Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Άλλα... δέκα χρόνια

 



ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ


 Πείθονται πλέον ολοένα και περισσότεροι στην Αθήνα ότι οι ελληνικές οικονομικές υποθέσεις δεν θα λυθούν εύκολα και ότι το επόμενο διάστημα οι εταίροι μας θα μας πηγαίνουν συνεχώς από το κρύο στη ζέστη και πάλι από την αρχή. Για καθετί που θα μας προσφέρουν θα απαιτούν ανταλλάγματα και συνεχείς προσαρμογές στην οικονομία μας μέχρι να βεβαιωθούν ότι μπαίνουμε στον ίσιο δρόμο, όπως αυτοί τον εννοούν και τον φαντάζονται.

Το πιο κρίσιμο πάντως είναι να εξασφαλισθεί η επιμήκυνση και ακολούθως η επιδότηση του επιτοκίου του μεγάλου δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ερευνες διεθνών τραπεζών δείχνουν ότι, αν εξασφαλισθεί η επιμήκυνση του μεγάλου αυτού δανείου και επιδοτηθεί το επιτόκιο, τότε τα πράγματα θα διευκολυνθούν σημαντικά. Σύμφωνα με υπολογισμούς τραπεζιτών, αν η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου γίνει με επιτόκιο λίγο υψηλότερο του 3% αντί του σημερινού 5,5%, τότε το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται ταχύτερα, εφόσον βεβαίως εξασφαλισθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και ελεγχθούν εν τω μεταξύ τα ελλείμματα. Εκτιμάται λοιπόν ότι με επιμήκυνση και ένα επιτόκιο κοντά στο 3,5%, το δημόσιο χρεός μπορεί να έχει υποχωρήσει μεταξύ 125% και 130% του ΑΕΠ το 2018. Δηλαδή, περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν από την επέμβαση της τρόικας. Σε άλλη περίπτωση, αν το βάρος των τόκων διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, τότε το χρέος θα διατηρήσει την ανοδική τροχιά του και δεν πρόκειται να διαμορφώσει προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Αντιθέτως, θα καταστήσει την αναδιάρθρωση, το περίφημο «κούρεμα», επιβεβλημένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της οικονομίας και της χώρας. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η προσπάθεια εξόδου από την κρίση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση και τη διάθεση των εταίρων μας. Και βεβαίως δηλώνει ότι η προσπάθεια εξόδου θα είναι πολυετής, πιθανώς δεκαετής. Γι΄ αυτό και απαιτεί άλλη πολιτική στάση τόσο απέναντι στην Ευρώπη όσο και απέναντι στην κοινωνία.

Η πολιτική οφείλει να περιγράψει με καθαρό τρόπο στον ελληνικό λαό την ένταση και το βάθος του προβλήματος. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει την ανοχή, την υπομονή και- γιατί όχι;- τη συμπαράταξη των πολιτών. Αλλιώς, αν συνεχίσει το παιχνίδι των ψευδοπροσδοκιών και της επικοινωνιακής διαχείρισης, δεν θα έχει ούτε υπομονή ούτε ανοχή παρά μόνο αμφισβήτηση και συγκρουσιακή διάθεση.

akarakousis@dolnet.gr

ΤΟ ΒΗΜΑ Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs