακα Α3 που σημαίνει ότι η αξιολόγηση είναι λίγο πάνω από τη μέση κλίμακα και αφορά σε χαμηλό πιστωτικό ρίσκο.
Ακολουθούν οι βαθμολογίες Baa1, Baa2, Baa3 τα οποία σημαίνουν μέτριο πιστωτικό ρίσκο και αξιολόγηση μέσης κλίμακας.
Εν συνεχεία ακολουθεί η κατηγορία των junk, δηλαδή Ba1 που είναι τώρα η Ελλάδα, μετά η Ba2 και η Ba3. Οι κλίμακες αυτές συνεπάγονται ότι η πιστοληπτική ποιότητα του δημόσιου χρέους είναι υπό αμφισβήτηση.
Μετά από αυτή την κατηγορία ακολουθούν η Caa1, Caa2, Caa3, που σημαίνει πολύ υψηλός πιστωτικός κίνδυνος σε επίπεδο χώρας.
Στην επόμενη κατηγορία, το C δηλαδή, καμία χώρα δεν θα ήθελε να βρίσκεται, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα τυπικό default.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs