Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Να τι μας περιμένει στο Αιγαίο


Nα λοιπόν και ''Βαριοπούλα'' σε αιγαιακή εκδοχή. Νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο μιλούν για τουρκικό σχέδιο ''Βαριοπούλα'', που προέβλεπε αποβατική επιχείρηση σε τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τουλάχιστον αυτό επεδίωκαν, το 2002-2003, ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι θα προκαλούσαν κρίση με την Ελλάδα, για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτό το σκέλος του σχεδίου ''Βαριοπούλα'', με την κωδική ονομασία ''Suga'', αποκαλύφθηκε, έπειτα από έρευνες στη ναυτική βάση στο Γκιολτσούκ, από την τουρκική εφημερίδα ''Yeni Safak''.
Εκμετάλλευση τυχαίου επεισοδίου μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων, συνακόλουθη έντεχνη διοχέτευση πλαστών ειδήσεων για μετακίνηση ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου: Το σκηνικό που θα δικαιολογούσε, στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης, στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας, θα είχε στηθεί. Η διαταγή τού τότε διοικητή του τουρκικού στόλου, ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, ήταν να καταρτισθεί σχέδιο, το οποίο, με αφετηρία μια κρίση ανάλογη εκείνης των Ιμίων του 1996, θα οδηγούσε σε κλιμάκωση και απόβαση τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά. Η προετοιμασία του σχεδίου ανατέθηκε σε 31 αξιωματικούς.
Για την κύρια φάση της επιχείρησης, φαίνεται ότι υποβλήθηκαν διαφορετικές προτάσεις, ως προς το πού θα έπρεπε να γίνει η απόβαση των τουρκικών δυνάμεων. Μία πρόταση ήταν η Λέρος, για την οποία όμως φαίνεται ότι υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού δυνάμεων που θα χρειαζόταν η επιχείρηση, η συγκέντρωση των οποίων ενδεχομένως θα γινόταν αντιληπτή από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, προτάθηκε η απευθείας μεταφορά ειδικών δυνάμεων (αεραπόβαση) στη Λέρο με ελικόπτερα, και εγγύς υποστήριξη της επιχείρησης από την τουρκική αεροπορία. Μια άλλη πρόταση ήταν η απόβαση να γίνει στις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι βρίσκονται σε κομβική γεωγραφική θέση, ελέγχοντας από τον Βορρά τον δίαυλο του Τσεσμέ και προσφέροντας σημαντικό πλεονέκτημα για αποκοπή της Χίου. Σύμφωνα με τους Τούρκους επιτελείς, οι Οινούσσες δεν διαθέτουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και η μεταφορά ελληνικών ενισχύσεων εκεί θα ήταν δύνατη, ο δε ελληνικός πληθυσμός πολύ μικρός για οργανωμένη αμυντική προσπάθεια.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης γίνεται αναφορά και σε απόβαση στους Φούρνους, που επίσης είναι ευάλωτοι.
Άλλο σημείωμα, που είχε συνταχθεί τον Ιανουάριο του 2003, ορίζει με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, με αρχική απόβαση ομάδας αμφίβιων καταδρομών, που θα κατέστρεφε τις υποδομές και θα προσέβαλε τα βασικά κέντρα διοίκησης, προκειμένου να ακολουθήσει το κυρίως επιθετικό κύμα.
Το δραματικότερο: Αμέσως μετά την κατάληψη, ο ελληνικός πληθυσμός θα συγκεντρωνόταν σε στρατόπεδο, προκειμένου να αποσταλεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Λέρος δηλαδή, θα γινόταν άλλη μια χαμένη πατρίδα...
Ελπίζουμε τα παραπάνω να σημάνουν συναγερμό εκεί ''που πρέπει'' και άμεση ενίσχυση των νησιών μας, ιδίως των μικρότερων που είναι και τα πιό ευάλωτα, εν όψει και της επερχόμενης, ενδεχομένως τελικής, σύγκρουσης Ερντογάν-στρατηγών.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs