Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Όταν ο Μπεν Αλί παρασημοφορούσε τον Στρος Καν


Με αφορμή την εξέγερση στην Τυνησία, που οδήγησε σε φυγή τον πρόεδρο της χώρας, Μπεν Αλί, ένα ενδιαφέρον βίντεο από την πρόσφατη ιστορία είδε ξανά το φως της δημοσιότητας.
Της Κατερίνας Κιτίδη
Στις 18 Νοεμβρίου 2008, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τύνιδα, παρασημοφορήθηκε από τον Μπεν Αλί και έλαβε τον τίτλο του «Ανώτερου Αξιωματικού του Τάγματος για τη Δημοκρατία» (Grand officier de l'ordre de la République), για «τα πνευματικά του χαρίσματα και τη συμβολή του στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο».


Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή την παρασημοφόρηση, ο κ. Στρος Καν δήλωσε ότι «η άποψη που έχει το ΔΝΤ για την πολιτική που ακολουθείται στην Τυνησία είναι πολύ θετική. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη χρονιά, ακόμα κι αν σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση αποδειχθεί δύσκολη, στην Τυνησία τα πράγματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά».
Την περίοδο της επίσκεψής του στην Τύνιδα, ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε δεχθεί εκτεταμένες επικρίσεις. Βορειοαφρικανοί και Γάλλοι τον κατηγορούσαν ότι αποσιωπούσε τον αυταρχικό χαρακτήρα του καθεστώτος, ότι δεν έθεσε ερωτήματα για το εύρος της διαφθοράς και ότι δεν έλαβε υπόψη το άχθος της ανεργίας, το οποίο βάραινε όλο και περισσότερο τον πληθυσμό.
Κάποιοι «κακόβουλοι» απέδωσαν τη… διακριτικότητά του στο γεγονός ότι η παράταξή του, όπως κι εκείνη του Μπεν Αλί, ήταν «αδελφά» κόμματα στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Άλλοι, την έκριναν δεδομένη, εφόσον η οικονομική πολιτική του καθεστώτος για χρόνια κατευθυνόταν από τις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «βελτίωση του επιχειρησιακού κλίματος και της ανταγωνιστικότητας της χώρας».
Το ΔΝΤ έκανε λόγο για «συνετή μακροοικονομική διαχείριση» στην Τυνησία. Κι ο Μπεν Αλί δεχόταν τα συγχαρητήρια, προωθώντας μέτρα όλο και πιο αρεστά στους ξένους πάτρονές του. Το οικονομικό του πρόγραμμα περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση του Ταμείου, που χρονολογείται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2010. Στο πλαίσιό του, βρίσκονταν κάποια μέτρα που (αναμενόμενα) ακούγονται οικεία: μεταβολές στο ασφαλιστικό, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, αύξηση του ΦΠΑ, οικονομική ενίσχυση των τραπεζών.
Η εξέγερση έβαλε τέλος στα σχέδια του όχι και τόσο συμπαθούς προέδρου. O βορειοαφρικάνος Μπεν Αλί «την έκανε» πετώντας –όπως παλαιότερα και ο λατινοαμερικάνος Ντε Λα Ρούα, ο πρόεδρος ενός άλλου «οικονομικού θαύματος» του ΔΝΤ. Μένει να δούμε αν θα είναι ο τελευταίος. 



Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs