Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΝΟΥΣΙΑ ΜΑΚΡΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ!
ΤΑ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ!
Παρόλα αυτά, η ίδια η εικόνα των οικονομικών μεγεθών, μιλά από μόνη της:
• Πρώτον, σήμερα, Τετάρτη (05/01) το spread των ομολόγων του Δημοσίου, φλέταρε σε ορισμένες στιγμές ακόμα και με τις 1.000 μονάδες, για να "σταθεροποιηθεί" το απόγευμα στην περιοχή των 985 μονάδων!Έτσι, οι δημοπρασίες τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που θα διεξαχθούν μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να κρύβουν ιδιαίτερα δυσάρεστες εκπλήξεις!
• Δεύτερον, οι τροϊκανές προβλέψεις για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2011, δεν επιβεβαιώνονται, βάσει εκτιμήσεων διεθνών χρηματοπιστωτικών κύκλων. Ενδεικτικά, το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, η Pimco, θεωρεί πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να έρθει μόνο με ένα θαύμα!
• Τρίτον, το αρνητικό ρεκόρ 14ετιας του Χρηματιστηρίου, το οποίο σημειώθηκε πάλι σήμερα Τετάρτη, αποτυπώνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την απαξίωση του δυναμικού και των γενικότερων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι λοιπόν, οι εκτιμήσεις όσων κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας ή ακόμα και για έξοδο από το ευρώ από το 2011, δεν προέρχονται από κάποιες περιθωριακές «Κασσάνδρες». Αντίθετα, αποτελούν προβλέψεις όχι μόνο πολυεθνικών κολοσσών όπως η Pimco, αλλά αντίθετα η αναδιάρθρωση (τουλάχιστον), αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο ακόμα και για τους Financial Times, εφημερίδα, η οποία εκφράζει κατά κύριο λόγο τα συμφέροντα του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου.
Αγορές ομολόγων από την Κίνα;
Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επανέφερε το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Κίνα, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο και το ποσό της παρέμβασης αυτής. Προφανώς, οι σχετικές εξελίξεις, θα ενταχτούν στο γενικότερο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης μαζικής κινεζικής παρέμβασης στις αγορές κρατικών ομολόγων της «ευρωπεριφέρειας», η οποία πρωτοσυζητήθηκε στον πρόσφατο (21/12), Οικονομικό και Εμπορικό Διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας, που διεξήχθη χθες στο Πεκίνο. Είναι, όμως, πολύ αμφίβολο, έως απίθανο, η ενδεχόμενη κινεζική παρέμβαση στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης να μπορέσει να συγκρατήσει τις καταρρεύσεις και τηντελική αποσάρθρωση της ζώνης του ευρώ και συνεπώς να αποτρέψει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους!
Γ. Παπανδρέου: Σε διεθνή ταξίδια «τιποτολογίας»!
Την ίδια στιγμή, που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης αποσύνθεσης και η ελληνική κοινωνία γνωρίζει όψεις εξαθλίωσης, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, επιδίδεται σε μια πρωτοφανή διεθνή περιήγηση, σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, και διεθνών σχέσεων,αλλά άνευ παραμικρής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα ή την Ευρώπη! Αντίθετα, αποτελούν κινήσεις απελπισίας και πανικού, απέναντι τόσο στην επικείμενη (υπό την αιγίδα των πιστωτών)αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσο και στην αναμενόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης!
Ο Γ. Παπανδρέου, αρχικά μετέβη για τριήμερη ιδιωτική παραμονή στο Παρίσι, με σκοπό να απευθύνει αύριο την εναρκτήρια ομιλία σε σύνοδο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομίας με τίτλο, "Νέος Κόσμος, Νέος Καπιταλισμός", ενώ θα έχει παράλληλα συνάντηση με το γάλλο Πρωθυπουργό Φιγιόν. Οι σχετικές διεθνείς "δημοσιοσχεσίτικες" επαφές "εις τας Ευρώπας", θα συνεχιστούν μετά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας, με ταξίδια σε Βερολίνιο, Λονδίνο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία αλλά και χώρες της Σκανδιναβίαςκαι της Ανατολικής Ευρώπης.
Αντίθετα, λοιπόν με όσα προπαγανδίζει μερίδα του εγχώριου τύπου, οι παραπάνω επαφές δεν θα αφορούν κατά κύριο λόγο, αλλά μόνο σε ελάχιστο βαθμό την πρόωθηση των ευρωομολόγων! Τα οποία ευρωομόλογα φυσικά, σε όποια μορφή, θεσπιστούν και αν φυσικά θεσπιστούν, δεν θα μπορέσουν να αποτελέσουν λύση. Πρώτον, τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία, απορρίπτουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον τη λύση του ευρωομολόγου. Δεύτερον, και κυριότερο, η θέσπιση του ευρωομολόγου, ουδόλως θα έλυνε τα προβλήματα της Ευρωζώνης, καθώς θα στόχευε τα συμπτώματα και όχι τα αίτια τους, επιβάλλοντας παράλληλα αυστηρότατα προγράμματα λιτότητας και αναδιαρθρώσεων, χωρίς δηλαδή να βελτιώσει στο ελάχιστο τη θέση των κατώτερων κοινωνικά στρωμάτων!
Η συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί να δώσει διέξοδο!
Αυτήν την ώρα, η ελληνική κοινωνία βιώνει τη μεγαλύτερη της κρίση μετά τον πόλεμο, γνωρίζοντας όψεις εξαθλίωσης. Και μάλιστα είναι σίγουρο, πως η επερχόμενη μέσα, ακόμη και μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, αναδιάρθρωση του χρέους, θα φέρει νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων!
Επομένως τη στιγμή αυτή, είναι παραπάνω από αναγκαία η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς στην κατεύθυνση πρώτον της αμφισβήτησης και της ριζοσπαστικής επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους και δεύτερον της άμεσης αποδέσμευσης από το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του!
Αυτή η προοπτική μπορεί να συσπειρώσει και να εμπνεύσει ευρύτερες εργατικές, και όχι μόνο, μάζες που αυτή τη στιγμή, αντιδρούν με βουβή οργή στην αποδόμηση των κατακτήσεων ενός αιώνα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.