αραβικά καθεστώτα της Νοτίου Αφρικής, όπως δημοσιεύει το περιοδικό TIME.
Οι ταραχές στην Αλγερία για τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων την περασμένη εβδομάδα άφησαν πίσω τους πέντε νεκρούς και σχεδόν 800 τραυματίες, ενώ η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 1000 ανθρώπους στην προσπάθεια να παταχθούν οι διαδηλώσεις.
Παράλληλα, στο αποκορύφωμά της έφτασε η οργή στην Τυνησία για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, που εξώθησε τους πολίτες στους δρόμους και τις δυνάμεις καταστολής να ανοίξουν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες πολίτες που διαδήλωναν σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίσθηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, οι οποίες προκάλεσαν την καταδίκη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και πολλών οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα η έκκληση της περιθωριοποιημένης αντιπολίτευσης της χώρας για «κατάπαυση του πυρός» έπεσε στο κενό. Αντιθέτως, το κράτος στις 10 Ιανουαρίου διέταξε το κλείσιμο όλων των σχολείων και των πανεπιστημίων προκειμένου να αποτραπούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις.
Και η Αλγερία, όμως για να εμποδίσει τις συγκεντρώσεις του πλήθους, ανέστειλε όλους τους αγώνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Για χρόνια, η Τυνησία ήταν μία από τις πιο σταθερές χώρες της περιοχής με πολλούς πολίτες να αποδέχονται το αυταρχικό καθεστώς σαν αντάλλαγμα των εγγυήσεων για μεγαλύτερη ευημερία. Αλλά η οικονομική ύφεση στη χώρα αυτή όσο και οι συνεχείς δυσκολίες στην Αλγερία ενίσχυσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια ειδικά από τους νεότερους ανθρώπους που είδαν τις επαγγελματικές τους προοπτικές να περικόπτονται.
«Οι ταραχές είναι ένα σημάδι ότι οι νέοι της περιοχής χάνουν την ελπίδα», λέει ο HaimMalka, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον. «Είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από την έλλειψη ευκαιριών στις κοινωνίες τους».
Οι συγκρούσεις στην Τυνησία ξέσπασαν στις 17 Δεκεμβρίου μετά την αυτοπυρπόληση του 26χρονου ανέργου Mohammed Bouazizi και εξελίχθηκαν σε κοινωνική εξέγερση. Λέγεται ότι ο Bouaziziείχε δεχθεί την αστυνομική βία επειδή πωλούσε λαχανικά χωρίς άδεια.
Η αυτοθυσία του πυροδότησε ένα κύμα οργής στους νέους της χώρας όπου το 14% αυτών δεν έχει δουλειά. Η κυβέρνηση όμως του προέδρου Zine el-Abidine Ben Ali απάντησε δυναμικά με συλλήψεις και κατά μέτωπον επίθεση με πραγματικά πυρά.
Παράλληλα η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων καταδίκασε την εκτεταμένη λογοκρισία στο διαδίκτυο εκ μέρους των τυνησιακών αρχών.
Στην Αλγερία από την άλλη περίπου τα ¾ του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών. Πολλοί λίγοι από αυτούς βίωσαν τον αιματηρό εμφύλιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ισλαμιστές τη δεκαετία του ’90, στον οποίο τελικά επικράτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Ωστόσο, οι εμπειρίες αυτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για να καυχιέται το υποστηριζόμενο από το στρατό καθεστώς του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.
Με το ξέσπασμα των ταραχών, η αλγερινή κυβέρνηση προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με την υπόσχεση επιδοτήσεων στα τρόφιμα και φορολογικών ελαφρύνσεων.
Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν είναι ικανά να γλυκάνουν το χάπι στη λαοθάλασσα των δυσαρεστημένων πολιτών. Παρά την αφθονία της χώρας σε φυσικό αέριο, τα εκατομμύρια των Αλγερινών παραμένουν σε κατάσταση φτώχειας και ζουν σε μεγάλες παραγκουπόλεις γύρω από την πρωτεύουσα.
Όπως αναφέρει το TIME, αν και το πρόβλημα στην Αλγερία είναι κατά κύριο λόγο θεσμικό στην Τυνησία επικεντρώνεται στην «απαρχαιωμένη» δικτατορία και μία άκαρπη οικογενειοκρατία.
epikaira.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.